FAQ: Veelgestelde vragen

Beginner, gevorderde of expert, we kunnen ons voorstellen dat je over sommige wintersporttermen vragen hebt. Daarom hebben we deze FAQ pagina gemaakt. Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen van wintersporters over wintersport gerelateerde onderwerpen.

Of het nou gaat over skimateriaal, een wintersport met de auto of onderdelen in de skisport. Op deze pagina behandelen we al jouw vragen. Uiteraard werken er hard aan om deze ‘ski-wiki’ zo volledig mogelijk te maken en up-to-date te houden. Staat jouw vraag niet in deze grote wintersportencyclopedie? Geen stress! Stuur ons via de contactpagina een berichtje en we proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. In dit menu kun je snel naar het onderwerp gaan waar jij vragen over hebt.

Auto

Al jaren is de auto het meest populaire vervoersmiddel van en naar de wintersport. Toch is met de auto op wintersport een heel ander verhaal dan met de auto naar je werk rijden. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Zo moet je onder andere denken aan vignetten, sneeuwkettingen en winterbanden. Te weinig ruimte? Een skidrager of dakkoffer behoort dan tot de mogelijkheden. We hebben alle onderwerpen voor je op een rijtje gezet.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn onmisbaar voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Maar wat zijn het precies, hoe moet je ze omleggen en waar zijn ze verplicht?

Wat zijn sneeuwkettingen?
Hoe moet je sneeuwkettingen omleggen?
Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Vignetten & Tol

Iedereen die met de auto op wintersport gaat naar Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië moet tol betalen. Bij het ene land in de vorm van een vignet, bij het andere land aan de tolpoortjes.

Vignetten per wintersportland
Vignet Oostenrijk 2023
Vignet Oostenrijk 2024
Digitaal vignet Oostenrijk
Vignet Zwitserland 2023
Vignet Zwitserland 2024
Digitaal vignet Zwitserland
Tol in Frankrijk
Tol in Italië

Winterbanden

Naast sneeuwkettingen zijn ook winterbanden onmisbaar. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook omdat ze in veel landen verplicht zijn. Maar wat zijn het precies, waar geldt die verplichting en wanneer moet je ze wisselen?

Wat zijn winterbanden?
Waar zijn winterbanden verplicht?
Wanneer moet je winterbanden wisselen voor zomerbanden?

Bagage en overige zaken

Als je met een groot gezin op wintersport gaat, dan is de ruimte in de achterbak een stuk beperkter. Ook als je niet beschikt over een grote auto. Gelukkig zijn daar allemaal oplossingen voor. Uiteraard hebben we ook een wintersportpaklijst voor je en vind je hier wat je al dan niet verplicht moet meenemen in de auto.

Wat is een dakkoffer?
Wat is een skidrager?
Wat moet je (verplicht) meenemen in de auto als je op wintersport gaat?
Wintersport paklijst

Terug naar boven 

Skimateriaal

Van skischoenen tot ski’s, skistokken, een ski-jas en handschoenen. Je hebt flink wat spullen nodig als je op wintersport gaat. Niet alleen op de piste, maar ook daarnaast. We hebben de verschillende onderdelen voor je op een rijtje gezet.

Ski’s

Tegenwoordig kun je ski’s kopen in allerlei soorten en maten. Van een allmountain pisteski tot freeride ski’s en race ski’s. We zetten de verschillende soorten ski’s op een rijtje.

Wat is een allmountain ski?
Wat is een toerski?
Wat is een slalom ski?
Wat is een freeride ski?
Wat is een freestyle ski?
Wat is een race ski?
Wat is een allround ski / sport ski?
Wat is het belag van een ski?
Hulp bij ski’s kopen: skitesten afgelopen jaren op een rijtje

Skischoenen

Onmisbaar tijdens het skiën: skischoenen. Ook hier geldt dat er allerlei verschillende soorten en maten zijn.

Wat zijn skischoenen precies?
Wat zijn skischoen zolen?
Wat is bootfitten of bootfitting?

Skibindingen

Skibindingen vormen de verbinding tussen de ski en de skischoen. Dankzij dit mechanisme kun je niet alleen sturen, maar ook remmen met de ski. Skibindingen zijn te koop in allerlei soorten, maten, merken en modellen.

Wat is een skibinding?
Welke soorten skibindingen zijn er?
Wat zijn toerskibindingen?

Onderhoud

Het onderhoud van je skimateriaal is ontzettend belangrijk. Niet alleen om veilig te kunnen skiën, maar ook voor een comfortabele ski-ervaring. Denk aan het wassen van je kleding en het waxen en slijpen van je ski’s.

Hoe moet je zelf ski’s waxen?
Hoe moet je zelf ski’s slijpen?
Waar moet je opletten na afloop van de wintersport?

Terug naar boven 

Veiligheid

Wintersport blijft een sport en dat is nooit zonder gevaar. Op en buiten de pistes zijn er gevaren. Gelukkig is er tegenwoordig allerlei materiaal om die gevaren te verkleinen.

Gevaren tijdens het skiën

Tijdens het skiën kun je bepaalde obstakels tegenkomen. Zeker als je off-piste gaat skiën. Van een gletsjerspleet tot een diepe sneeuwput bij een boom.

Wat is een gletsjerspleet?

Lawine-uitrusting

In de bergen is de kans op lawines altijd aanwezig. Zeker als je gaat freeriden. Je bevindt je dan in het ongecontroleerde, ongezekerde en ongerepte off-piste terrein. Ga daarom nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad. Wat je daarvoor nodig hebt?

Wat is een lawine-uitrusting?
Wat is een lawinepieper?
Wat is een lawineschep?
Wat is een lawinesonde?
Wat is een lawinerugzak?

Lawinegevaar

Hoe hoog de kans is op lawines, wordt aangegeven met de lawinegevarenschaal. Deze is in heel Europa hetzelfde. Hoe die lawineschaal precies werkt?

Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Terug naar boven 

Rodelen

Wintersporten en activiteiten

Naast het traditionele skiën en snowboarden zijn er tijdens je skivakantie nog veel meer winterse activiteiten mogelijk. Van freeriden tot freestyle skiën, rodelen en snowtuben.

Freeriden

Freeriden, ook wel off-piste skiën, vindt plaats in het ongerepte, ongeprepareerde en ongecontroleerde terrein. Wat het precies is, welke uitrusting je nodig hebt en waar je dit het best kunt doen?

Wat is freeriden?
Wat is een freeride ski?
Welke uitrusting heb je nodig als je gaat freeriden?
Wat zijn de beste bestemmingen om te freeriden?

Freestyle skiën

Freestyle skiën is een vorm van skiën waarbij creativiteit, techniek en kracht ontzettend belangrijk zijn. Deze bijzondere vorm van wintersport vind over het algemeen plaats in het funpark. Maar wat is het precies, welke uitrusting heb je nodig en waar kun je dit het beste doen?

Wat is freestyle skiën?
Wat is een freestyle ski?
Welke uitrusting heb je nodig om te gaan freestyle skiën?
Wat zijn de beste bestemmingen om te gaan freestyle skiën?

Toerskiën

Toerskiën wint de laatste jaren flink aan populariteit. Bij deze vorm van wintersport maken skiërs geen gebruik van de liften, maar lopen ze omhoog. Dit doen zij met behulp van stijgvellen, toerski’s en toerskibindingen.

Wat zijn stijgvellen?
Wat zijn toerskibindingen?
Wat is een toerski?

Terug naar boven 

Wintersport met het vliegtuig

Vliegtuig

Een wintersport met het vliegtuig wordt steeds populairder. Logisch, de reis is comfortabel, je hoeft nergens rekening mee te houden en je komt uitgerust aan op de plaats van bestemming. Maar welke skigebieden zijn ideaal voor een wintersport met het vliegtuig en hoe kun je besparen?

Met het vliegtuig op wintersport

Met het vliegtuig op wintersport is de moeite waard om te overwegen. Het is lekker makkelijk en een vliegticket hoeft helemaal niet duur te zijn. Waar je dan kunt skiën en hoe je kunt besparen?

Skigebieden in de buurt van een vliegveld
Bespaartips voor goedkope vliegtickets

Vliegen naar Oostenrijk

Oostenrijk is heel goed bereikbaar met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vertrekken er dagelijks vluchten naar Innsbruck en Salzburg.

Skigebieden in de buurt van vliegveld Innsbruck
Skigebieden in de buurt van vliegveld Salzburg
Op wintersport met het vliegtuig naar Oostenrijk

Terug naar boven 

Wintersport met de trein

Trein

Ook een wintersport met de trein behoort tot de mogelijkheden. Veel skigebieden in de Alpen zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein. Verschillende vervoer

Met de trein op wintersport

Wintersport met de trein is duurzaam, comfortabel en als je goed oplet en vergelijkt tijdens het boeken ook nog eens redelijk voordelig! De meeste grote skigebieden in de Alpen zijn redelijk goed te bereiken vanuit Nederland met de trein. Dit vervoersmiddel wordt daarom steeds populairder en we vertellen je dus graag meer over deze mogelijkheid!

Wintersport met de trein

Treinen naar Oostenrijk

Wil jij met de trein op wintersport naar Oostenrijk? Bekijk hoe dat precies zit en welke skigebieden in de buurt van een treinstation liggen.

Op wintersport met de trein naar Oostenrijk
Skigebieden in Oostenrijk in de buurt van een treinstation

Bus

Wanneer je met de bus op wintersport gaat, kies je voor een milieuvriendelijkere en goedkopere manier van reizen. Bovendien profiteer je vaak van een of twee extra skidagen, aangezien de meeste bussen ’s nachts rijden. Wil jij met de bus op wintersport en ben je op zoek naar meer informatie over dit vervoersmiddel en handige tips voor een comfortabele busreis?

Met de bus op wintersport

Terug naar boven 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in