Winterbanden

Winterbanden zijn een belangrijk onderdeel van de wintersportuitrusting voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Winterbanden bieden extra grip, veiligheid, rijcomfort en een langere remweg tijdens winterse omstandigheden. Maar wat zijn het nou precies? Waar en wanneer zijn ze verplicht? En wanneer moet je winterbanden wisselen voor zomerbanden of andersom? Alles over winterbanden lees je op deze pagina.

Vragen over winterbanden

Veel wintersporters hebben vragen over winterbanden. Om alle informatie overzichtelijk te houden, hebben we de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet. Klik op de button voor meer informatie.

Wat zijn winterbanden? Lees hier meer.
Wat zijn winterbanden nou precies? Hoe hard mag je er mee rijden? Waar moeten ze aan voldoen? Op al deze vragen (en meer) geven we antwoord op deze pagina. De informatie is niet alleen handig voor iedereen die voor het eerst op wintersport gaat, maar ook voor mensen die al jaren met de auto naar de skigebieden rijden.

Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht? Lees hier meer.
Buiten het feit dat het veel verstandiger is om met winterbanden op wintersport te gaan, kennen een aantal wintersportlanden ook een winterbandenplicht. In Oostenrijk en Duitsland ben je verplicht om tijdens winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. In Italië geldt deze verplichting in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Alle regels en uitzonderingen lees je op deze pagina.

Wanneer moet je winterbanden wisselen voor zomerbanden en andersom? Lees hier meer.
De winter komt eraan. Om je heen hoor je vrienden, familie, kennissen en collega’s praten over het wisselen van zomerbanden voor winterbanden. Het is verleidelijk om de grote wissel nog een tijdje uit te stellen, maar het is niet verstandig. Dankzij de samenstelling van het rubber en het profiel op de band, presteren zomerbanden slechter bij temperaturen onder de 7 °C. Een winterband is speciaal gemaakt voor deze winterse weersomstandigheden en biedt meer grip, veiligheid en een optimale wegligging. Andersom geldt dat in de zomer. Boven de 7 °C kunnen winterbanden sneller slijten, krijgen ze een langere remweg en verliezen ze hun optimale grip en wegligging. Alles over wanneer je moet wisselen, lees je op deze pagina.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in