Met het vliegtuig op wintersport

Met het vliegtuig op wintersport gaan is iets een aantal wintersporters de voorkeur aan geeft. Het is een eenvoudige manier van reizen en je hoeft niet zelf uren achter het stuur te zitten. De meeste bestemmingen in de Alpen zijn al na anderhalf tot twee uur vliegen te bereiken! Wil jij op wintersport met het vliegtuig? Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips.

Een wintersport met het vliegtuig heeft voor- en nadelen. Zo ben je weinig tijd kwijt en is het een comfortabele manier van reizen, maar daarentegen zijn de vluchten vaak duur, moet je voor alle extra bagage bijbetalen en is vliegen niet goed voor het milieu. Daarnaast moet je ook rekening houden met een taxi, huurauto of transfer na aankomst.

Met het vliegtuig op wintersport: snel naar

Ben jij van plan om met het vliegtuig op wintersport te gaan en ben je op zoek naar meer informatie, tips en goedkope vluchten? Deze pagina staat vol met informatie. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp? Klik op een van de onderstaande links om daar snel naartoe te gaan. Naar beneden scrollen kan natuurlijk ook gewoon.

Luchthavens in Nederland voor een wintersport met het vliegtuig

Op de wereldkaart is Nederland misschien maar een klein kikkerlandje, aan luchthavens is hier geen gebrek! Wanneer je op wintersport gaat met het vliegtuig, dan kun je vertrekken vanaf de volgende drie Nederlandse luchthavens:

  • Amsterdam, Schiphol
  • Rotterdam/Den Haag
  • Eindhoven Airport

* Er zijn meer dan de bovengenoemde luchthavens in Nederland, maar niet van allemaal wordt naar de Alpen gevolgen.

Skigebieden in de buurt van een vliegveld, per land

Wanneer je met het vliegtuig op wintersport gaat, dan is het wel zo fijn om te kiezen voor een skigebied in de buurt van het vliegveld. Anders moet je na aankomst eerst nog honderden kilometers rijden om op de plaats van bestemming te komen en dan had je net zo goed volledig met de auto, trein of bus kunnen gaan. In de Alpen vind je meer dan genoeg skigebieden in de buurt van een vliegveld. Een aantal zelfs op minder dan 20 kilometer rijden. Ideaal!

Skigebieden in de buurt vliegvelden in Oostenrijk

Innsbruck

Vanaf de Nederlandse luchthavens vlieg je in anderhalf tot twee uur naar Innsbruck. Mits de weersomstandigheden goed zijn, anders kan het vanwege de ligging zijn dat er moet worden uitgeweken naar bijvoorbeeld München. Als dit zo is, dan wordt er altijd een gratis transfer geregeld naar Oostenrijk. Vliegveld Innsbruck is vrij klein en na aankomst sta je in een mum van tijd weer buiten. Mocht je hier voor vertrek ruim op tijd aanwezig zijn, dan is het aan te raden om nog even te wachten met door de douane gaan. Dan heb je iets meer vrijheid en kun je nog makkelijk even naar buiten. In de buurt van vliegveld Innsbruck liggen meerdere skigebieden, zoals:

vliegtuig bergen

Salzburg

Een andere optie voor een wintersport met het vliegtuig naar Oostenrijk is vliegen op Salzburg. Ook deze luchthaven is vanuit Nederland in 1,5 tot 2 uur vliegen te bereiken. Vliegveld Salzburg is een stuk groter dan vliegveld Innsbruck. Als je na aankomst nog even moet wachten op de taxi of transfer, kun je plaatsnemen in een van de cafées. Absoluut geen straf! In de buurt van vliegveld Salzburg liggen meerdere skigebieden. Enkele voorbeelden:

Skigebieden in de buurt vliegvelden in Italië

Venetië (Marco Polo)

Een aantal skigebieden in Italië is in iets meer dan 1,5 uur bereikbaar vanaf Venetië. easyJet en Transavia vliegen in de winter op Venetië. Op wintersport met het vliegtuig in Italië betekent dus vaak een iets langere transfer of taxi.

Milaan

KLM en easyJet vliegen op Milaan (Malpensa). Omdat de afstand van het vliegveld tot het skigebied vaak ver is. Kiest een aantal wintersporters er ook voor om te vliegen op één van de luchthavens in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk. In het overzicht hieronder vind je skigebieden in de buurt van de vliegvelden van Milaan.

Skigebieden in de buurt vliegvelden in Zwitserland

Genève

In Zwitserland liggen veel luchthavens, een daarvan is Genève. easyJet vliegt op Genève in de winter. In het overzicht hieronder vind je skigebieden in de buurt van de luchthaven:

Zürich

Ook kun je voor een wintersport in Zwitserland vliegen naar Zürich.

Skigebieden in de buurt vliegvelden in Frankrijk

Chambéry

Wanneer je kiest voor een wintersport met het vliegtuig naar Frankrijk, dan zijn er een aantal opties. Bij sommige Franse skigebieden is het zo dat ook de luchthavens van Zwitserland dichtbij liggen. Transavia vliegt in de wintermaanden dagelijks vanaf Amsterdam en Rotterdam naar Chambéry. Bekijk het overzicht met skigebieden hieronder.

Skigebieden in de buurt vliegvelden in Duitsland

München

München is een populaire luchthaven onder wintersporters. Niet alleen voor skigebieden in Zuid-Duitsland, maar ook voor als er geen vluchten beschikbaar zijn naar Innsbruck. In het overzicht hieronder vind je een aantal skigebieden in de buurt van vliegveld München.

Goedkope vliegtickets boeken bij Transavia

Kort na het skiseizoen kun je bij Transavia alweer vliegtickets boeken voor het daaropvolgende seizoen. Wanneer je goedkope vliegtickets wilt boeken bij Transavia, dan is het handig om je in te schrijven voor hun nieuwsbrief. Hierin kondigen zij ieder jaar aan wanneer de eerste vluchten online komen. Als je er op tijd bij bent, kun je flink besparen op een wintersport met het vliegtuig. Bij Transavia is een enkele reis al te boeken vanaf € 39,- per persoon en een retourtje vanaf € 88,- per persoon. Transavia vliegt onder andere naar Innsbruck, Salzburg, Genève, Grenoble, Bergerac, Verona en Nice.

Goedkope vluchten boeken bij easyJet

Bij de Engelse luchtvaartmaatschappij easyJet ben je aan het juiste adres voor het boeken van een goedkope vlucht voor je skivakantie. Wil je echt besparen, dan geldt ook hier dat het aan te raden is om er op tijd bij te zijn met boeken. easyJet biedt de eerste vluchten voor aankomende winter al kort na afloop van het skiseizoen aan. Een retourtje naar vliegveld Salzburg boek je al vanaf € 82,33 per persoon. Met easyJet vlieg je vanaf Schiphol Amsterdam naar onder andere Salzburg, Verona, Milaan, Genève en Nice.

Met het vliegtuig op wintersport: de voor- en nadelen

Met het vliegtuig op wintersport gaan heeft voor- en nadelen. Twijfel je om wel of niet voor dit vervoersmiddel te kiezen? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Voordeel: snel op je bestemming

De meeste luchthavens in de Alpen zijn vanuit Nederland in anderhalf tot twee uur vliegen te bereiken. Natuurlijk moet je er wel eerst naartoe, is twee uur van tevoren aanwezig zijn aan te raden en moet je na aankomst ook nog rekening houden met een stuk rijden, maar toch gaat alles bij elkaar een stuk sneller dan met de auto, trein of bus.

Transavia vliegtuig

Voordeel: geen files

Oké, wel vaak een rij bij de check-in balie, douane en tijdens het boarden, maar geen kilometerslange files op de Duitse autobaan. Wat ons betreft het grootste voordeel van vliegen naar de wintersport!

Voordeel: uitgerust op de plaats van bestemming

Toegegeven, ook voor vliegen moet je vaak achterlijk vroeg je bed uit. Het verschil met autorijden is dat je daarna niks meer hoeft te doen. Je hoeft niet zelf te sturen en dus kun je lekker tukken op de luchthaven en in het vliegtuig.

Nadeel: prijzig

Vliegen is prijzig. Zeker als je gebonden bent aan de schoolvakanties. Daarvoor kun je vaak nog wel een goede deal scoren, maar in het hoogseizoen is vliegen duur. Extra bagage of skispullen mee? Houd er rekening mee dat je voor alle extraatjes bij moet betalen.

auto vol bagage

Nadeel: je bent afhankelijk

Met de auto bepaal je zelf wanneer je vertrekt en wanneer je even stopt om te pauzeren. In het vliegtuig is dat een ander verhaal. Een ander bepaalt wanneer je vertrekt en ook op een eventuele geannuleerde vlucht of landing op een andere luchthaven heb je geen invloed.

Nadeel: niet goed voor het milieu

Het klimaat verandert en vliegen levert daar helaas geen positieve bijdrage aan. Om jouw CO2 voetafdruk te verminderen, kun je tegenwoordig bij veel luchtvaartmaatschappijen een extra bijdrage hiervoor leveren. Dit geld wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld het planten van extra bossen.

Nadeel: transfer, taxi, huurauto of openbaar vervoer

Natuurlijk kun je kiezen voor een wintersport in een skigebied dichtbij een vliegveld, maar je ontkomt niet aan een kleine rit met een transfer, huurauto, taxi of het openbaar vervoer.

Tips voor het boeken van goedkope vliegtickets

Met het vliegtuig op wintersport gaan is niet de meest goedkope manier van reizen, toch zijn er ook hier mogelijkheden om te besparen op de kosten. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Boek flexibel: in de weekenden zijn de vluchten vaak het duurst. Ga bijvoorbeeld van dinsdag tot dinsdag. Je kunt je vakantie ook om een goedkope vlucht heen boeken.
  2. Zakenreizen vermijden: veel mensen vliegen zakelijk en vaak op maandagochtend en vrijdagavond. Mijd deze populaire dagen en tijden.
  3. Boek op tijd: vroegboeken scheelt aanzienlijk in de prijs. De meeste vluchten voor het aankomende seizoen zijn vlak na afloop van het vorige al te boeken.
  4. Bind je niet vast op vluchttijden: natuurlijk is het fijn om vroeg heen te vliegen en laat terug. Zo haal je er het maximale uit. Maar wat nou als die latere vlucht je heel veel geld scheelt? Neem het mee in de overweging tijdens het boeken.
  5. Luchthavens vergelijken: vliegen vanaf Rotterdam kan veel goedkoper zijn dan vanaf Amsterdam of Eindhoven. Net zoals je wintersport vergelijken loont het ook om luchthavens te vergelijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in