Vignet Oostenrijk 2023: actuele informatie, prijzen en handige tips

Om op de Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden, moeten motorvoertuigen in het bezit zijn van het vignet Oostenrijk 2023. Dit kan de stickervariant zijn, maar ook de digitale variant die aan het kenteken gekoppeld is. Wel zijn er een aantal uitzonderingen: zo geldt de tolplicht op vijf snelwegtrajecten niet en zijn er ook wegen waar je nog wat extra tol moet betalen. Ben jij van plan om met de auto op wintersport te gaan? Op deze pagina lees je alles over het vignet Oostenrijk 2023.

Waarom het vignet Oostenrijk 2023?

Iedereen die met een auto (met of zonder aanhanger), motor, camper, caravan of vrachtwagen gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen, moet tol betalen. Het gaat hierbij om alle A-wegen en een aantal S-wegen. Voertuigen tot 3500 kilo doen dit met het vignet Oostenrijk 2023 en alle zwaardere met de ‘Go-Box’. De tolplicht in Oostenrijk geldt voor iedereen: voor inwoners én toeristen. Ook al betaal je als toerist wegenbelasting in eigen land, om van de Oostenrijkse snelwegen gebruik te mogen maken, moet je tol te betalen.

Vignetvrijstellingen

Gelukkig zijn er sinds 15 december 2019 wel een aantal vignetvrijstellingen. Op vijf verschillende snelwegtrajecten is het vignet Oostenrijk niet meer nodig. Dat is ideaal, want je kunt een aantal skigebieden nu ook zonder vignet bereiken. Bijvoorbeeld SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. De kosten zijn niet extreem hoog, maar je spaart er toch al snel een aantal biertjes mee. En ja, dat is ook best belangrijk! Op de volgende snelwegtrajecten heb je geen vignet Oostenrijk 2023 nodig:

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Linzer Autobahn A26
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
Met de auto op wintersport

Prijzen vignet Oostenrijk 2023

De prijzen voor het vignet Oostenrijk 2023 zijn bekendgemaakt. Dit zijn de actuele prijzen die gelden vanaf 1 december 2022:

10 dagen2 maanden1 jaar
Auto€ 9,90€ 29,00€ 96,40
Motor€ 5,50€ 14,50€ 38,20

Vignet Oostenrijk 2023: digitaal of als sticker

Sinds een aantal jaar is het vignet Oostenrijk te koop als sticker, maar ook digitaal. Digitaal betekent dat het vignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Super handig, want hierdoor hoef je geen sticker meer op je voorraam te plakken. Voor veel bestuurders is dat een flinke opluchting, aangezien het altijd best wel een gedoe is om de sticker na afloop weer van het voorruit te verwijderen. Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een digitaal vignet Oostenrijk.

BELANGRIJK: Kies je voor de stickervariant? Zorg ervoor dat je vignet dan altijd voordat je de grens overgaat op je voorraam is geplakt. Zo voorkom je een boete!

Waar koop je het vignet Oostenrijk 2023?

Er zijn verschillende locaties waar je het vignet Oostenrijk 2023 kunt kopen. Dat geldt voor de zelfklevende-, maar ook voor de digitale variant. In Nederland kun je vignetten kopen bij de ANWB en via de website van wegbeheerder ASFINAG. Ben je daar voor je vakantie niet aan toe gekomen? Geen zorgen, ook bij een aantal tankstations onderweg verkopen ze vignetten.

Belangrijk: Koop je het digitale vignet vooraf online? Houd dan rekening met de wet van 14 dagen bedenktijd. Deze wet houdt in dat het vignet Oostenrijk 2023 op z’n vroegst pas 18 dagen na de aankoop geldig is. Het digitale vignet is inmiddels ook te koop bij een aantal verkoopkantoren en tankstations. Wanneer je het vignet daar koopt, is deze meteen geldig en vervalt de wet van bedenktijd.

Vignet Oostenrijk 2022 onderweg kopen

Handige tips

Tot slot hebben we nog een aantal handige tips voor je verzameld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in