Wat moet je (verplicht) meenemen als je met de auto op wintersport gaat?

De auto is het meest gebruikte vervoersmiddel naar de skigebieden. Ieder jaar trekken duizenden wintersporters met de auto naar de skigebieden. Compleet volgeladen, want alles moet mee. Toch worden vaak een aantal belangrijke onderdelen vergeten. Op deze pagina vind je alles wat je mee moet nemen als je met de auto op wintersport gaat. De verplichte items, maar ook de aan te raden spullen.

Gevarendriehoek

Iedereen die met de auto op wintersport gaat, moet een gevarendriehoek meenemen. In alle wintersportlanden is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Wel geldt voor Frankrijk dat het plaatsen van een gevarendriehoek alleen verplicht is als dit geen gevaar oplevert voor de bestuurder of andere inzittenden van de auto.

Let op: plaats de gevarendriehoek altijd op een plek waar je makkelijk bij kunt. Bij de meeste auto’s ligt de gevarendriehoek bij het reservewiel of in een vakje aan de zijkant van de kofferbak. Daar kun je niet altijd makkelijk bijkomen als de auto helemaal volgeladen is. Natuurlijk gaat iedereen er vanuit dat er niks gebeurt, maar helaas zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Neem daarom het zekere voor het onzekere.

Veiligheidshesjes voor alle inzittenden

Veiligheidshesjes zijn verplicht in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. In Zwitserland zijn veiligheidshesjes niet verplicht. Toch wordt ook in Zwitserland aangeraden altijd veiligheidshesjes mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten voldoen aan de Europese norm: EN471-norm. Dat betekent dat de veiligheidshesjes fluorescerend geel, rood of oranje moeten zijn en voorzien van retro-reflecterende banen. Neem veiligheidshesjes mee voor alle inzittenden van de auto.

Veiligheidshesje in de auto
Verbanddoos

In Duitsland en Oostenrijk ben je verplicht om een verbanddoos mee te nemen in de auto. Deze moet gemaakt zijn van een stevig materiaal en vuil-dicht zijn. In Zwitserland, Italië en Frankrijk is dit niet verplicht. Bovenstaande regel geldt echter alleen voor automobilisten met een Duits of Oostenrijks kenteken. Toch wordt aangeraden om je wel aan de regels van het land te houden om eventuele problemen te voorkomen.

Ruitenvloeistof

Ruitenvloeistof is een belangrijk onderdeel van de auto-uitrusting. Het is niet alleen verstandig, maar ook nog eens wettelijk verplicht. Veilig rijden is verplicht en daar horen schone ruiten bij. Deze moet je te allen tijde kunnen schoonmaken met ruitenvloeistof.

Als je met de auto op wintersport gaat, sproei je gemiddeld meer dan wanneer je thuis bent. De wegen naar de skigebieden zijn vaak nat en liggen vol met zout. Die combinatie zorgt al snel voor vieze autoruiten. Neem altijd ruitenvloeistof mee met voldoende antivries (minimaal -20°C). In de winter ligt de temperatuur vaak laag en je wilt niet dat de vloeistof onderweg bevriest.

Jerrycan met ruitenvloeistof meenemen auto wintersport

IJskrabber en bezempje

Een ijskrabber is een onmisbaar item voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Hoewel een ijskrabber niet verplicht is, is het wel verstandig om er eentje mee te nemen. Je bent namelijk verplicht om je autoruiten van ijs te ontdoen als je met de auto gaat rijden. Daarnaast moet de auto sneeuwvrij zijn. Bij een besneeuwde auto is het fijn om alles weg te kunnen halen met een bezempje in plaats van met je handen.

Alcoholtest

Alle bestuurders die in Frankrijk rijden, wordt dringend geadviseerd om een alcoholtest mee te nemen (éthylotest of alcooltest). Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille. Voor de Fransen vooral belangrijk is, dat je met deze test zelf kunt controleren of je nog in staat bent om te rijden na een borrel.

Alcoholtest van de anwb
Fleecedekens

Als je onverhoopt stil komt te staan langs de weg, dan is het erg belangrijk dat je warm blijft. Neem daarom voor de zekerheid voor iedereen in de auto een fleecedeken mee. Stel de motor valt uit of je komt zonder benzine te staan, dan blijf je in ieder geval lekker warm. Een aantal waxinelichtjes in de auto doen vaak ook wonderen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet in alle wintersportlanden verplicht, maar het wordt wel aangeraden om altijd een setje mee te nemen. Sneeuwkettingen zorgen voor meer grip en veiligheid tijdens winterse omstandigheden. Misschien zijn ze niet altijd nodig, maar als de weg wel ineens vol sneeuw ligt, ben je blij dat je ze hebt. Lees hier waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Alles over winterbanden?

Sneeuwkettingen omleggen op wintersport
Verzekeringspapieren

Natuurlijk ga je er vanuit dat er onderweg niks gebeurt. Toch is het verstandig om bepaalde gegevens voor de zekerheid mee te nemen. Bijvoorbeeld de gegevens van de autoverzekering en het polisnummer van je reisverzekering. Berg alles op in een mapje, samen met de paspoorten, zodat je zeker weet dat je alles bij de hand hebt.

Millieusticker

In Duitsland en Frankrijk zijn er steeds meer milieuzones. Deze zones zijn gecreëerd om de luchtkwaliteit te bevorderen en luchtverontreiniging terug te brengen. De meeste zones vind je in grote steden. Hier mag je alleen inrijden met een speciale milieusticker. Deze sticker geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor campers, bussen en vrachtwagens. Zelfs elektrische auto’s hebben een milieusticker nodig. Rijd je in deze zones zonder sticker, dan kun je een boete van +/- € 80,- krijgen. De sticker is verkrijgbaar bij de ANWB en kost € 13,95.

Steden met een milieuzone zijn onder andere: München, Neuss, Oberhausen, Stuttgart, Osnabrück, Düsseldorf, Essen, Berlijk, Dortmund en Frankfurt am Main. Let op: dit geldt alleen als je daadwerkelijk de stad in gaat voor bijvoorbeeld een overnachting of bezoekje. Snelwegen die door of langs deze steden lopen, zijn uitgesloten op de regel.

Lees meer over milieusticker Frankrijk
Lees meer over milieusticker Duitsland

Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland moet tol betaald worden om van de snelwegen gebruik te mogen maken. Die tol betaal je middels de aanschaf van het vignet Zwitserland of het vignet Oostenrijk. In Oostenrijk is het vignet zowel digitaal als in stickervorm verkrijgbaar. In Zwitserland wordt alleen de sticker verkocht. Rijd je zonder vignet in deze landen, dan riskeer je een flinke boete.

Koop je vignet Zwitserland hier online

Vignet Oostenrijk 2023

Reservelampjes

Goede verlichting is ontzettend belangrijk. Is er een lampje stuk, dan moet je deze meteen vervangen. Doe je dit niet en word je aangehouden zonder reservelampjes? Dan riskeer je een boete van ruim € 100,-. De politie geeft altijd eerst gelegenheid tot het wisselen van de verlichting, ben je daar niet toe in staat, dan kun je een bekeuring krijgen.

Handschoenen

Handschoenen zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig om ze mee te nemen in de auto als je op wintersport gaat. Kies bij voorkeur voor een oud paar. Handschoenen komen vooral ten pas bij het omleggen van sneeuwkettingen.

Zaklamp of hoofdlampje

In het pikkedonker sneeuwkettingen omleggen of een wiel verwisselen is geen pretje. Gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal telefoons met ingebouwde zaklamp, maar de ouderwetse variant komt ook nog altijd van pas. Vooral een hoofdlampje kan makkelijk zijn als je bijvoorbeeld sneeuwkettingen moet omleggen.

Hoe zit het met een huurauto?

Alle verplichte benodigdheden die hierboven genoteerd staan, moet je ook bij je hebben als je een auto huurt in het desbetreffende wintersportland. Check daarom altijd vooraf of alles aanwezig is in de auto. Zo niet, meldt dit bij de verhuurder, zodat alles kan worden aangevuld.

Auto op besneeuwde weg

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in