Wat is een allmountain ski?

Een allmountain ski is een ski waarmee je op alle delen van de berg kunt skiën. Niet alleen op de piste, maar ook daarbuiten. Allmountain ski’s zijn zo ontwikkeld dat ze tijdens alle sneeuwcondities en tijdens variabele omstandigheden goed presteren. De ski is breder onder de voet en heeft daardoor meer drijfvermogen in poeder- of papsneeuw. Allmountain ski’s heb je voor beginners, maar ook voor gevorderden. Op deze pagina lees je alles over dit type ski.

Kenmerken allmountain ski

Zoals de naam al doet vermoeden, is de allmountain ski een ski waarmee je op de hele berg kunt skiën. Dit type ski is niet alleen geschikt voor op de piste, maar ook voor daarbuiten. Het is een echte allemansvriend. Allmountain ski’s zijn daarnaast zo ontwikkeld dat ze tijdens variabele omstandigheden en bij alle sneeuwcondities goed presteren. Carven en poederskiën zijn beide mogelijk.

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je allmountain ski’s kunt herkennen. Dat zijn:

  • Breder onder de voet, vanaf 78 mm ongeveer.
  • Omdat de ski breder is, zak je niet weg in de diepe sneeuw, maar kun je ook op de piste lekker skiën.
  • De voorkant van de ski (Tip of Schauffel) is over het algemeen wat breder.
  • Je kunt op- en naast de piste skiën.
  • Aangeraden lengte: lichaam + of – 5 cm.

Allmountain ski op de piste in de sneeuw

Meer drijfvermogen

Omdat de ski onder de voet een stuk breder is, hebben allmountain ski’s meer drijfvermogen (float). Dat drijfvermogen zorgt ervoor dat je niet alleen op strak geprepareerde pistes kunt skiën, maar ook in poeder- of papsneeuw en over sneeuwheuvels die aan het eind van de dag op de piste ontstaan. Ook geeft dit extra stabiliteit aan de ski. Smallere allmountain ski’s zijn meer geschikt voor de piste en hoe breder de ski, hoe eenvoudiger je ermee naast de piste kan skiën. Ook een langere ski geeft meer drijfvermogen.

Mannen en vrouwen

Allmountain ski’s worden verkocht in verschillende modellen. Een unisex- en een speciaal vrouwenmodel. Het verschil tussen beide zit vooral in de opbouw van de ski. Bij het vrouwenmodel worden vaak andere materialen en een andere opbouw gebruikt, waardoor deze ski een stuk lichter is en makkelijker draait. Daarnaast is een vrouwenski over het algemeen iets meer vergevingsgezind. Uiteraard betekent dit niet dat een vrouw niet op het unisex model kan skiën. Alles hangt af van je eigen wensen en behoeften. Daarnaast heeft elk merk ook zo haar eigen kenmerken en eigenschappen.

Tip: ga nooit af op de looks, maar altijd op de eigenschappen. Matchen met je skipak is leuk, maar fijn skiën nog beter. Laat je daarom goed adviseren door een specialist.

Skiën op de piste op een allmountain ski
Miranda skiet hier op de V-10 van HEAD, een unisex allmountain ski

Beginners en gevorderden

Allmountain ski’s zijn geschikt voor een brede doelgroep. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Een echte allemansvriend dus. Ook hier geldt dat het verschil afhankelijk is van de eigenschappen en opbouw van de ski.

Voordelen allmountain ski

Allmountain ski’s hebben een aantal voordelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • De allmountain ski is een echte allemansvriend. De ski skiet goed en stabiel op- en naast de piste. Ideaal voor wintersporters die tijdens de skivakantie graag een beetje van beide doen.
  • Geschikt voor beginners, gevorderden en experts.
  • Fijn in de poeder en fijn op de piste.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in