Welke soorten ski’s zijn er?

Ski’s zijn er in allerlei soorten en maten. Van piste ski’s tot off-piste ski’s en wedstrijdski’s. Welke ski het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Omdat er zoveel verschillende soorten en modellen zijn, is de keuze voor een geschikt paar niet altijd even makkelijk. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende soorten ski’s, inclusief kenmerken en eigenschappen. 

Veel verschillende soorten ski’s

Er zijn veel verschillende soorten ski’s. Welke ski het best bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Voordat je ski’s gaat kopen of huren, is het daarom verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. Afhankelijk van die antwoorden kun je een ski uitzoeken die het best past bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld goed na over je skiniveau, wat voor type skiër je bent en waarvoor je de ski wilt gebruiken. We onderscheiden de volgende soorten ski’s:

Allmountain ski’s

Zoals de naam al doet vermoeden, is de allmountain ski geschikt voor de hele berg. Met allmountain ski’s kun je niet alleen op de piste skiën, maar ook daarnaast. De ski’s zijn iets breder onder de voet dan de gemiddelde pisteski, waardoor je meer drijfvermogen hebt. Allmountain ski’s presteren goed op een strak geprepareerde piste, maar ook in poeder- of papsneeuw. Er zijn modellen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Lees hier alles over allmountain ski’s.

Race ski’s

Een race ski wordt ook wel reuzenslalom ski genoemd en gebruikt voor dit onderdeel van de skisport. Race ski’s zijn speciaal ontwikkeld om op hoge snelheden mee te kunnen skiën. De ski’s zijn zeer stabiel, ook op hoge snelheden. Op harde pistes hebben race ski’s een perfecte kantengrip bij middellange en lange bochten. Wintersporters die kiezen voor dit type ski, dienen over een vergevorderde en krachtige skitechniek te beschikken. Lees hier alles over race ski’s.

Slalom ski’s

Slalom ski’s beschikken over een hoge horizontale stabiliteit en zijn gemakkelijk draaibaar. De ski’s hebben een zeer goede kantengrip bij korte bochten, op harde pistes. Ook op hoge snelheden. Er zijn speciale high performance modellen ontwikkeld voor wedstrijdskiërs. Deze ski’s worden gebruikt bij de slalom, één van de disciplines in de wedstrijdsport Alpine skiën. Lees hier alles over slalom ski’s.

Allround ski (sport ski)

Een allround ski is een piste ski waar het merendeel van de wintersporters blij mee is. De ski is veelzijdig en niet alleen geschikt voor het carven van korte bochten, maar ook voor middellange en lange bochten. Er zijn modellen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Een allround ski wordt ook wel een sport ski genoemd. Lees hier alles over allround ski’s.

Freeride ski’s

Een freeride ski is een zeer brede ski, gemaakt voor off-piste afdalingen in de poedersneeuw. De breedte van de ski zorgt voor meer drijfvermogen, waardoor je comfortabel door de diepe sneeuw kunt skiën. In tegenstelling tot toerskiën, draait het bij freeriden vooral om de afdaling. Die kan extreem steil en uitdagend zijn, maar ook relaxed. Lees hier alles over freeride ski’s.

Freeriden met een freeride ski in de poedersneeuw

Freestyle ski’s

Een freestyle ski is speciaal ontwikkeld voor het freestyle skiën. Deze vorm van skiën draait om artistiek vermogen, techniek en kracht. Tijdens de afdaling voert een freestyle skiër allerlei trucjes uit (salto’s, 360’s etc.). Hij of zij is vooral in het funpark of de halfpipe te vinden. Een freestyle ski is extra licht en kort. Daarnaast heeft deze ski twintips. Dat houdt in dat de voor- en achterkant iets omhoog staat, waardoor je voor- en achteruit kunt skiën. Lees hier alles over freestyle ski’s.

Toerski’s

Toerskiën is een sport die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Bij toerskiën maak je geen gebruik van skiliften, maar wandel je omhoog. Op die manier kun je op locaties komen die ‘gewone skiërs’ niet kunnen bereiken. Om te kunnen toerskiën, heb je toerski’s nodig. Die zijn er in verschillende soorten, waarbij de een meer gericht is op de klim en de ander meer op de daling. Ook de binding is aangepast. Toerskibindingen kun je losklikken tijdens de klim en vastzetten tijdens de afdaling. Verder heb je speciale stijgvellen nodig, zodat je niet wegglijdt in de sneeuw tijdens het omhoog lopen. Lees hier alles over toerski’s.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in