Wat is een lawinepieper?

Een lawinepieper is een apparaat met een radiozender- en ontvanger die een frequentie van 457 kHz uitzendt. Met behulp van een speciale zoekfunctie kan de frequentie worden gebruikt om iemand op te sporen die onder een lawine terecht is gekomen. De kans om een lawine te overleven, wordt daarmee groter. Een lawinepieper is eigenlijk een basisuitrusting voor iedereen die off-piste skiet en wordt tegen het lichaam aan gedragen. Op deze pagina lees je alles over wat een lawinepieper precies is.

Waarom gebruik je een lawinepieper

Off-piste skiën wint de afgelopen jaren flink aan populariteit. Steeds meer skiërs trekken de bergen in, op zoek naar maagdelijk witte poeder. Helaas is dit onderdeel van de skisport niet zonder risico’s. Tijdens het off-piste skiën kan er een lawine afgaan. Iemand die onder een lawine bedolven raakt, moet zo snel mogelijk worden uitgegraven om de kans op overleving zo groot mogelijk te houden. Een lawinepieper is een hulpmiddel voor iedereen die off-piste de bergen in trekt en in een lawine terecht komt. Het apparaatje beschikt over een speciale radiozender- en ontvanger die een frequentie van 457 kHz uitzendt. Met de speciale zoekfunctie kun je die frequentie oppikken en iemand opsporen die onder de sneeuw ligt. Je draagt de pieper bij je, tegen het lichaam aan, meestal tussen het thermoshirt en de isolatielaag in.

Batterij- en groepscheck

Het is dus van groot belang dat iedereen in de groep een pieper bij zich draagt en niet maar één persoon. En dat de pieper ook daadwerkelijk is ingeschakeld met voldoende batterijcapaciteit. Check je batterij altijd voor je op pad gaat en doe een groepscheck voor je het terrein in gaat. Bij een groepscheck zet één iemand zijn pieper op zoeken en één voor één komen je groepsgenoten voorbij, met voldoende afstand, om te kijken of de pieper daadwerkelijk functioneert.

Handig om te weten: er zijn wintersporters die verouderde modellen gebruiken. Bij deze modellen ligt de frequentie hoger (meestal het dubbele).

Lawinepieper merk Pieps
Een lawinepieper van het merk Pieps

Verschillende namen

In de wintersportwereld heeft een lawinepieper verschillende namen. De meeste mensen noemen het apparaatje een pieper, Arva of Pieps. De laatste twee zijn merknamen. De Engelse benaming is avalance transceiver en in het Duits noem je het een Lawinenpieps of LVS (Lawinen Verschütteten Suchgerät).

Let op: oefen regelmatig met zoeken

Lawinepiepers zijn een hulpmiddel voor skiërs die tijdens het skiën mogelijk in een lawine terecht kunnen komen. Belangrijk is dat je weet dat het apparaat levens kan redden, maar je moet goed weten hoe het werkt. Zorg er daarom ook voor dat je regelmatig oefent met je lawinepieper, maar ook met het sonderen en scheppen. Er zijn speciale oefenterreinen in diverse skigebieden of je kunt een pieper ingraven die iemand vervolgens moet zoeken en uitgraven. Hoe vaker je oefent, hoe groter de kans dat je iemand op tijd kunt vinden uitgraven wanneer dit echt noodzakelijk is.

Lawinepieper: onderdeel van de lawine-uitrusting

Een lawinepieper is een hulpmiddel en onderdeel van de lawine-uitrusting. Mocht je off-piste willen gaan skiën, dan dien je te beschikken over een complete lawine-uitrusting. Daar hoort ook bij:

Lawine-uitrusting: lawineschep, lawinesonde en lawinepieper
Een deel van de lawine-uitrusting

Lawinepieper en RECCO

Tegenwoordig bestaat er ook nog een ander systeem om mensen op te sporen die in een lawine terecht zijn gekomen. De RECCO reflector is een klein plaatje van slechts een paar centimeter groot. Veel wintersporters maken al onbewust gebruik van het systeem, omdat het in veel skikleding is verwerkt. RECCO zorgt voor continue zichtbaarheid en is te detecteren met een speciale detector. Het plaatje zendt een radarsignaal uit dat tot 20 meter in de sneeuw en vanaf 80 meter hoogte in de lucht te detecteren is. Het is een aanvulling op de nooduitrusting, mocht de lawinepieper het begeven of als de batterij opraakt.

RECCO heeft geen batterijen nodig en is onderhoudsvrij. Meer dan 800 skigebieden wereldwijd werken inmiddels met dit systeem. Heb je geen RECCO in je skikleding? De reflector is ook los verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij de ANWB of wintersportspeciaalzaak.

Belangrijk om te weten: met een lawinepieper kun je geen RECCO vinden. Dit betekent dat alleen de bergredding kan zoeken naar een RECCO en op het moment dat zij ter plaatse zijn, is de kans op overlevering veelal sterk afgenomen. Bij het redden van iemand uit een lawine zijn de eerste 18 minuten van groot belang: wordt iemand binnen 18 minuten gevonden dan heeft hij/zij 91% kans om te overleven. Na 18 minuten loopt deze overlevingskans snel terug. Een RECCO is dus geen vervanging van een lawinepieper.

Ga niet zonder voorbereiding off-piste

Wil jij graag een keer off-piste skiën? Ga dan nooit zonder de juiste voorbereiding en kennis op pad. Zorg voor de juiste kennis en het juiste materiaal. Ga nooit alleen op stap en kies bij onvoldoende kennis altijd voor een gids. Steeds meer skigebieden bieden de mogelijkheid om samen met een gids te gaan toerskiën of freeriden. Houd de lokale waarschuwingen in de gaten en ga met respect om met de berg. Teveel wintersporters beseffen dit niet en brengen zichzelf of anderen onnodig in gevaar.

Sneeuwschoenwandelen

Een lawine-uitrusting is niet alleen noodzakelijk voor skiërs en snowboarders, maar ook voor sneeuwschoenwandelaars die zich buiten de gebaande paden begeven. Ook hier geldt dat je altijd de lokale waarschuwingen in de gaten moet houden en dat je bij onvoldoende kennis altijd samen met een gids op stap moet gaan.

Sneeuwschoenwandelen op wintersport

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in