Wintersporttrends seizoen 2022/2023: gear en kleding

Ieder jaar hangen de wintersportwinkels weer vol met de nieuwste collecties. Wat wordt de kleur van dit jaar en welke nieuwe gear hebben ze dit seizoen uitgebracht? Jaarlijks wordt er van alles verzonnen en ook deze winter zijn er een aantal trends die eruit springen. Wij spraken met twee specialisten van DAKA die ons op de hoogte brachten van de wintersporttrends van seizoen 2022/2023 op het gebied van kleding en gear. Zij vertelden welke nieuwe dingen we dit seizoen kunnen verwachten en welke trends zich voort blijven zetten. Hieronder lees je meer over de wintersporttrends van seizoen 2022/2023.

Specialisten aan het woord over de wintersporttrends seizoen 2022/2023

Elke winter gaan wij op zoek naar de nieuwste trends van dat seizoen. De fabrikanten zitten immers niet stil en weten ieder jaar opnieuw te verbazen met handigheidjes en nieuwe trends. Wij spraken met Matthijs, DAKA specialist hardware, en Claudia, DAKA specialist wintersportfashion. Matthijs praat ons bij over de vernieuwingen op het gebied van ski’s, snowboards, schoenen, accessoires en meer en met Claudia hebben we het over de wintersportmode van komend seizoen. Zij vertellen ons alles over de wintersporttrends van seizoen 2022/2023.

Opvouwbare ski’s

Misschien wel de meest bijzondere ontwikkeling van seizoen 2022/2023 is volgens Matthijs de opvouwbare ski van Elan. De Elan Voyager is een opvouwbare allmountain ski die je vanwege z’n minimale formaat eenvoudig overal mee naartoe neemt. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren en maten en er kan een speciale reistas bij geleverd worden. En of dat een beetje skiet? Jazeker, aldus Matthijs. Of deze ski de markt gaat veroveren is de vraag, maar innovatief is het wel.

opvouwbare ski Elan
© Elan Skis

Goggle covers

Een tweede bijzondere trend zien we komende winter op het gebied van skibrillen. Ondanks dat we al jaren goggles dragen, is er sinds kort een nieuw product bijgekomen: de goggle cover. Deze worden gebruikt om je skibril te beschermen in bijvoorbeeld de après-ski, in een berghut of de lift. Het zijn een soort sokjes die je over je bril trekt, terwijl deze nog op je helm zit. Zo voorkom je beschadigingen aan je lens en hoef je niet elke keer je bril van je helm af te halen voordat je ‘m ergens ophangt. Steeds meer merken leveren de cover bij de goggles, maar ze zijn ook los verkrijgbaar.

goggle sock

Carven op het snowboard

Als we kijken naar het snowboarden, zien we een interessante ontwikkeling: hier komt het carven steeds meer terug. Snowboarden is ooit populair geworden door het carven. Echter, sinds de komst van de carveski’s hebben veel snowboarders toch weer de overstap naar het skiën gemaakt. De afgelopen jaren richtte het snowboarden zich namelijk steeds meer op het freestylen en de producenten volgden deze trend. Hoewel steeds meer snowboarders een freestyle board wilden, waren ze nooit in het park te vinden. Nu zijn we juist weer de switch aan het maken naar het carven. Hier hoort een ander board bij en daar zijn de snowboarders steeds enthousiaster over. Waar je vroeger dan hardboots nodig had voor het raceboard, richten veel merken zich nu op een snowboard waarmee je kunt carven en ook in de poeder kunt spelen. Natuurlijk gewoon met softboots.

Steeds bredere ski’s

Ook op het gebied van ski’s is er de laatste decennia flink wat veranderd. De twee meter plus lange ski’s zijn inmiddels (bijna) helemaal verdwenen en de wintersporttrend voor ski’s is dat ze steeds breder worden. Matthijs vertelt dat deze trend al enkele jaren geleden in gang is gezet en zich nog steeds voortzet. Reden hiervoor is dat brede ski’s lekkerder skiën op pistes die niet helemaal strak geprepareerd meer zijn. Smalle ski’s zijn top op de ribbeltjespistes ’s ochtends vroeg, maar 80% van de dag zijn de afdalingen niet zo strak meer. Dan is een wat bredere ski juist fijner.

Leestip: dit waren de beste ski’s van seizoen 2021/2022

Skiën Hochkönig

Multifunctionele buffs

De buff is niets nieuws in de wintersportwereld. Al jarenlang zien we ze in allerlei kleuren, soorten en maten voorbij komen. Dit jaar zien we echter de multifunctionele buff naar voren komen. Een aantal merken heeft de bekende buff gecombineerd met een mondkapje. In plaats van dat je elke keer een mondkapje op moet doen, doe je gewoon je buff over je mond en neus. Er zijn zelfs merken die er een FFP2-mondkapje in hebben verwerkt of een vakje voor het FFP2-mondkapje. Hoe handig?!

Kledingtrends: dierenprints, chain of gold en camouflage

Voor de wintersporttrends seizoen 2022/2023 op het gebied van kleding spraken we met Claudia. Zij vertelde dat dit jaar voor de dames de dierenprints weer terug zijn en dat er ook een nieuwe trend te zien is. De chain of gold-print is deze winter helemaal in. Dit is een combinatie van aardetinten zoals bruin, okergeel, goud, beige en zandkleuren, zoals een gouden ketting heeft. Daarnaast zullen we komende winter ook veel letterprints zien. Voor de heren blijven camouflage en donkergroen populair. Ook vroegen we naar de pasvorm. Volgens Claudia blijft de strakke broek voor vrouwen in, maar zal ook de baggy broek vaker te zien zijn. Voor de heren is juist een strakke broek de nieuwe trend. Bovendien zien we ook de vraag naar bretels voor de skibroek groeien. Uiteraard in een leuke print.

Meekleurende lenzen

Ook de ontwikkeling van skibrillen staat natuurlijk niet stil. Matthijs praatte ons bij en vertelde dat onder andere de meekleurende lens steeds populairder wordt. Deze lenzen passen zich aan het licht in de omgeving aan om je zo gedurende de hele dag optimaal zicht te geven. Is het bewolkt, dan wordt je lens lichter en als het zonnig is, wordt ‘ie donkerder. Zo hoef je niet met een extra skibril of andere lens op pad te gaan, maar heb je aan een bril genoeg. Perfect voor in de bergen, waar het weer vrij snel om kan slaan.

Compressie skisokken

Je wintersportoutfit bestaat natuurlijk niet alleen uit een goede skibroek en -jas, ook sokken zijn onderdeel daarvan. Een trend die langzaam op is gekomen en zich nog steeds voortzet, is de opmars van compressie skisokken. De compressiekousen worden al veel gebruikt in andere sporten en ook in de wintersport worden ze vaker gedragen. Compressiekousen zorgen voor een betere doorbloeding en warmere voeten, twee dingen die elke wintersporter graag wil hebben.

compressiekousen

Helmen met vizier

Een andere trend op het gebied van helmen en skibrillen is de helm met vizier. Een paar jaar geleden werd deze geïntroduceerd en het is absoluut een wintersporttrend in seizoen 2022/2023. Bij de helm met vizier zit de skibril als het ware aan de helm vast. Dat scheelt een aantal keer je skibril op en af te zetten en vooral voor brildragers is dit een welkome trend in de wintersport. Bovendien worden de vizieren ook steeds beter, aldus Matthijs.

Handig: tips en informatie over het kopen van een nieuwe helm

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in