Wat is een dakkoffer?

Een dakkoffer is als het ware een extra kofferbak, maar dan op het dak van de auto. Het is een soort koffer, gemaakt van kunststof, waar je ski’s en andere bagage in op kunt bergen. Ideaal voor iedereen die te weinig ruimte in de auto heeft. Er zijn twee verschillende type dakkoffers: de skibox en de bagagebox. Op deze pagina lees je alles over dakkoffers.

De werking van een dakkoffer

Dakkoffers zijn ontwikkeld voor mensen die met de auto op vakantie/wintersport gaan en te weinig ruimte hebben in de auto. Een dakkoffer wordt bevestigd op de dakdragers van de auto en kan worden gezien als extra bagageruimte. Spullen die niet in de kofferbak passen, kun je in de dakkoffer opbergen. Ideaal voor iedereen die met de auto op wintersport gaat en te weinig bagageruimte heeft. Dakkoffers zijn er in allerlei soorten en maten. De inhoud varieert tussen de 260 en 670 liter.

Dakdragers

Alle dakkoffers moeten op de auto worden bevestigd met dakdragers. Een dakdrager, ook wel bekend als imperiaal of bagagerek, dient als hulpmiddel voor het vervoeren van bagage. Sommige auto’s zijn van dakrails voorzien. Ook op deze auto moet de dakkoffer met dakdragers worden bevestigd. Ook als je zo snel niet aan het dak kunt zien waar je de dragers moet bevestigen, kun je dakdragers op je auto bevestigen. Het type dakdrager hangt dus helemaal af van welke auto je rijdt. Websites en winkels die gespecialiseerd zijn in de huur of verkoop van dakkoffers, bieden een speciale tool waarmee je aan de hand van je kenteken kunt zien wat voor type dakdrager je nodig hebt voor jouw auto.

Skibox of bagagebox

Er zijn twee type dakkoffers: de skibox en de bagagebox. De skibox, ook wel bekend als skikoffer, is een dakkoffer speciaal ontwikkeld voor het meenemen van ski’s en snowboards. Deze koffer is een stuk langer en vaak ook iets smaller en minder hoog. Naast ski’s, skistokken en snowboards heb je vaak ook nog ruimte voor andere spullen. Een bagagebox is vaak iets korter, breder en hoger dan een skibox. Dit type dakkoffer is geschikt voor iedereen die op wintersport zonder ski’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze koffer geschikt voor extra bagage. Perfect voor de zomervakantie, maar minder ideaal voor de wintersport. Tenzij je natuurlijk geen eigen ski’s of snowboards hebt.

Auto met dakkoffer

Aanschaf skibox of bagagebox

Maar waar moet je dan allemaal opletten bij de aanschaf van een geschikte dakkoffer? Kies je voor een skibox of toch voor een bagagebox? Een skibox is de meest gangbare dakkoffer voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Toch kan ook een bagagebox geschikt zijn. Het hangt helemaal af van jouw wensen. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat het maximale belasting van het dak is. Daarnaast moet je weten in wat voor type auto je rijdt en hoe lang het langste paar ski’s is dat je meeneemt.

Qua prijs maakt het niet uit of je kiest voor een skibox of bagagebox. Beide zijn te koop in verschillende maten en merken en de prijzen zijn ongeveer gelijk. Voor jou is het vooral belangrijk dat je bovengenoemde punten goed weet. Twijfel je? Vraag het na bij de garage of de winkel waar je de dakkoffer gaat kopen. Twijfel je over een skibox of bagagebox? Laat je adviseren door de verkoper.

Huren of kopen?

Dakkoffers zijn te koop in allerlei soorten en maten. De prijs is gebaseerd op de kwaliteit, het merk en de opbergruimte. Bekende merken zijn Hapro en Thule. Een dakkoffer is niet goedkoop en daarom biedt huren voor sommige mensen uitkomst. Er zijn meerdere winkels waar je een skibox of bagagebox kunt huren voor de periode dat je op vakantie gaat. Na de vakantie lever je de koffer gewoon weer in en heb je dus ook geen ruimte nodig om deze op te bergen. Ga je vaker op wintersport? Dan is slim om te overwegen om er een te kopen.

Bagagelimiet

Een dakkoffer biedt extra bagageruimte, maar dat betekent niet dat je er alles in kunt proppen. Een dakkoffer heeft een bagagelimiet. Dat hangt enerzijds af van het type koffer dat je hebt en anderzijds van de maximale belasting van het dak van de auto. De maximale daklast houdt het gewicht in dat jij maximaal kunt dragen op je autodak. Neem je die regels niet in acht, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers.

De maximale daklast omvat alles wat je op het dak van de auto draagt en is per auto verschillend. Dit is dus niet alleen het gewicht van de bagage, maar ook van de dakkoffer en dakdragers. Al deze informatie is terug te vinden in het informatieboekje van de auto. Twijfel je? Vraag het na bij de garage of autodealer.

Accessoires voor een dakkoffer

Er zijn verschillende accessoires te koop voor een dakkoffer. Bijvoorbeeld spanbanden om de bagage mee vast te leggen, speciale skidragers, sloten en beschermhoezen. Je hebt deze niet perse nodig, maar het kan wel handig zijn. Afhankelijk van jouw auto en wensen kun je deze aanschaffen.

Skidragers

Heb je genoeg bagageruimte in de auto, maar passen alleen je ski’s of snowboard er niet meer in? Dan kun je in plaats van een skibox of bagagebox ook kiezen voor skidragers. Dit is een soort constructie die je op het dak bevestigt en waar je je ski’s en snowboards in kunt doen.

Skidragers op het dak van de auto

Tips voor het gebruik van een dakkoffer

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor het gebruik van een dakkoffer op een rijtje gezet. Deze tips zijn toepasbaar op de skibox en bagagebox.

  • Check vooraf altijd de maximale daklast van de auto en overschrijd deze niet.
  • Een dakkoffer verbruikt extra brandstof (+/- 2 l op de 100 km bij een snelheid van 130 km/h). Rijd dus niet onnodig met een lege koffer rond!
  • Let op de verdeling van het gewicht. Hoe je de dakkoffer indeelt, heeft invloed op het rijgedrag van de auto. Kies voor 25% voorin, 50% in het midden en 25% achterin. Stop extra zware spullen in de auto.
  • Dakkoffers kunnen altijd een beetje lekken. Pak spullen die niet tegen vocht kunnen goed in of stop ze in de auto.
  • Zorg ervoor dat de bagage goed vastligt.
  • Pas je snelheid aan. Er is geen maximumsnelheid, maar maximaal 130 km/h wordt aangeraden.
  • Denk aan de extra hoogte in bijvoorbeeld parkeergarages.
  • Pas je rijgedrag aan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in