Met de auto op wintersport

De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Het is een makkelijke manier van reizen, je bepaalt je eigen vertrektijden en bijna alles kan mee. De files en het langzaam rijdende verkeer door wegwerkzaamheden nemen we voor lief. Ben jij van plan om met de auto op wintersport te gaan? Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips.

Een wintersport met de auto heeft bij de meeste mensen de voorkeur. Logisch, maar voordat je die kant op rijdt is het wel belangrijk dat je je eerst goed voorbereidt. Ga bijvoorbeeld nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen de deur uit en check vooraf of je een vignet nodig hebt. Waar je allemaal op moet letten als je met de auto op wintersport gaat?

Met de auto op wintersport: snel naar

Deze pagina staat vol met alle informatie die je nodig hebt als je met de auto op wintersport gaat. Van informatie over tol in Frankrijk en Italië tot informatie over sneeuwkettingen en winterbanden. Ben jij op zoek naar een specifiek onderwerp? Klik op een van de links hieronder om daar snel naartoe te gaan.

Winterbanden

Laten we beginnen met: ga nooit zonder winterbanden op wintersport met de auto. En dan bedoelen we natuurlijk dat je ze eronder hebt gemonteerd. Zelf of door de garage. Waarom? Omdat winterbanden speciaal gemaakt zijn om mee te rijden tijdens winterse omstandigheden en lage temperaturen. Rubber heeft namelijk als eigenschap hard te worden als de temperatuur omlaag duikt. Dit is het geval bij zomerbanden en hierdoor neemt de remweg toe. Bij winterbanden is de rubbersamenstelling, ook wel compound genoemd, aangepast. Daarnaast beschikken deze banden over extra profiel, waardoor je meer grip hebt. Winterbanden presteren het best bij lage temperaturen, onder de 7 °C. 

Waar zijn winterbanden verplicht?

Buiten het feit dat het veel veiliger is om op winterbanden naar de skigebieden te rijden, is het in sommige landen ook nog eens verplicht. In Oostenrijk bijvoorbeeld van 1 november tot 15 februari en in Duitsland tijdens winterse omstandigheden. In Italië zijn ze in sommige gebieden verplicht en in Zwitserland geldt geen plicht, al kun je wel een boete krijgen als je zonder het verkeer hindert. De winterbandenplicht gold lange tijd niet voor Frankrijk waren winterbanden lange tijd niet verplicht, maar daar kwam in de winter van 2021/2022 verandering in.

Met de auto op wintersport met winterbanden

Wanneer winterbanden voor zomerbanden wisselen en andersom?

Zoals hierboven al benoemd, presteren winterbanden het best bij winterse omstandigheden en temperaturen onder de 7 °C. Daarboven verliezen ze de ultieme grip op het wegdek, neemt het rijcomfort af en de remweg toe. Van winterse omstandigheden is doorgaans sprake van november tot maart/april. In die periode willen we je aanraden op winterbanden te rijden en daarbuiten op zomerbanden. Winterbanden kunnen bij hogere temperaturen makkelijker vervormen, waardoor je minder grip hebt op het wegdek en de remweg toeneemt. Om je een idee te geven: Bij een temperatuur van rond de 35 °C, zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% minder dan die van zomerbanden. Lees hier meer over het wisselen van winter- en zomerbanden.

››› Nieuwe winterbanden nodig? Bestel ze hier!

Sneeuwkettingen

Ook voor sneeuwkettingen geldt dat we je op het hart willen drukken altijd een setje mee te nemen. Misschien heb je ze wel helemaal niet nodig, maar als dat wel zo is wil je niet zonder zitten. Bij winterse omstandigheden, zoals (extreme) sneeuwval en ijzel, bieden sneeuwkettingen extra grip en veiligheid. Vooral in de bergen komen ze van pas, maar bij hevige sneeuwval kan het ook voorkomen dat je ze op rechte wegen moet omleggen.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen bieden niet alleen meer grip en veiligheid, ze zijn in een aantal landen tijdens bepaalde situaties verplicht. Vaak wordt dit duidelijk met een verkeersbord aangegeven. Let goed op het onderbord, hierop staat wanneer de sneeuwkettingenplicht geldt.

Met de auto op wintersport sneeuwkettingen verplicht

Hoe moet je sneeuwkettingen omleggen?

Sneeuwkettingen omleggen is een klusje waar de meeste wintersporters niet echt naar uitkijken. Begrijpelijk, maar geen stress! Het is helemaal niet moeilijk. Wat wel belangrijk is, is dat je vooraf thuis even oefent. Zo weet je zeker dat de kettingen passen en kom je op wintersport niet voor onaangename verassingen te staan. Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe dit moet.

Sneeuwkettingen omleggen op wintersport

Verkeersboetes

Met de auto kun je een verkeersboete riskeren onderweg naar je wintersportbestemming. De regels in de landen in wintersportlanden zijn overal anders en daarom komt deze informatie waarschijnlijk wel van pas. Benieuwd wat je betaald voor een boete in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Ook worden bijzondere en afwijkende regels behandeld in deze artikelen:

››› Verkeersboetes in Oostenrijk: dit is handig om te weten
››› Verkeersboetes in Duitsland: hoe zit het precies?
››› Verkeersboetes in Zwitserland: dit ben je kwijt als je te hard rijdt
››› Verkeersboetes in Italië: prijzen en afwijkende regels
››› Verkeersboetes in Frankrijk: zo zit het

Vignetten

Om gebruik te mogen maken van de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen, moet je tol betalen. Alle motorvoertuigen tot 3500 kilo doen dit met behulp van een vignet. In Oostenrijk kun je een vignet voor tien dagen, twee maanden en een heel jaar kopen, in Zwitserland alleen voor een heel jaar.

Vignet Zwitserland

Als je over de Zwitserse snelwegen wilt rijden met een motorvoertuig dat niet zwaarder is dan 3500 kilo, ben je verplicht een vignet op de voorruit te plakken. Alle zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en campers betalen bij de grens ‘Schwerverkehrsabgabe’. Wie met een auto met caravan, vouwwagen of aanhanger rijdt heeft twee vignetten nodig. De prijs voor het vignet Zwitserland ligt al sinds 1985 vast op CHF 40,- wat neerkomt op zo’n € 38,- afhankelijk van de wisselkoers. Het vignet Zwitserland kun je vooraf online bestellen, maar ook bij de grens.

Vignet Oostenrijk

Alle motorvoertuigen tot 3500 kilo die gebruik willen maken van de Oostenrijkse snelwegen, hebben het vignet Oostenrijk nodig. Zwaardere voertuigen betalen de tol via een speciale GO-Box. Voor een aantal wegen moet apart tol worden betaald, bovenop het vignet. Het vignet Oostenrijk is te koop als sticker, maar ook digitaal. Auto’s betalen € 9,90 voor tien dagen, € 29,00 voor twee maanden en € 96,40 voor een heel jaar. Een jaarvignet is 14 maanden geldig, van 1 december tot 31 januari. Je kunt het vignet vooraf online bestellen, bij de ANWB in de winkel kopen of bij tankstations langs de snelweg in de buurt van de grens.

Vignetvrijstellingen in Oostenrijk

Sinds 15 december 2019 gelden er vignetvrijstellingen op vijf Oostenrijkse snelwegtrajecten. Dit betekent dat je op deze trajecten dus geen tol hoeft te betalen en dat deze wegen zonder vignet Oostenrijk toegankelijk zijn. Hiermee zijn meerdere Oostenrijkse wintersportbestemmingen zonder vignet te bereiken. Het betreft de volgende snelwegtrajecten:

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Linzer Autobahn A26
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)

Tol

Als je met de auto door Europa rijdt, ontkom je bijna niet aan het betalen van tol. In veel landen wordt op belangrijke snelwegen tol geheven. Die betaal je in Zwitserland en Oostenrijk met behulp van een vignet en in Italië en Frankrijk contant, met creditcard/betaalpas of elektronische tolbadge aan een tolpoortje. Hoe het zit met de tol leggen we per land aan je uit.

Tol in Italië

Wanneer je met de auto op wintersport naar Italië gaat, moet je er rekening mee houden dat je op sommige autosnelwegen tol moet betalen. Hoeveel tol je betaalt, hangt af van de bestemming, hoe lang je op een bepaalde snelweg rijdt en met wat voor voertuig. Je kunt contant betalen bij bemande tolpoortjes, maar ook met een creditcard, betaalpas of elektronische tolbadge. Je kunt vooraf een berekening maken van de kosten met deze calculator of met deze calculator.

Wintersport in Italië tol betalen

Tol in Frankrijk

Op de meeste Franse autosnelwegen moet je tol betalen. Het is dus belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk. We kunnen het ons voorstellen dat je daar best wel wat vragen over hebt. Want hoe zit dat nou precies met die poortjes, wat betekenen alle symbolen, hoeveel moet je betalen en wat zijn de voordelen van een elektronische tolbadge? Alle vragen over tol in Frankrijk hebben we voor je beantwoord op deze pagina.

Milieusticker

In een aantal landen zijn milieuzones ingesteld. Vooral oudere auto’s kunnen in deze gebieden niet meer welkom zijn. Het is dus belangrijk dat je dit voordat je met de auto op wintersport gaat controleert. In veel steden in Frankrijk en Duitsland heb je een speciale milieusticker nodig. Die voor Frankrijk kun je hier bestellen en kost € 3,70 per kenteken, inclusief verzendkosten. Houd er rekening mee dat je de milieusticker niet ergens onderweg kunt kopen. De milieusticker voor Duitsland kun je hier bestellen en kost € 14,96 per kenteken, inclusief verzendkosten. In Oostenrijk hebben alleen vrachtwagens, waaronder ook de kleinere tot 3500 kilo een milieusticker nodig.

Met de auto op wintersport: verplicht meenemen

Compleet volgeladen rijden we jaar in jaar uit naar de skigebieden. Een skikoffer vol met ski’s op het dak, de achterbak volgepropt met koffers, tassen en boodschappen voor in het appartement en een tas vol broodjes, drankjes en snoepjes voor onderweg. Helaas vergeten we daarbij vaak een aantal belangrijke dingen. Want wist je dat je in sommige landen een aantal onderdelen verplicht mee moet nemen als je met de auto op wintersport gaat? Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en alcoholtest. Lees hier wat je nog meer verplicht mee moet nemen in de auto.

Alcoholtest ANWB verplicht meenemen als je met de auto op wintersport gaat.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in