Hoe moet je zelf ski’s slijpen?

Ski’s slijpen is ontzettend belangrijk. Geslepen staalkanten presteren niet alleen beter, maar zorgen ook voor een betere kantengrip op harde, ijzige pistes. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je ski’s weg te brengen, maar je kunt het ook makkelijk zelf doen. Op deze pagina vertellen we je alles over hoe je zelf je ski’s moet slijpen.

Waarom moet je ski’s slijpen?

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je skimateriaal is het slijpen van ski’s. De staalkanten van ski’s (de ijzeren rand) zorgen voor een goede kantengrip en een betere sturing op besneeuwde of ijzige hellingen. Als ski’s goed geslepen zijn, presteren ze beter en bieden ze meer veiligheid. Vooral op harde, ijzige pistes heb je profijt van goed geslepen ski’s. Je staat niet alleen een stuk zekerder op de piste, het skiet ook veel fijner.

De staalkanten slijten gemakkelijk. Vooral harde sneeuw en ijs zorgen snel voor botte staalkanten. Om dus keer op keer te profiteren van scherpe staalkanten, is het belangrijk om ski’s regelmatig te slijpen. Dit kun je laten doen, maar je kunt het ook makkelijk zelf thuis doen.

Geslepen ski’s presteren beter op de piste

Wanneer moet je ski’s slijpen?

Over het algemeen geldt dat er na een week wintersporten nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over is. Idealiter laat je ski’s dus na elke week wintersporten slijpen. Ski je de hele week op harde, ijzige pistes? Dan kan het voorkomen dat het eerder nodig is om je ski’s te slijpen. Dit merk je onder andere aan de sturing en grip van de ski in de sneeuw. Als je twijfelt kun je het altijd navragen bij een lokaal verhuur- of ski-onderhoudsbedrijf.

De voordelen op een rijtje

Zelf je ski’s slijpen heeft meerdere voordelen. Je bespaart geld, de kanten gaan langer mee en ook kun je zelf de hoek bepalen. We lichten alle voordelen hieronder aan je toe.

1. Zelf ski’s slijpen = geld besparen

Zelf je ski’s slijpen klinkt spannend, maar dat valt best wel mee. Uiteraard geldt: oefening baart kunst. Als je ervoor kiest om je ski’s zelf te gaan slijpen, dan bespaar je al snel op de kosten. Natuurlijk moet je materiaal aanschaffen, maar dat geld haal je er na een aantal behandelingen al uit. Om je een idee te geven, hebben we de kosten op een rijtje gezet.

  • Kosten voor een simpele slijpset: € 112,- + klemmenset € 180,-. Deze set is goed voor 16 keer slijpen. Daarna moet je een aantal materialen vervangen/aanvullen. Dat komt dus neer op € 18,25 per slijpbeurt.
  • Kosten ski’s slijpen bij een bedrijf: gemiddeld betaal je al snel € 30,- voor onderhoud. Voor 16 paar ski’s betaal je dan € 480,-. Tel maar uit je winst!

2. Kanten gaan langer mee

Veel bedrijven slijpen machinaal. De machine houdt geen rekening met de staat van de staalkant, waardoor er vaak te veel wordt weg geslepen. Als je dit zelf doet, kun je er rekening mee houden en de slijpmethode aanpassen.

3. Je bepaalt zelf de hoek

De staalkanten van de ski kunnen in verschillende hoeken geslepen worden. Veel mensen weten dit niet, maar die hoek heeft invloed op de grip in de sneeuw. Doorgaans ligt deze hoek tussen de 85º en 90º, afhankelijk van je skiniveau. Een sportieve skiër wil bijvoorbeeld scherpere kanten, dan een beginner. Als je zelf slijpt, kun je zelf de hoek bepalen.

Benodigdheden om zelf je ski’s te slijpen

Om zelf je ski’s te kunnen slijpen, heb je een aantal onderdelen nodig. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Zelf ski's slijpen

Ski’s slijpen in stappen

Stap 1: Zet de ski’s bovenop de klemmenset en zorg ervoor dat ze goed droog zijn. Haak nu de elastieken om de skistoppers over de achterkant van de bindingen, zodat ze tijdens het slijpen niet in de weg zitten.

Stap 2: Bevestig nu één van de ski’s op z’n kant in de buitenste twee klemmen. Zorg ervoor dat de staalkant boven zit en dat het belag van je af staat.

Ski's in klemmenset
Zorg dat het belag van je af staat

Stap 3: Voel langs de staalkant of er bramen zijn. Dit zijn kleine haaltjes in de staalkant van de ski. Als dit het geval is, voelt de staalkant niet glad aan. Verwijder de eventuele bramen met een diamantvijl 200 of 400. Eventueel kun je dit proces herhalen met een diamantvijl 600 of 1000.

Stap 4: Gebruik de edgetool om een klein stukje van de zijkant weg te halen. Hierdoor komt de staalkant van de ski goed vrij te liggen tijdens het slijpen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je niet de juiste hoek krijgt.

Stap 5: Stel met de kantenslijper de juiste hoek in. De meest voorkomende hoeken zijn 89° en 88°. Zet daarna de vijl op de juiste hoek en klem deze goed vast met een klem (mits dat nodig is). Pak een viltstift en zet daarmee op verschillende plekken op de staalkant een streepje, zodat je kunt controleren of de staalkant voldoende wordt geslepen.

zelf ski's slijpen

Stap 6: Zet de hoek van de vijl tegen het belag, zodat de vijl op de staalkant ligt. Je andere hand komt stevig op de vijl te liggen. Ga met de vijl langs de staalkant en werk van voor naar achteren. Doe dit met lange, gelijkmatige halen. Voel tussendoor met je nagel of de staalkant scherper wordt. Als er kalk van je nagel achterblijft, is de ski scherp genoeg. Belangrijk is dat je tussendoor het slijpsel weghaalt van de ski met een stoffer.

Stap 7: Haal nu de diamantvijl langs de staalkant om de laatste slijpbramen te verwijderen. Doe eerst de onderkant van de staalkant en daarna de zijkant.

Stap 8: Gebruik tot slot de gummie om daar waar de ski aan de achter- en voorkant omhoog komt, de staalkant af te botten. Afhankelijk van je skiniveau kun je de ski altijd verder afbotten.

Herhaal stap 1 t/m 8 voor de andere kant van de ski.

Onderstaande video geeft je een goed beeld van hoe je ski’s moet slijpen. Eventueel kun je hierna meteen je ski’s waxen.

Waxen ook erg belangrijk

Naast slijpen is ook het waxen van ski’s een belangrijk onderdeel van het skimateriaal. Ski’s die goed gewaxt en geslepen zijn, presteren beter op en naast de piste. In het belag van de ski (de onderkant) zitten allerlei poriën. Als je ski’s niet waxt, blijven die poriën openstaan en kan er sneeuw aan de onderkant van de ski blijven plakken. Door te waxen voorkom je dit effect. Wax is niet voor eeuwig en daarom moet je het regelmatig herhalen. Dat kun je laten doen, maar je kunt het ook prima zelf doen. Het is helemaal niet moeilijk en je bespaart ook nog eens veel geld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in