Wat is een slalom ski?

Een slalom ski is een ski die gemakkelijk draaibaar is en beschikt over een hoge horizontale stabiliteit. Slalom ski’s hebben een zeer goede kantengrip op harde pistes bij korte bochten. Zelfs op zeer hoge snelheid. De ski is een stuk korter en smaller dan de gemiddelde pisteski. Slalom ski’s zijn alleen geschikt voor ervaren wintersporters die beschikken over een sportieve skitechniek met voldoende kracht. Ook zijn er speciale high performance modellen voor wedstrijdskiërs. Alles over de slalom ski lees je op deze pagina.

Kenmerken slalom ski

Slalom ski’s worden ook wel short turn ski’s genoemd. De ski’s zijn zeer getailleerd (smal) en daardoor makkelijk wendbaar. Zo kun je gemakkelijk korte bochten skiën. Dankzij de bouwconstructie kan een slalom ski hoge snelheden aan. De kantengrip bij korte bochten is zeer goed. Zelfs op een harde, ijzige pistes. Slalom ski’s hebben een aantal kenmerken. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. Een aantal van deze kenmerken lichten we hierna verder toe..

  • De ski’s zijn sportief, wendbaar en dynamisch
  • Aanbevolen lengte: lichaamslengte min +/- 20 centimeter
  • Sterk getailleerd (smal)
  • Smal onder de voet
  • Een lage radius
  • Niet geschikt voor ieder type skiër

Smal onder de voet

Daar waar een allmountain ski of freeride ski breed is onder de voet, is dat bij een slalom ski het tegenovergestelde. Deze ski is een stuk smaller. Dat heeft alles te maken met de wendbaarheid van de ski. Hoe smaller de taille, hoe makkelijker je korte bochten kunt skiën. Over het algemeen ligt de breedte van een slalom ski rond de 70 millimeter onder de voet.

Een lage radius

De taillering van de ski bepaalt de radius. Dit is de draaicirkel van de ski. Bij een hoge radius kun je lange bochten skiën en bij een lage radius korte. Bij een slalom ski ligt de radius onder de 13 meter. Deze ski is speciaal ontwikkeld om korte bochten mee te kunnen skiën.

Slalom skiën met een slalom skiNiet geschikt voor iedereen

Slalom ski’s zijn niet geschikt voor ieder type skiër. Om goed te kunnen skiën op een slalom ski, moet je beschikken over een sportieve skitechniek met voldoende kracht. Slalom ski’s zijn daarom vooral geschikt voor sterk gevorderde skiërs, experts en professionals.

Waarvoor gebruik je slalom ski’s?

Het woord slalom stamt af van het Noorse woord slalåm, wat een combinatie van heuvel en skispoor betekent. Eén van de eerste slalomwedstrijden was in 1767. Tijdens een militaire wedstrijd werd besloten om naar beneden af te dalen, zigzaggend tussen de bomen door. De ski’s mochten niet breken en ook mocht je niet vallen.

De slalom is één van de disciplines in de wedstrijdsport Alpine skiën. Bij de slalom wordt er geskied op een piste die ongeveer 200 hoogtemeters overbrugt. Op deze afdaling zijn op korte afstand van elkaar poortjes geplaatst in de kleuren blauw en rood. De skiër skiet tijdens het afdalen met korte bochten om deze paaltjes heen. De totale tijd van twee rondes wordt bij elkaar opgeteld en daaruit wordt de winnaar bepaald. Speciaal voor deze tak van de wedstrijdsport zijn slalom ski’s ontwikkeld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in