Wat is een race ski?

Een race ski is een ski die speciaal is ontwikkeld om op hoge snelheden mee te kunnen skiën. De ski wordt ook wel reuzenslalom ski genoemd en wordt onder andere gebruikt voor dit onderdeel in de skisport. Race ski’s zijn zeer stabiel, zelfs op hele hoge snelheden. De ski’s hebben een perfecte kantengrip op harde pistes, bij lange en middellange bochten. Op deze pagina lees je alles over de race ski.

Kenmerken van een race ski

Een race ski is een extreem stabiele ski. Op hoge snelheid heb je een perfecte kantengrip bij middellange en lange bochten. Zelfs op ijzige, harde pistes. Een nadeel is wel dat je met dit type ski geen korte bochten kun skiën. Wintersporters die kiezen voor een race ski, dienen over een vergevorderde skitechniek en ervaring te beschikken. Net zoals bij de slalom ski heb je ook voor dit model voldoende kracht nodig. Vakantieskiërs die relaxed van de piste willen afdalen, kunnen beter een ander model kiezen.

De kenmerken van een race ski staan hieronder op een rijtje. Een aantal daarvan wordt verder toegelicht op deze pagina.

  • Geschikt voor hoge snelheden.
  • Race ski’s hebben een hoge radius. Wedstrijdskiërs zijn verplicht om te skiën met ski’s die een radius van 30 meter hebben, maar ze zijn er ook met een kortere radius.
  • Je kunt hier middellange tot lange bochten mee skiën.
  • Speciale high performance modellen voor wedstrijdskiërs.
  • In theorie kun je hier ook korte bochten mee skiën, maar dat is niet makkelijk.

Reuzenslalom ski

Een race ski staat ook wel bekend als een reuzenslalom ski’s. Race ski’s waar de doorsnee wintersporter mee skiet, zijn afgeleid van de modellen die worden gemaakt voor de Worldcup. Voor de wedstrijdsport heeft men speciale high performance modellen ontwikkeld.

Skiën met een race ski
Hoge radius

Met een race ski kun je middellange tot lange bochten skiën. Dat komt omdat de ski een hoge radius heeft van boven de 30 meter. De radius is de draaicirkel van de ski. Met een lage radius kun je korte bochten skiën en met een hoge radius kun je middellange tot lange bochten skiën.

Waarvoor gebruik je een race ski?

Race ski’s zijn speciaal ontwikkeld voor de reuzenslalom. Dit is één van de disciplines in de wedstrijdsport van het Alpine skiën. Bij de reuzenslalom dalen wedstrijdskiërs op hoge snelheid af naar beneden. Daarbij skiën ze een slalom, waarbij de poortjes op maximaal 25 meter afstand van elkaar af staan. In onderstaande video kun je een voorbeeld zien van reuzenslalom skiën.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in