Hoe moet je zelf ski’s waxen?

Ski’s waxen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je skimateriaal. Tijdens het skiën ontstaat er wrijving tussen het belag van de ski (onderkant) en de sneeuw. Er ontstaat warmte, waardoor sneeuw smelt en in het belag blijft kleven. Als je je ski’s regelmatig van een verse laag wax voorziet, voorkom je dit effect. De ski’s presteren hierdoor beter en ook voorkom je uitdroging van het belag. Op deze pagina lees je alles over ski’s waxen.

Waarom moet je je ski’s waxen?

Ski-onderhoud is van essentieel belang voor iedereen met eigen ski’s. Niet alleen om lekker te kunnen skiën, maar ook voor je eigen veiligheid. Ski’s die goed gewaxt en geslepen zijn, presteren beter op- en naast de piste. Daarnaast kun je door te waxen, de ski’s afstellen op verschillende typen sneeuw. Waxen is erg belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat er tijdens het skiën sneeuw aan de onderkant van de ski blijft plakken. Deze (vaak zwarte) onderkant wordt het belag genoemd en bevat allerlei kleine poriën.

Tijdens het skiën ontstaat er wrijving tussen de sneeuw en het belag van de ski. Er ontstaat warmte, waardoor de sneeuw smelt. Als je de ski’s niet zou waxen, dan komt die gesmolten sneeuw in de poriën van het belag terecht. Hierdoor blijft de sneeuw aan de onderkant van de ski plakken. Door je ski’s te waxen, zorg je ervoor dat deze poriën worden opgevuld. Je creëert een smeereffect en daarmee behoud je het optimale glijvermogen in de sneeuw.

ski in klemmenset tijdens ski's waxen

Wanneer moet je je ski’s waxen?

De waxlaag op een ski is niet voor eeuwig. Tijdens het skiën slijt de wax langzaam weg. Je merkt al snel dat het glijvermogen van de ski afneemt. Doorgaans gebeurt dit na 3 à 4 dagen. Sommige mensen hebben dit niet in de gaten, waardoor het belag flink uitdroogt en de onderkant van de ski wit uitslaat. Om optimaal van je wintersportweek te kunnen genieten, is het belangrijk dat je ook tijdens de vakantie een verse waxlaag aanbrengt. Dat kun je laten doen, maar net zo makkelijk zelf doen. Hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt, dat lees je in de volgende alinea’s van deze pagina’s.

Verschillende soorten skiwax

Skiwax kun je kopen in verschillende soorten en maten. Er is wax voor recreatieve skiërs, maar ook voor professionals en wedstrijdskiërs. Sommige waxsoorten moet je eerst verwarmen voordat je ze aan kunt brengen. Bij andere soorten is dat niet het geval. Het verschil tussen beide lichten we later op deze pagina verder toe. De verschillende soorten skiwax zijn:

  • Spray wax
  • Smeerwax
  • Hotwax hydrocarbon
  • Hotwax fluor
  • Race finish wax
  • Speciaal voor toerskiërs: e-wax en touring wax

* Binnen de bovengenoemde soorten zijn er specifieke waxproducten te koop. Dit hangt af van wat jouw wensen en behoeften zijn met betrekking tot het skiën. Twijfel je? Vraag om advies bij een specialist.

Verschil koud en warm waxen

Waxen kan op twee manieren: warm en koud. We zetten de voor- en nadelen van beide methodes voor je op een rijtje.

Warm waxen

Warm waxen is de beste en meest duurzame methode. Je hebt er iets meer werk aan, maar het plezier daarna is des te groter. Het gaat hierbij om de soorten hotwax (hydrocarbon en fluor) en race finish wax. Bij warm waxen smelt je de wax met behulp van een waxijzer op het belag van de ski. Vervolgens verdeel je de wax met hetzelfde ijzer. Door het verwarmen trekt de wax nog dieper in de poriën van de ski. We lichten deze methode later op deze pagina verder voor je uit.

Koud waxen

Bij koud waxen maak je gebruik van een spray- of smeerwax. Dit is een kant-en-klare wax die ontzettend makkelijk is aan te brengen. Je hoeft de wax niet eerst te verwarmen met een waxijzer. Je sprayt of smeert de wax op het belag van de ski en daarna wrijf je de wax er verder in. Door de warmte die ontstaat bij de wrijving van de ski in de sneeuw, trekt de wax dieper in de poriën. Nadeel van deze waxsoorten is dat je er minder lang profijt van hebt. Sterker nog, bij deze vorm van waxen moet je de wax dagelijks aanbrengen voor het beste resultaat.

Benodigdheden om zelf ski’s te waxen

Wil jij zelf je ski’s gaan waxen? Dan heb je een aantal onderdelen in ieder geval nodig. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Ski’s waxen in stappen

Stap 1: Zet het waxijzer aan en op de juiste temperatuur. Op de verpakking van de wax kun je de juiste temperatuur terugvinden.

Stap 2: Belangrijk is dat de ski’s goed droog zijn. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding (foto). Op die manier zit de skistopper niet in de weg tijdens het waxen. Bevestig vervolgens de ski met de binding naar beneden in de klemmenset.

Elastieken bevestigen voor ski's waxen
Het elastiek gebruik je om de skistopper vast te zetten.

Stap 3: Borstel met de stalen borstel over de hele lengte van het belag. Hiermee maak je de structuur vrij van vuil en oude waxresten. Maak de onderkant van de ski vervolgens schoon en stofvrij met behulp van een stoffer.

borstelen voor ski's waxen
Borstel de oude waxresten van het belag

Stap 4: Maak de ski vervolgens los uit de klemmenset. Tijdens het waxen trekt je ski licht krom naar boven, dus het is belangrijk dat de ski dan los is uit de klem. Daarna check je of het waxijzer de juiste temperatuur heeft. Er mag absoluut geen rook vanaf komen, dan is het te heet en beïnvloed je het waxen van je ski’s nadelig. Houd het waxblok tegen het waxijzer en laat de druppels in de lengte op de ski vallen.

wax tegen waxijzer
Houd de wax tegen het waxijzer en laat de druppels in de lengte op de ski’s vallen.

Stap 5: Verdeel de waxdruppels rustig met het waxijzer van voor naar achter op het belag. Blijf bewegen en houd het ijzer niet te lang stil op één plek, anders heb je kans dat je het belag verbrand. Ga niet strijken, zoals je doet bij kleding. Beweeg rustig van voor naar achter. Wanneer heb je een ski goed gewaxt? Als de wax nog ongeveer 10 seconde nat blijft nadat je er met het ijzer overheen bent gegaan.

ski's tegen de muur
Laat de ski’s goed drogen!

Stap 6: Gebruik de schraper om de staalkanten vrij van wax te maken. Laat de ski’s nu minimaal 2 uur staan, zodat de wax goed in de poriën kan trekken.

Stap 7: Borstel van voor naar achter met de nylon borstel op het belag om overtollige waxresten te verwijderen. Deze stap is niet per se noodzakelijk. Na +/- 15 min skiën of 1 x in de sleeplift, bereik je hetzelfde effect. Na de nylon borstel kun je ook nog een borstel met paardenhaar gebruiken. Hier poets je de ski als het ware mee op.

Waxen na de wintersport

Wanneer je terugkomt van de wintersport, dan is het belangrijk dat je de ski’s eerst goed laat drogen. Veel mensen ruimen alles na deze stap op, maar verstandiger is om de ski’s eerst te onderhouden. Door een verse laag wax aan te brengen, voorkom je dat het belag van de ski uitdroogt. Laat de wax erop zitten tot je weer op wintersport gaat en verwijder dan pas de overtollige waxresten. Wanneer je de volgende winter weer op wintersport gaat, profiteer je meteen van een goed glijdende ski.

skiën met gewaxte ski's
Ski’s die goed gewaxt en geslepen zijn, presteren beter op de piste!

Zelf ski’s waxen

Zelf je ski’s waxen klinkt spannend, maar dat is het helemaal niet. Oefening baart kunst en eigenlijk kun je niet veel verkeerd doen. Zelf waxen is niet alleen beter voor je ski’s, maar ook voor je portemonnee. Natuurlijk moet je al het materiaal eerst aanschaffen, maar als je het uiteindelijke bedrag vergelijkt met wat je al die keren betaalt in de winkel, bespaar je al snel tientallen euro’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

[spotler formid="11091"]

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

[spotler formid="11141"]