Waar zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in Oostenrijk en Duitsland verplicht tijdens winterse omstandigheden. In Italië zijn winterbanden in sommige gebieden verplicht, als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Voor Zwitserland geldt geen verplichting, maar het wordt wel aangeraden om op winterbanden te rijden. En in Frankrijk zijn winterbanden vanaf winter 21/22 verplicht in 48 departementen. Rijden zonder winterbanden kan serieuze gevolgen hebben. Lees op deze pagina alles over waar en wanneer winterbanden verplicht zijn en wat de consequenties zijn als je niet op winterbanden rijdt.

Rijden op winterbanden

In de winter ligt de temperatuur een stuk lager. Rubber heeft de eigenschap om bij lage temperaturen hard te worden. Zomerbanden verliezen dan hun optimale grip op het wegdek en dat kan tijdens winterse omstandigheden voor gevaarlijke situaties zorgen. De remweg is veel langer, waardoor je gemakkelijk in de slip kunt raken. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling (compound). Dit rubber is veel zachter en daarom behoudt de band grip op de weg tijdens winterse omstandigheden. Daarnaast hebben winterbanden een ander profiel en loopoppervlak. Alles over winterbanden lees je op deze pagina.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet in alle wintersportlanden verplicht. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de regels per wintersportland. Ook vind je hier een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

Winterbanden Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden. Toch kan het zijn dat je ook buiten deze periode op winterbanden moet rijden, bijvoorbeeld in de bergen. Als dat zo is, dan wordt dit duidelijk aangegeven met een verkeersbord.

Belangrijk:

 • De verplichting geldt voor alle auto’s. Er zijn geen uitzonderingen.
 • Winterse omstandigheden houden in dat de weg bedekt is met sneeuw, ijs of een mengsel van sneeuw en modder.
 • Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben. Voor diagonaalbanden geldt zelfs 5 mm. Hebben jouw winterbanden minder profiel? Dan worden ze gezien als zomerbanden. Er wordt aangeraden om altijd op M+S banden banden mét sneeuwvloksymbool te rijden.
 • Bij extreme sneeuwval ben je soms ook verplicht sneeuwkettingen onder te leggen in Oostenrijk. Dit wordt duidelijk aangegeven met een verkeersbord. Het is dus verstandig om altijd ook een setje sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat.
 • Als je rijdt zonder winterbanden tussen 1 november en 15 april, riskeer je een boete van € 50,- tot € 5000,-.
 • Rijd je zonder winterbanden in Oostenrijk en raak je betrokken bij een ongeluk? Je kunt dan aansprakelijk worden gesteld, omdat je onnodig het verkeer in gevaar hebt gebracht.

Winterbanden Duitsland

Auto’s die op de Duitse wegen rijden, moeten voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden op dat moment. Dat betekent dat winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden en niet tijdens een bepaalde periode in het jaar. Zeker tijdens de wintermaanden wordt aangeraden om altijd op winterbanden in Duitsland te rijden.

Belangrijk:

 • Sneeuw, ijzel en gladheid door sneeuw, rijpvorming en sneeuwmodder worden gezien als winterse omstandigheden in Duitsland.
 • Aanhangers zijn niet verplicht om met winterbanden te rijden. Er wordt aangeraden om dit wel te doen.
 • Auto’s die tijdens winterse omstandigheden niet op winterbanden rijden in Duitsland, riskeren een boete. Veroorzaak je dan ook nog eens een verkeersopstopping, dan is die boete nog veel hoger. Als je in het ergste geval een ongeluk veroorzaakt, dan kan ernstige nalatigheid je ten laste worden gesteld.
 • Winterbanden en all season banden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool, omdat deze banden getest zijn tijdens winterse omstandigheden. Heb je winterbanden met het M+S symbool erop? Dan mag je hier tot 2024 op blijven rijden, mits de banden gemaakt zijn voor 2018.
 • De profieldiepte moet minimaal 1,6 zijn, maar 4 mm wordt geadviseerd.

Winterbanden Italië

Winterbanden zijn niet overal in Italië verplicht. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Soms heb je bijvoorbeeld een winteruitrusting nodig, maar als dat zo is, dan geven ze dat duidelijk aan met een verkeersbord. In de Aostavallei, in het noorden van Italië, geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden. Tijdens winterse omstandigheden moet je hier altijd op winterbanden rijden.

Belangrijk:

 • Tussen 15 november en 15 april is het in een aantal gebieden of wegen in Italië verplicht om op winterbanden te rijden. Dit geven ze altijd duidelijk aan met een groen of blauw verkeersbord met daarop de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’. Dat betekent dat winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden.
 • De winterbanden moeten gemonteerd zijn om alle vier de wielen van de auto.
 • Als je op wintersport gaat naar Italië, rijd je door landen waar wel een algemene winterbandenplicht is. Wij raden je aan om dus altijd op winterbanden te rijden als je op wintersport gaat naar Italië.

Winterbanden Frankrijk

In Frankrijk ben je nog niet verplicht om op winterbanden te rijden. Hier kwam tijdens de winter van 2021/2022 verandering in. Vanaf dat moment ben je in verschillende berggebieden wel verplicht om op winterbanden te rijden. Toch willen we het je wel aanraden het voor die tijd ook al te doen.

 • Op sommige Franse bergwegen zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit geven ze aan met een verkeersbord. Dit verkeersbord is rond en blauw, met daarop een witte winterband met een sneeuwketting. In sommige situaties heeft het bord een onderbord met de tekst ‘pneus neige admis’. Als dat zo is, is het ook goed als je alleen op winterbanden rijdt.
 • Als je in Frankrijk op winterbanden rijdt, dan moeten deze een profieldiepte van 3,5 mm hebben.
Wintersport Frankrijk

Winterbanden Zwitserland

Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar je kunt wel een boete krijgen als je zonder winterbanden het verkeer hindert. Om die reden wordt het aangeraden om nooit zonder winterbanden op wintersport te gaan naar Zwitserland.

Belangrijk:

 • Als je met zomerbanden betrokken raakt bij een ongeluk, dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Jij hebt op dat moment met je winterbanden onnodig het verkeer in gevaar gebracht.

Winterbanden Nederland

In Nederland ben je niet verplicht om op winterbanden te rijden. Ondanks dat de winters hier vaak een stuk minder streng zijn, word je toch aangeraden om ook in Nederland tijdens de wintermaanden op winterbanden te rijden. Mocht er wel sprake zijn van winterse omstandigheden, dan heb je een kortere remweg en meer grip dan bij zomerbanden.

Rijd altijd op winterbanden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er best wel wat verschillen wat betreft de regels omtrent winterbanden in de verschillende wintersportlanden. Ook al zijn winterbanden niet overal verplicht, we willen je toch aanraden om altijd met winterbanden naar de skigebieden te rijden. Het is misschien een investering, maar die is het helemaal waard. Alles over het wisselen van zomerbanden voor winterbanden lees je hier.

Auto op besneeuwde weg Winterbanden verplicht

Maximumsnelheid

Winterbanden hebben een maximumsnelheid. Is de maximumsnelheid van je winterbanden lager dan die van je auto? Dan moet je een sticker met de maximumsnelheid van de winterband op je dashboard plakken. De bestuurder moet dit te allen tijde kunnen zien.

Gevolgen rijden zonder winterbanden

Winterbanden bieden meer grip tijdens winterse omstandigheden. Dat is al een hele goede reden om altijd op winterbanden te rijden als je op wintersport gaat. Twee andere hele goede redenen zijn de boetes en de aansprakelijkheid. Als jij tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en het verkeer hindert, kun je een boete krijgen. Die boete kan oplopen tot zo’n € 5000,-. Wanneer je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeluk, dan zijn de gevolgen helemaal niet mis. Het kan zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade en dat ‘nalatigheid’ je ten laste wordt gelegd.

Vergeet de sneeuwkettingen niet

Staat de auto op winterbanden en ben je klaar om op wintersport te gaan? Vergeet dan ook niet om een passend setje sneeuwkettingen mee te nemen. Je hebt ze misschien niet altijd nodig, als dat wel het geval is, wil je niet zonder zitten. Wintersport is de mooiste vakantie van het jaar en die wil je niet laten verpesten. Alle informatie over sneeuwkettingen vind je op deze pagina.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in