Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een digitaal vignet Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Sinds een aantal jaar is het vignet Oostenrijk ook digitaal verkrijgbaar. Ideaal, want dat betekent dat je niet meer hoeft te stoeien met de sticker. Het digitale vignet Oostenrijk wordt steeds populairder. Hoog tijd voor een aantal tips. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de aankoop ervan?

Voorkom hoge boetes

Iedereen die gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen, moet tol betalen. Dat doe je met behulp van het vignet Oostenrijk. Dat kan met de ouderwetse sticker, maar ook digitaal. Rijd je niet met een vignet, dan kun je hoge boetes verwachten.

Aanschaf digitaal vignet Oostenrijk

1. Hoe lang is het digitale vignet geldig?

Het digitale jaarvignet Oostenrijk 2024 is geldig van 1 december 2023 tot 31 januari 2025. Zoals je kunt zien is dat geen 12, maar 14 maanden. Ook zijn er vignetten te koop voor 10 dagen of 2 maanden.

2. Hoe kun je de geldigheid controleren?

De geldigheid van het digitale vignet Oostenrijk is te controleren via deze link: Evidenz.asfinag.at. Je voert het land van registratie in, het kenteken en het product. Daarna kun je het controleren.

Rijden met de auto in de sneeuw

3. Kun je het digitale vignet verlengen?

Op de Asfinag website kun je een abonnement afsluiten. Dit is echter alleen van toepassing op mensen die regelmatig naar Oostenrijk gaan óf in Oostenrijk wonen. Het abonnement is alleen beschikbaar voor jaarvignetten. De vignetten van een dag, 10 dagen of 2 maanden moet je dus steeds opnieuw aanschaffen.

4. Het recht van bedenktijd

Ben jij van plan om met een digitaal vignet op wintersport naar Oostenrijk te gaan? Houd dan rekening met het recht van bedenktijd voor klanten die online aankopen doen. Dat betekent dat het vignet voor twee maanden of een jaar op z’n vroegst pas 18 dagen na aankoop geldig is. Voor de vignetten van één dag en tien dagen is dit niet van toepassing. Die zijn gelijk geldig.

5. Wat kost het digitaal vignet Oostenrijk?

De prijs voor een digitaal vignet is gelijk met het fysieke vignet.

6. Voor wie is het vignet?

Het vignet is voor alle motorvoertuigen tot 3500 kg. Voertuigen die zwaarder zijn betalen tol via een speciale GO-box.

7. Wat is de boete voor rijden zonder vignet?

Als je op de snelweg rijdt zonder vignet, dan riskeer je een boete. Houd je je niet aan de plakvoorschriften bij het fysieke vignet? Dan is de boete € 120,- (kan oplopen naar € 300,-). Rijd je zonder vignet, dan kan de boete tussen de € 300,- en € 3000,- euro bedragen.

8. Waar kun je het digitale vignet kopen?

Je kunt het digitale vignet online aanschaffen via ASFINAG. Andere opties zijn verkooppunten van de ÖAMTC, ARBÖ en ADAC of bij geselecteerde tankstations. Koop je het digitale vignet bij de snelweg? Dan geldt niet het recht van bedenktijd.

Uitzonderingen

Sinds december 2019 gelden er vignetvrijstellingen op vijf verschillende snelwegtrajecten. Op deze trajecten heb je dus geen vignet nodig. Meer over de vignetvrijstellingen en welke skigebieden je kunt bereiken zonder een vignet, lees je in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in