Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen zijn zijn bij winterse rijomstandigheden verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. In de meeste landen is dit verkeersbord rond en blauw, met daarop een witte autoband met een sneeuwketting eromheen. Alleen in Italië is het bord groen of blauw met een tekst erop. Per wintersportland zijn er verschillen en uitzonderingen op deze regel. Daarom hebben we op deze pagina een duidelijk overzicht gemaakt met waar en wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen zijn in alle wintersportlanden verplicht tijdens winterse rijomstandigheden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Dit verkeersbord is blauw en rond. Op het bord staat een afbeelding van een witte band met sneeuwketting. Alle landen hebben op deze regel een aantal uitzonderingen. Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de regels en belangrijke punten per land op een rijtje gezet.

Sneeuwkettingen Duitsland

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Dat verkeersbord is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop. Dit bord kom je over het algemeen alleen in bergachtige gebieden tegen.

Belangrijk:

 • Auto’s met sneeuwkettingen mogen maximaal 50 km/h rijden in Duitsland (mits lager wordt aangegeven in gebruiksaanwijzing).
 • Kunststof sneeuwkettingen zijn toegestaan, maar alleen als deze aan de wettelijke eisen voldoen.

Sneeuwkettingen Oostenrijk

In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht bij winterse rijomstandigheden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Dit verkeersbord is hetzelfde als in Duitsland. In Oostenrijk geldt deze regel voor alle auto’s. Dus ook met winterbanden of spijkerbanden. Er zijn een aantal uitzonderingen en deze worden duidelijk aangegeven met een onderbord. Daarnaast wordt iedereen die in de winterperiode (1 november tot 15 april) in Oostenrijk rijdt, aangeraden om altijd een setje sneeuwkettingen in de auto te hebben. Ben je toch sneeuwkettingen vergeten mee te nemen? Bij een aantal grensovergangen kun je sneeuwkettingen huren.

Belangrijk: 

 • Stalen sneeuwkettingen zijn verplicht in Oostenrijk. Sneeuwsokken en kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden omgelegd wanneer de weg dusdanig bedekt is met sneeuw of ijs. De kettingen mogen het wegdek niet beschadigen.
 • De maximale snelheid in Oostenrijk is met sneeuwkettingen in 50 km/h. Let wel op, want als er een lagere snelheid geldt in de gebruiksaanwijzing van je kettingen, dan moet je die aanhouden.
Auto op sneeuwkettingen in de sneeuw op wintersport

Sneeuwkettingen Italië

Tijdens de winterperiode (15 november t/m 15 april) is het in sommige gebieden en op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Dit wordt duidelijk aangegeven met een blauw of groen bord met de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’, oftewel: winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht.

Belangrijk:

 • Als de auto zomerbanden heeft, zijn sneeuwkettingen verplicht tijdens winterse rijomstandigheden.
 • Auto’s met sneeuwkettingen mogen niet harder dan 50 km/h rijden. Mits natuurlijk een lagere snelheid wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Sneeuwkettingen Frankrijk

Op de meeste Franse bergwegen is rijden met sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Dit is hetzelfde bord als in Oostenrijk in Duitsland. Soms heeft dit verkeersbord een onderbord met daarop de tekst ‘pneus neige admis’. Sneeuwkettingen zijn dan niet verplicht als je met een auto met M+S winterbanden rijdt. De proefieldiepte van de wielen moet wel minimaal 3,5 mm zijn.

Belangrijk:

 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden omgelegd op besneeuwde bergwegen.
 • De maximumsnelheid in Frankrijk met sneeuwkettingen is 50 km/h, tenzij er een lagere snelheid in je gebruiksaanwijzing staat.
 • In Frankrijk mag je met kunststof sneeuwkettingen rijden. Deze moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Sneeuwkettingen Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen alleen verplicht als dit met het ronde, blauwe verkeersbord wordt aangegeven. Op de foto hieronder zie je hoe dat eruit ziet. Soms heeft het verkeersbord een onderbord met de tekst ‘4×4 ausgenommen’. Als dat zo is, dan mogen auto’s met vierwielaandrijving zonder sneeuwkettingen rijden.

 • Mensen die op zomerbanden rijden en geen sneeuwkettingen bij zich hebben, kunnen een fikse boete krijgen.
 • In Zwitserland mag je kunststof kettingen omleggen. Wel moeten deze aan de wettelijke eisen voldoen.
 • Auto’s met sneeuwkettingen mogen in Zwitserland niet harder dan 50 km/h rijden. Kijk altijd even op de gebruiksaanwijzing, hier kan zomaar een lagere maximumsnelheid staan.
Verkeersbord dat aangeeft sneeuwkettingen verplicht

Alles over soorten sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn een hulpmiddel voor automobilisten om op besneeuwde of ijzige bergwegen te kunnen rijden. Tijdens winterse omstandigheden bieden de kettingen niet alleen meer grip, maar ook extra veiligheid. Sneeuwkettingen kun je kopen of huren, in allerlei soorten en maten. Op deze pagina lees je alles over sneeuwkettingen.

Winterbanden

Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar helaas zijn er toch nog genoeg wintersporters die zonder winterbanden op wintersport gaan. Hartstikke dom, want winterbanden bieden veel meer grip dan zomerbanden. Daarnaast zijn winterbanden ook nog eens op veel plaatsen verplicht. Alles over winterbanden lees je op deze pagina.

Gevolgen van rijden zonder sneeuwkettingen

Ondanks dat sneeuwkettingen in sommige situaties verplicht zijn, gaan veel mensen toch zonder op wintersport. Heel erg dom, want als je geen sneeuwkettingen onder de auto hebt, maar wel een ongeluk veroorzaakt, ben jij aansprakelijk voor de schade. En dan hebben we het alleen nog maar over de autoschade. Daarnaast kun je in sommige gebieden een fikse boete krijgen als je zonder rijdt.

Neem altijd sneeuwkettingen mee

Sneeuwkettingen zijn dan wel niet altijd verplicht, toch raden we je aan altijd een setje sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat. Winterbanden schieten tijdens bepaalde winterse omstandigheden tekort. Sneeuwkettingen bieden niet alleen extra grip, maar ook extra veiligheid. Je wilt immers heelhuids thuiskomen.

Hoe moet je sneeuwkettingen omleggen?

Veel wintersporters zien als een berg op tegen het omleggen van sneeuwkettingen. Dat is logisch, maar helemaal nergens voor nodig. Het valt namelijk echt reuze mee. Op deze pagina laten we in een eenvoudige video zien hoe je sneeuwkettingen om moet leggen en ook geven we je een aantal handige tips.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in