Vignet Zwitserland 2023: prijzen, informatie en tips

Het vignet Zwitserland 2023 is verplicht voor alle motorvoertuigen die in dat jaar gebruik willen maken van de Zwitserse snelwegen. In elk geval dat je door Zwitserland heen gaat. Dus niet alleen als je er woont, maar ook als je op wintersport gaat naar het land of als je op doorreis bent. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over het vignet Zwitserland 2023, inclusief meer informatie en een aantal tips en tricks.

Waarom een vignet in Zwitserland?

Iedereen die op de Zwitserse snelwegen rijdt (nationale wegen), moet sinds 1985 tol betalen. Dit betaal je door middel van het vignet Zwitserland 2023. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Alle zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en zware campers betalen bij de grens ‘Schwerverkehrsabgabe’.

Let op: reis je met een caravan, vouwwagen of aanhanger? Dan moet je twee vignetten aanschaffen. Een aanhanger van een motor is hierop vrijgesteld.

Prijs vignet Zwitserland 2023

De prijs van het vignet Zwitserland ligt sinds 1985 vast op CHF 40,-. Er wordt verwacht dat de prijs de komende jaren niet zal veranderen. De prijs van het vignet Zwitserland 2023 zal dus naar verwachting hetzelfde zijn als die van de vorige jaren. Omgerekend komt dit neer op € 40,- (afhankelijk van de wisselkoers kan dit bedrag hoger of lager zijn). De prijs is exclusief verzendkosten.

Waar kun je het vignet Zwitserland 2023 kopen?

Het vignet kun je op drie verschillende manieren kopen: bij de grens, online via Vignetbestellen.nl of bij de ANWB. Koop je het vignet bij de grens, let dan op je moet betalen met Zwitserse franken, pin of creditcard. Als je met euro’s betaalt, krijg je de Zwitserse frank vaak tegen een zeer ongunstige wisselkoers terug. Dat kun je voorkomen!

Handige tips voor het vignet Zwitserland 2023

  • Het vignet Zwitserland is geldig van 1 december 2022 t/m 31 januari 2024. Gaat de ruit van je auto in de tussentijd kapot en moet deze vervangen worden? Geen zorgen, je hebt gewoon recht op een nieuw vignet. Wel heb je daarvoor het aankoopbewijs nodig. Bewaar dit dus altijd goed!
  • Het vignet Zwitserland is alleen te koop voor 14 maanden. Een goed excuus om ’s zomers nog een aantal dagen te gaan skiën op de gletsjer in Zermatt of Saas-Fee. Of als je op zomervakantie gaat naar Zwitserland of Italië natuurlijk.
  • Rijden zonder vignet betekent een boete van CHF 200,-. Zonde van het geld!
  • Bewaar altijd het aankoopbewijs.
  • Op deze website vind je nog meer informatie over het vignet Zwitserland.

Hoe moet je het vignet Zwitserland opplakken?

Het vignet Zwitserland plak je altijd op de binnenzijde van de autoruit. Dit kan (vanuit de auto gezien) linksonder, linksboven of in het midden onder de binnenspiegel. Doe dit nooit met plakband, maar gebruik altijd de sticker! In de onderstaande video zie je hoe het moet.

Ook interessant:

Naast het vignet zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten als je met de auto op wintersport gaat. We hebben een aantal handige links over winterbanden, sneeuwkettingen en autoverplichtingen voor je op een rijtje gezet.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in