Wat is freestyle skiën?

Freestyle skiën, ook wel ‘stuntskiën of freeskiing genoemd, is een vorm van skiën waarbij kracht, creativiteit en techniek erg belangrijk zijn. Het draait bij deze vorm van wintersport om de tricks en sprongen die je uithaalt tijdens de afdaling. Freestyle skiërs zijn over het algemeen te vinden in het funpark, in de halfpipe of op een buckelpiste. Op de vele hoge jumps, boxes en kickers laten zij hun tricks zien. Alles over freestyle skiën lees je op deze pagina.

Creatief en ‘out of the box’

Freestyle skiën is een variatie op het traditionele skiën, waarbij alles draait om kracht, creativiteit en techniek. ‘Freestyle’ betekent letterlijk ‘vrije stijl’ en dat is een perfecte omschrijving van deze skisport. Bij het traditionele skiën draait alles om het hanteren van dezelfde techniek op de piste. Bij freestyle skiën draait het juist om creativiteit en ‘out of the box’ sprongen of tricks. Een ‘gewone afdaling’ is er voor deze skiërs vrijwel niet bij. Doorgaans zijn zij vooral in het funpark, op de halfpipe of op een gigantische buckelpiste te vinden. Tijdens de afdaling proberen ze zo creatief en technisch mogelijk een trick of sprong uit te voeren.

Trics tijdens freestyle skiën.

Freestyle skiën: 6 disciplines

Freestyle skiën wint de laatste jaren flink in populariteit. Sinds de Olympische Winterspelen van 1992 staat deze wintersport officieel op het programma. Omdat freestyle skiën een enorm breed begrip is en er verschillende manieren zijn waarop deze tak van de wintersport wordt uitgevoerd, is er een onderverdeling gemaakt in de verschillende disciplines van de sport. De FIS, Fédération Internationale de Ski of internationale ski federatie, erkent in totaal zes verschillende disciplines in het freestyle skiën. Iedere discipline heeft bepaalde kenmerken:

  • Aerials: Bij deze discipline proberen freestyle skiërs tijdens de sprong vanaf een steile schans zo veel mogelijk tricks uit te voeren.
  • Moguls: Alles draait om tijd bij deze discipline. Freestyle skiërs moeten zo snel en creatief mogelijk een afdaling maken.
  • Dual moguls: Zoals de naam al doet vermoeden, draait het hier om een creatieve race van twee freestyle skiërs. Tijdens de afdaling draait het niet alleen om de snelheid, maar ook om creativiteit.
  • Halfpipe: Deze discipline van freestyle skiën wordt uitgevoerd in een halfpipe. Hier draait alles om de meest spectaculaire sprongcombinaties.
  • (Freestyle) skicross: Tijdens de freestyle skicross strijden vier tot zes freestylers tegen elkaar op een uitgebreid parcours met obstakels.
  • Slopestyle: Dit is een vorm van freestyle skiën, waarbij freestylers een zo creatief en technisch mogelijke afdaling maken op een parcours, dat volstaat met een reeks van obstakels.

Waar kun je freestyle skiën?

Bijna alle skigebieden bieden tegenwoordig mogelijkheden voor freestyle skiërs. Voor het uitoefenen van deze vorm van wintersport zijn er verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is het funpark. Obstakels, zoals kickers, boxen en jumps bieden freestylers de mogelijkheid om zo creatief mogelijk af te dalen. Vaak zijn er verschillende afdalingen (lines) mogelijk. Niet alleen voor gevorderden, maar ook voor beginners en soms zelfs voor kinderen. Zo kan iedereen het een keer uitproberen. Let wel op: ook in het funpark gelden regels! Andere mogelijkheden vinden freestyle skiërs in de halfpipe, op een buckelpiste en soms ook off-piste.

Funpark Mayrhofen freestyle skiën

Welke uitrusting heb je nodig voor het freestyle skiën?

Freestyle skiën is een aparte tak van het traditionele skiën en vraagt daarom ook om een andere uitrusting. Over het algemeen kun je met je normale pisteski’s makkelijk het funpark uitproberen. Maar ga je voor het serieuzere werk, dan is het aan te raden om een speciale freestyle-uitrusting aan te schaffen. Deze uitrusting bestaat uit het volgende.

1. Freestyle ski’s

Wanneer je serieus gaat freestyle skiën, is het belangrijk om te kiezen voor een echte freestyle ski. Deze ski is speciaal gemaakt voor deze uitvoering van de sport. De ski’s zijn een stuk korter en lichter dan traditionele pisteski’s. Eén van de grootste verschillen is dat freestyle ski’s twintips hebben. Dit betekent dat de voor- en achterkant van de ski omhoog staat. Het doel hiervan is dat een freestyle skiër niet alleen voor, maar ook achteruit kan skiën. Een voorbeeld vind je op de afbeelding van de HEAD ski’s hieronder.

twintips freestyle ski's
© HEAD

2. Rugbescherming

Freestyle skiën is niet zonder gevaar. De sprongen kunnen makkelijk verkeerd gaan, waardoor je naar ten val kunt komen. Ook de klap die je lichaam opvangt bij de landing na een sprong is niet altijd even goed voor je rug. Om die reden dragen veel freestylers een goede rugbescherming. Zie bijvoorbeeld de variant van HEAD hieronder. Een rugbeschermer zorgt ervoor dat de harde klap op je rug en lichaam minder groot is. Ook wanneer er een trick misgaat en kan een rugbeschermer je beschermen. Let op: uiteraard is er nooit een garantie dat je hierdoor geen ernstig letsel oploopt! Focus je vooral op de discipline skicross, dan is ook bescherming van je armen en schouders erg belangrijk.

back protector
© HEAD

3. Helm

Nog altijd zie je veel freestyle skiërs zonder helm het funpark betreden. Hoe stoer die muts ook staat, ga nooit freestylen zonder helm! Daarnaast is het dragen van een helm in de meeste funparks zelfs verplicht. Net als een rugprotector biedt een helm bescherming. Ook hier geldt dat er geen garantie is dat je geen ernstig letsel oploopt.

Verschil freestyle skiën en freeriden

Freestyle skiën wordt vaak verward met freeriden. Toch zijn beide heel anders. Naast het grote verschil tussen de ski’s, is ook de uitvoering heel verschillend. Freeriden, ook wel off-piste skiën genoemd, is een term die wordt gebruikt voor skiën naast de piste. Het draait bij deze sport om vrijheid: de freerider kiest een eigen unieke lijn en daalt de berg in het off-piste gebied zo creatief mogelijk naar beneden. De nadruk ligt hier voornamelijk op de lijnkeuze en minder op de tricks tijdens de afdaling. Bij freestyle skiën draait het juist allemaal om de tricks en sprongen die de wintersporter op het daarvoor geprepareerde gebied maakt. Deze sport vindt meer in het funpark, dan off-piste plaats.

Toch kan het gebeuren dat beide varianten elkaar ontmoeten. Sommige freestyle skiërs begeven zich ook off-piste. Daar maken ze hun eigen schansen en jumps of gebruiken ze wat Moeder Natuur te bieden heeft voor het uitvoeren van de tricks.

Belangrijk: combineer je freestyle skiën met freeriden? Ga dan nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad! Bij voorkeur ook altijd met gids!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in