Wat zijn toerskibindingen?

Toerskibindingen zijn speciale bindingen die je nodig hebt als je gaat toerskiën. Bij deze binding kan de hak van de skischoen omhoog komen tijdens het omhoog lopen en blijft de voorkant van de skischoen in de binding scharnieren. Andersom kan de binding worden vastgezet tijdens de afdaling, zodat de toerskibinding functioneert als ‘normale skibinding’. Toerskibindingen zijn er in allerlei soorten en maten. Op deze pagina lees je er alles over.

Waarom heb je toerskibindingen nodig?

Toerskiën is een vorm van skiën, waarbij je geen gebruikt van de skiliften. Met behulp van toerski’s, toerskibindingen en stijgvellen kun je omhoog lopen in de sneeuw. Na de klim kun je van een welverdiende afdaling genieten. Dat kan in de verse poeder, maar ook gewoon op de piste. Om met toerski’s omhoog te kunnen lopen, moeten de ski’s voorzien zijn van speciale toerskibindingen. Tijdens de klim omhoog wil je namelijk dat de hiel van de skischoen los kan komen van de ski, zodat je een loopbeweging kunt maken. De voorkant van de skischoen moet vast blijven in de binding en zorgen voor een scharnierfuncite.

Andersom wil je dat je skischoen volledig vastzit in de binding tijdens de afdaling. Toerskibindingen maken beide opties mogelijk. Je kunt er niet alleen mee klimmen, maar ook mee afdalen.

Toerskiën met toerskibindingen

Verschillende soorten toerskibindingen

Toerskibindingen kun je onderverdelen in twee verschillende categorieën. Voor welke categorie jij kiest, hangt af van je wensen en behoeften tijdens het toerskiën. Voordat je overgaat tot de aanschaf ervan, is het belangrijk dat je een aantal dingen op een rijtje zet. Gaat het je bijvoorbeeld vooral om de klim of meer om de afdaling? En ga je lange toertochten maken of juist korte? Ben je op zoek naar een super lichte binding, of heb je liever wat steviger en neem je dat extra gewicht op de koop toe? We zetten de twee verschillende categorieën op een rijtje.

Framebinding

De framebinding is een toerskibinding die echt gemaakt is voor de alpineskischoen. Qua uiterlijk lijkt deze binding het meest op een ‘normale skibinding’. Hij heeft een voor- en een achteruitbak en ook het instellen van je gewicht is erg makkelijk. Het voordeel van een framebinding is dat je er makkelijk inkomt, ook als je gevallen bent en er zit veel sneeuw tussen de binding. Nadelen zijn dat deze binding zwaar is, omdat je de hele achterbak mee omhoog ‘zeult’ bij elke stap en dat het scharnierpunt niet optimaal is. Mede om die reden zie je steeds minder toerskiërs met dit type binding.

Techbinding

De techbinding wordt ook wel de pinbinding of de puntjesbinding genoemd. Binnen deze categorie vind je veel verschillende soorten. Van robuuste modellen tot ultralichtgewicht. Een groot verschil tussen de frame- en techbinding is het gewicht. De achterbak blijft bovendien altijd op de ski en komt niet mee omhoog tijdens het lopen. Hierdoor is een techbinding al snel een kilo lichter dan een framebinding en dat scheelt natuurlijk ontzettend tijdens de klim. Daarnaast is de loopstand veel prettiger. Een klein nadeel is dat je even moet oefenen in het soepel instappen van de binding en dat je er een speciale skischoen voor nodig hebt die geschikt zijn voor de pinnen. Ook bij techbindingen is er veel verschil in gewicht en techniek. De ene binding is meer gericht op snel klimmen, terwijl de andere meer performance biedt in de afdaling.

Belangrijk: Laat je altijd goed adviseren voordat je kiest voordat je overgaat tot de aanschaf van een bepaald type binding!

Toerski’s met toerskibindingen huren

Je eigen materiaal aanschaffen is een flinke uitgave. Daarom kun je er ook voor kiezen om het te huren. Verschillende verhuurbedrijven hebben complete toerski’s in het assortiment. Huren kan op locatie, maar je kunt het ook vooraf online regelen.

Oefening baart kunst

Ben jij van plan om te gaan toerskiën? Ga bij voorkeur nooit zonder gids op pad. Hij of zij kan je niet alleen de kneepjes van het vak leren, maar je ook meer over eventuele gevaren vertellen. Verder is het verstandig dat je eerst op een kleine, flauwe helling oefent hoe dat nou precies werkt met de toerskibindingen. Oefen op het los- en vastklikken van de bindingen en hoe je met je toerski’s omhoog kunt ‘lopen’.

Wat zijn toerski’s?

Toerskibindingen zijn natuurlijk niet compleet zonder toerski’s. Een toerski is een lichte ski die wordt gebruikt tijdens het toerskiën. Net zoals de bindingen, worden ook de ski’s verkocht in allerlei soorten en maten.

Belangrijk: de juiste lawine-uitrusting

Toerskiën klinkt onschuldig, maar is dat niet. Omdat je je buiten de gebaande paden begeeft, is de kans op lawines aanwezig. Daarom is het belangrijk dat je nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad gaat. Tot die uitrusting behoren de volgende onderdelen.

Toerskiën: lawinegevarenschaal

Voordat je gaat toerskiën moet je altijd eerst het lawinebericht controleren. Zo weet je of het wel of niet verantwoord is om op pad te gaan. Hoe hoog de kans is op lawines, wordt aangegeven met de lawinegevarenschaal. Deze schaal heeft vijf verschillende niveaus die het lawinegevaar in de bergen aanduiden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in