Wat is een lawineschep?

Een lawineschep is een hulpmiddel waarmee je iemand die onder een lawine terecht is gekomen, kunt uitgraven. Op die manier vergroot je de overlevingskans. Een lawineschep is gemaakt van een lichtgewicht, maar stevig materiaal, zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen tijdens het skiën of snowboarden. Op deze pagina lees je wat een lawineschep is.

Waarom gebruik je een lawineschep

Skiën of snowboarden buiten de gebaande paden is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer wintersporters wagen zich off-piste, maar dat is niet zonder risico’s. Iedereen die buiten de piste skiet, kan in een lawine terecht komen. Als iemand bedolven raakt onder een lawine, dan is het belangrijk om die persoon zo snel mogelijk te lokaliseren en uit te graven. Dat doe je met de hieronder verder benoemde lawine-uitrusting. Een lawineschep is een hulpmiddel om iemand zo snel mogelijk uit te graven. Op die manier houd je de kans op overleving zo hoog mogelijk.

Stevig en stabiel

De sneeuw is door een lawine sterk op elkaar geperst. Om iemand uit te graven heb je stevig materiaal nodig dat niet breekt of buigt en waarmee je voldoende kracht kunt zetten. De schep en steel van een lawineschep dient daarom gemaakt te zijn van stevig materiaal. Omdat je alles op je rug draagt, moet de schep niet te zwaar zijn. Je kunt daarom het beste kiezen voor een lawineschep van aluminium. Veel modellen kun je uitschuiven of loskoppelen, zodat alles makkelijk in je rugzak past.

Ook handig: een lawineschep is ook een fijn en goed hulpmiddel wanneer je auto is ingesneeuwd. Freestylers gebruiken de schep ook vaak om kickers in het terrein mee te bouwen.

Lawineschep
Een lawineschep kun je passend maken voor je rugzak

Lawineschep: onderdeel van lawine-uitrusting

Een lawineschep is onderdeel van de lawine-uitrusting. Iedereen die zich buiten de gebaande paden begeeft, dient over deze uitrusting te beschikken. Hieronder valt ook:

Belangrijk

Een lawineschep is een hulpmiddel waarmee je iemand die bedolven is geraakt onder een lawine, zo snel mogelijk kunt uitgraven. Dit vergroot de kans op overleving, maar is geen garantie. Een lawineschep voorkomt geen lawines en voorkomt ook niet dat je er niet zelf in eentje terecht komt.

Let op: je eigen veiligheid staat bovenaan. Ga niet aan de slag als het niet veilig is. Waarschuw de bergredding.

Off-piste skiën of toerskiën

Wil jij graag zelf een keer off-piste skiën of toerskiën? Ga nooit zonder de juiste uitrusting en kennis op pad. Heb je geen ervaring? Ga dan samen met een gids. In steeds meer skigebieden is het tegenwoordig mogelijk om samen met een gids op pad te gaan. Skiën buiten de gebaande paden is niet zonder risico’s. Heb respect voor de omgeving, houd de lokale waarschuwingen in de gaten en breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar.

Toerskiën in Livigno

Lawines en sneeuwschoenwandelen

Niet alleen skiërs en snowboarders dienen te beschikken over een lawine-uitrusting, maar ook mensen die buiten de gebaande paden gaan sneeuwschoenwandelen. Ook tijdens deze winterse activiteit kan er een lawine afgaan. Ga nooit alleen op pad en kies bij voorkeur altijd voor een gids.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in