Hoe moet je sneeuwkettingen omleggen?

Sneeuwkettingen omleggen is niet moeilijk. Belangrijk is dat je vooraf thuis oefent en dat je op locatie een ruime parkeerplek kiest. De meeste wintersporters zien er als een berg tegenop en dat is nergens voor nodig. Weet jij niet hoe je sneeuwkettingen om moet leggen en krijg je van de gedachte al de kriebels? Lees snel verder, op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je sneeuwkettingen moet omleggen. 

Sneeuwkettingen omleggen

Sneeuwkettingen omleggen is een klusje waar veel wintersporters tegenop zien en dat is nergens voor nodig. Alle sneeuwkettingen zijn anders, maar de basis is vrijwel hetzelfde. Yvonne legt in deze video stap voor stap uit hoe het moet.


Stap 1: leg alles klaar

Belangrijk is dat je de sneeuwkettingen altijd op een handige plek in de auto legt. Zorg ervoor dat je overal makkelijk bij kunt komen.

Stap 2: haal de kettingen uit de verpakking

Haal de kettingen uit de verpakking, spreid ze helemaal uit en controleer goed of de ketting nergens in de knoop zit.

Stap 3: Leg de ketting voor het wiel

Over het algemeen zijn de volgende stappen voor elke auto toepasbaar. Toch kan het zijn dat er iets anders is en daarom is het verstandig om vooraf ook de gebruiksaanwijzing te bekijken. Leg de ketting voor het wiel en kijk goed wat de voor- en achterkant is.

Stap 4: verschuif de ketting achter het wiel

Schuif nu de ketting achter het wiel. Pak de twee uiteinden en klik dezen bovenop het wiel aan elkaar.

Stap 5: spreid de ketting over het wiel

Spreid nu de rest van de ketting over het wiel. Belangrijk is dat je nu, bij een ketting die zichzelf spant, de spanner openzet, zodat je deze uit kan trekken. Pak de bovenste twee haakjes en maak deze vast. Deze haakjes beschermen de velgen. Pak nu de onderste twee haakjes en maak deze ook vast.

Stap 6: zet de spanner op drive

Zet de spanner op ‘drive’. De ketting zit nu goed, maar het is toch verstandig om nog even te controleren of dat echt zo is. Rijd daarom een paar meter en kijk alles nog eens na.

Sneeuwkettingen demonteren

Het demonteren van sneeuwkettingen gaat in principe hetzelfde, maar dan in tegenovergestelde richting. Open eerst de spanner. Maak dan de onderste haakjes open, daarna de bovenste en vervolgens de haakjes op de band. Nu kun je de kettingen van de band afhalen.

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor het omleggen van sneeuwkettingen. Oefen thuis alvast, zodat je op wintersport niet voor verassingen komt te staan. Ga gewoon net zo lang door tot dat je het helemaal onder de knie hebt.

Tips voor het omleggen van sneeuwkettingen

Na het lezen van bovenstaande informatie en het zien van de video, hebben we nog een aantal handige tips voor het omleggen van sneeuwkettingen op een rijtje gezet.

Tip 1: check vooraf de aandrijving van de banden

Voordat je de sneeuwkettingen omlegd, moet je weten wat de aandrijving van de banden is. Doe dit thuis alvast en niet pas op locatie. De aandrijving van de banden kun je terugvinden in het informatieboekje van de auto. Twijfel je of ben je niet meer in het bezit van dit boekje? Neem dan contact op met de autodealer of garage. Sneeuwkettingen moeten altijd worden omgelegd onder de aangedreven wielen van de auto. Afhankelijk van het merk of model is dit voor, achter of vierwielaandrijving. Bij een 4×4 geldt over het algemeen naar boven op de voorbanden, naar benden op de achterbanden. Er zijn speciale sneeuwkettingen voor auto’s met vierwielaandrijving.

Tip 2: gebruik de juiste maat sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn te koop in allerlei soorten en maten. Belangrijk is dat je kettingen koopt in de juiste maat. De maat van de autoband staat aangegeven op de band. Dat kan niet misgaan! Lees hier alles over sneeuwkettingen.

Tip 3: neem een stevige ondergrond mee

Met je knieën in de sneeuw is geen pretje. Neem daarom een stevige ondergrond mee. Bijvoorbeeld een stuk karton of een rubbermatje.

Tip 4: gebruik oude handschoenen

Sneeuw, pekel en viezigheid van de wegen zijn geen fijne combinatie voor je gloednieuwe wintersporthandschoenen. Neem daarom altijd een oud setje handschoenen mee voor het geval dat je de sneeuwkettingen moet omleggen.

Tip 5: leg een pakje (schoonmaak)doekjes in de auto

Heb je geen oude handschoenen meegenomen of ben je onverhoopt toch vies geworden? Een pakje schoonmaakdoekjes biedt uitkomst. In de supermarkt kun je hygiënische doekjes kopen waar je jezelf na afloop weer een beetje mee schoon kunt maken.

Schoonmaakdoekjes in de auto op wintersport

Tip 6: neem een zaklamp mee

Ook ’s nachts kan het voorkomen dat je sneeuwkettingen moet aanbrengen. Niet alle parkeerplaatsen zijn even goed verlicht en daarom is een zaklamp ideaal. Laat een van je medepassagiers de zaklamp vasthouden, zodat jij alles goed kunt zien. Heb je een hoofdlampje? Dat is helemaal makkelijk!

Tip 7: zoek de ruimte op

Het aanbrengen van de sneeuwkettingen gaat het makkelijkst als je overal goed bij kunt komen. Bij borden waar wordt aangegeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn, is vaak een parkeerplaats aanwezig waar je de kettingen kunt omleggen. Kies een ruime plek met zo min mogelijk sneeuw.

Tip 8: check, check, dubbelcheck

Zitten de sneeuwkettingen om de banden? Rijd dan een paar meter en controleer nog een keer of alles goed vast zit. Kettingen die niet goed vastzitten, kunnen de auto beschadigen.

Tip 9: pas je snelheid aan

Sneeuwkettingen hebben een maximumsnelheid. Deze staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Over het algemeen geldt een snelheid tussen de 30 en 50 km/h. Met sommige sneeuwkettingen kun je harder rijden.

Sneeuwkettingen omleggen om de autobanden op wintersport

Onderhoud van gebruikte sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen onderleggen komt niet iedere wintersportvakantie voor. Ongebruikte kettingen kunnen zo de kast weer in, maar gebruikte kettingen moet je eerst goed schoonmaken. Op de wegen richting de skigebieden wordt met zout/pekel gestrooid. In combinatie met vocht is dat een grote boosdoener voor de kettingen. Hierdoor kan roest ontstaan en roestige sneeuwkettingen kunnen breken.

Belangrijk is dat je de sneeuwkettingen na afloop goed onderhoud en verzorgt. Spoel de kettingen goed schoon om zout/pekel en modderresten te verwijderen. Droog de kettingen daarna goed af, maar berg ze niet meteen op. Laat de kettingen nog een paar dagen drogen op een warme plek, zodat al het vocht verdwenen is. Je kunt ze eventueel inspuiten met iets vets, zoals bijvoorbeeld WD40.

Waar en wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen zijn niet altijd nodig, maar in sommige situaties wel verplicht. De sneeuwkettingenplicht geldt voor alle automobilisten als dit wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord met een autoband met sneeuwkettingen erop. Negeer je dit en veroorzaak je een ongeluk of raak je bij een ongeluk betrokken, dan ben jij verantwoordelijk voor de schade. Op deze pagina lees je alles over de sneeuwkettingenplicht en de regels per land.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in