Wanneer moet je winterbanden wisselen voor zomerbanden (en andersom)?

Winterbanden zijn gemaakt om te kunnen rijden tijdens winterse omstandigheden. Dit is doorgaans mogelijk van november tot maart/april. Het rubber en het profiel van de band zijn daarop aangepast. Zodra de winterse omstandigheden niet meer gelden, dus van maart/april tot november, is het verstandig je winterbanden te wisselen voor zomerbanden. Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Bij een hogere temperatuur heb je een langere remweg en verandert de optimale wegligging.

Verschil zomerbanden en winterbanden

Alle autobanden worden gemaakt van rubber. Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit in het profiel en de samenstelling van het rubber. Rubber heeft als eigenschap harder te worden bij lage temperaturen en dit is dus het geval bij een zomerband. Daardoor verlies je de optimale grip op het wegdek, neemt de remweg toe en het rijcomfort af. Winterbanden daarentegen, zijn gemaakt van een speciale rubbersamenstelling (compound), die veel zachter is. Deze rubbersamenstelling is samengesteld voor koude temperaturen en een glad, nat en winters wegdek.

Ook is het profiel van winterbanden heel anders. De lamellen die op de winterband zitten, grijpen als het ware in het wegdek, waardoor je meer grip hebt. Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C en zomerbanden het best daarboven. Alles over winterbanden lees je op deze pagina.

Verschil tussen zomer- en winterbanden

Wanneer moet je zomerbanden wisselen voor winterbanden en andersom?

Veel automobilisten twijfelen ieder jaar over wanneer ze de zomerbanden moeten wisselen voor winterbanden en andersom. Zoals hierboven al is beschreven, presteren winterbanden het best bij temperaturen onder de  7 °C. Die temperatuur wordt in Nederland doorgaans bereikt van november tot maart. In die periode moet je dus je zomerbanden wisselen voor winterbanden. Als je op wintersport gaat, wordt aangeraden om tot en met april op winterbanden te rijden in de Alpen. Dat is niet alleen in sommige wintersportlanden verplicht, het is ook een stuk veiliger. Het hele wintersportseizoen heb je kans op sneeuw, sneeuwmodder, ijs, ijzel en gladheid.

Bij zomerbanden geldt juist het tegenovergestelde. Die presteren het beste bij zomerse temperaturen boven de 7 °C. Die bereik je doorgaans van maart/april tot november. In die periode moet je dus je zomerbanden wisselen voor winterbanden.

Risico’s rijden op winterbanden in de zomer

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om te kunnen rijden tijdens winterse omstandigheden (gladheid door sneeuw/sneeuwmodder, gladheid door ijs- en/of rijpvorming en bij ijzel). De banden bieden dan extra grip, veiligheid, een kortere remweg en een optimaal rijcomfort. Zomerbanden hebben die eigenschappen niet en daarom is het gevaarlijk om met deze banden te gaan rijden tijdens winterse omstandigheden. Maar geldt dat ook voor het rijden op winterbanden in de zomer?

Het antwoord is ja. Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Daarboven veranderen de eigenschappen van de band. Winterbanden vervormen makkelijker bij hoge temperaturen en daardoor heb je minder grip op het wegdek en slijten de banden sneller. Ook geldt: hoe warmer het buiten is, hoe langer de remweg van een winterband. Bij een temperatuur van +/- 35 °C, zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% minder dan die van zomerbanden.

Verbod winterbanden in de zomer

Op winterbanden rijden in de zomer, wordt afgeraden. De remweg is langer en de optimale wegligging en het rijcomfort nemen af. Dat is niet de enige reden om winterbanden te verwisselen voor zomerbanden. ’s Winters geldt er in een aantal wintersportlanden een winterbandenplicht. Soms zelfs in combinatie met sneeuwkettingen. Zomers geldt in Italië een verbod op rijden op winterbanden met een maximumsnelheid van 160 km/h en daaronder (snelheidscoderingen L, M, N,P,Q). Iedereen die dat wel doet, riskeert een boete die kan oplopen tot ruim € 1600,- en een inbeslagname van het voertuig.

Nadelen winterbanden in de zomer

  • Winterbanden slijten in de zomer extra snel, waardoor je de band sneller moet vervangen.
  • Zomerbanden hebben in de zomer een betere wegligging dan winterbanden.
  • De remweg van een winterband is in de zomer veel langer.

Wissel niet te snel

Als je eenmaal op wintersport bent geweest, is het verleidelijk om meteen je winterbanden om te wisselen voor zomerbanden. Winterbanden zijn niet goedkoop en je wilt slijtage voorkomen. Toch is het niet verstandig om meteen je winterbanden te verwisselen. Ook in Nederland kun je tijdens de wintermaanden te maken krijgen met winterse omstandigheden. Winterbanden bieden dan meer grip en veiligheid. Twijfel je over het wisselen van winterbanden voor zomerbanden of andersom? Je kunt met je vragen altijd terecht bij de garage of autodealer.

Sneeuw in Nederland op een fiets

All season banden

Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook all season banden. Deze banden zijn gemaakt voor alle seizoenen. De samenstelling van het rubber en het profiel op de band is niet alleen geschikt voor de winter, maar ook voor de zomer. Dat betekent dat je dus niet elke keer hoeft te wisselen. Ideaal, maar toch heeft dit type band ook nadelen. Bij hoge temperaturen (rond de 25/30 °C) en lage temperaturen (rond de -10/-15 °C) presteren all season banden minder goed, dan bijvoorbeeld zomer of winterbanden. Ook hangen er bepaalde regels aan dit type band.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in