Wintersport met de trein

Wintersport met de trein is duurzaam, comfortabel en als je goed oplet en vergelijkt tijdens het boeken ook nog eens redelijk voordelig! De meeste grote skigebieden in de Alpen zijn redelijk goed te bereiken vanuit Nederland met de trein. Dit vervoersmiddel wordt daarom steeds populairder en we vertellen je dus graag meer over deze mogelijkheid!

Het reizen met de trein heeft zo zijn voor- en nadelen. Je moet namelijk wel sowieso een transfer, taxi of bus regelen bij aankomst. De meeste skigebieden hebben namelijk geen eigen treinstation. Daarnaast is het wel heel relaxed om te reizen met de trein. Je hebt geen stress van de files of drukke wegen en kunt rustig slapen tijdens je reis naar de bergen.

Met de trein op wintersport: snel naar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Deze pagina staat vol met informatie. Of je nu opzoek bent naar je bestemming, wilt boeken en niet te veel betalen of je de voor- en nadelen nog aan het afwegen bent. Hier ben je aan het juiste adres. Klik op de onderstaande linkje om snel naar een onderwerp toe te gaan. Of scroll gewoon naar beneden.

Trein

Grote treinstation in Nederland

De drie grootste spoorwegstations van Nederland zijn: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Vanaf deze drie plaatsten heb je de grootste kans om een zo direct mogelijke reis te hebben naar de bergen. De kans dat je moet overstappen is er, de weg vanuit Nederland naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië of Zwitserland is nu eenmaal vele kilometers. Maar met veel georganiseerde reizen valt dit best mee! Er zijn zelfs reisorganisaties die een directe verbinding garanderen.

Skigebieden in de buurt van een treinstation

Enkele bekende wintersportgebieden met een treinstation in de buurt zijn de volgende.

Engelberg in Zwitserland

Engelberg is een skigebied dat onderdeel is van een groter geheel, namelijk Engelberg-Titlis. Deze twee dorpen zijn verbonden met elkaar door een skibus. Het is een heel divers en hoog gebied in Zwitserland. Titlis bereikt een hoogte van 3000 meter. Om deze reden is het heel sneeuwzeker. De langste afdaling in het gebied is wel 12 kilometer land en overbrugt 2000 hoogtemeters! Een echte uitdaging!

Treinstation in de buurt van het skigebied: Engelberg
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 750 meter (10 minuten lopen)
Km aan pistes: 83 km

Kitzbühel & Kirchberg in Oostenrijk

Kitzbühel en Kirchberg vormen samen met nog een paar kleine dorpen het skigebied KitzSki. Tijdens je wintersport heb je toegang tot 234 km aan pistes, waarvan 185 km aan pistes, 41 km aan skiroutes en 4 km aan snowparks. Uiteraard mag na het skiën een bezoekje aan de kleurrijke stad Kitzbühel niet ontbreken. Je kunt uren slenteren door de winkelstraten of je te buiten gaan aan lekkere hapjes in de vele restaurants. Toch liever een feestje? Ga dan los in de après-ski van Kirchberg. Ook niet je ding? Kies dan voor winterse activiteiten, zoals sneeuwschoenwandelen en rodelen.

Treinstations in de buurt van het skigebied: Kirchberg, Kitzbühel
Dichtstbijzijnde treinstation: Kitzbühel
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 800 meter (3 minuten met de auto)
Km aan pistes: 234 km

Zillertal Arena in Oostenrijk

De Zillertal Arena is het skigebied dat de dorpen Wald, Königsleiten, Gerlos en Zell am Ziller met elkaar verbindt. Wintersporters hebben hier toegang tot een veelzijdig skigebied met 143 km aan pistes. Beginner of gevorderde, iedereen vindt hier zijn of haar favoriete piste. Trek gekregen? Tijdens het skiën is er altijd wel een fijne berghut te vinden voor een lekkere lunch. Dol op après-ski? Ook daarvoor ben je in de Zillertal Arena aan het juiste adres. De après-ski in Gerlos is zelfs legendarisch!

Treinstations in de buurt van het skigebied: Zell am Ziller, Fügen, Kaltenbach
Dichtstbijzijnde treinstation: Zell am Ziller
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 1,9 km (4 minuten met de taxi)
Km aan pistes: 143 km

Zell am See – Kaprun in Oostenrijk

Zell am See – Kaprun is al jaren een populaire bestemming voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk. Het treinstation ligt middenin het centrum van Zell am See en vanaf hier zijn de accommodaties en pistes nooit ver weg. Zell am See – Kaprun is mede dankzij de aanwezigheid van de Kitzsteinhorn gletsjer een sneeuwzekere wintersportbestemming. Sinds de winter van 2019/2020 is het skigebied verbonden met Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Met de Ski ALPIN CARD heb je toegang tot maar liefst 408 km aan pistes. Zell am See en Kaprun zijn beide gezellige wintersportbestemmingen. Naast skiën kun je hier nog veel meer activiteiten ondernemen.

Treinstations in de buurt van het skigebied: Zell am See en Kaprun (Fürth)
Dichtstbijzijnde treinstation: Zell am See
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 600 meter (2 minuten met de auto)
Km aan pistes: 408 km met de Ski ALPIN CARD

Op wintersport met de trein per land

Maar wat is nu een handig manier om de wintersportbestemming te bereiken? Er zijn verschillende aanbieders voor treinreizen naar de bergen. Om deze in kaart te brengen hebben we ze verdeeld per land:

Naar Oostenrijk met de trein

De faciliteiten voor het reizen met de trein naar Oostenrijk worden steeds uitgebreider. Veel reisorganisaties vullen hun pakket aan met een treinreis naar Oostenrijk. Dat maakt het op wintersport met de trein veel gemakkelijker! Deze treinen rijden naar Oostenrijk:

  • ÖBB Nightjet – De ÖBB Nightjet rijdt sinds mei 2021 rechtstreeks van Amsterdam naar onder andere Kufstein, Wörgl, Jenbach, Innsbruck en Wenen. In Nederland stopt de trein in Utrecht en Arnhem en daarna nog in een aantal Duitse steden. Van overstappen is bij deze treinverbinding geen sprake. De ÖBB Nightjet rijdt alleen ’s nachts en vertrekt dagelijks rond 19.00 uur vanuit Amsterdam. De rit duurt zo’n 14 uur. Reserveren is verplicht, er zijn verschillende zitplaatsen te boeken en dat kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Hoe eerder je bent, hoe goedkoper het treinticket.
  • Alpen Express – Sinds 2016 wordt deze trein uitgevoerd door de Treinreiswinkel en Railexpress. Vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo vertrekt de Alpen Express in de wintermaanden naar meerdere bestemmingen in Oostenrijk. De trein beschikt over drie typen rijtuigen met verschillende coupés (3, 5 en 6 personen). Je vertrekt ’s avonds en komt ’s ochtends aan. Er is een mogelijkheid om daarna een transfer naar je accommodatie bij te boeken. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur. Meer informatie over de treinreizen voor de winter 2024/2025 wordt in augustus/oktober bekend.
  • TUI Ski Express – Deze wintersporttrein vertrekt in de avond, waardoor je de volgende ochtend al in de bergen bent. Het vertrek terug is op zaterdagavond, dus je komt op zondagochtend weer in Nederland aan. De heenreis is vanaf Amsterdam Centraal, daarna rijdt de trein via Utrecht, Eindhoven en Venlo Oostenrijk binnen bij Wörgl en daar splitst de route zich verder in Tirol of naar het Salzburgerland. Je kunt met de trein op wintersport met TUI als je wilt skiën in onder andere Zell am See, Gerlos, Söll, Niederau, Kirchberg en Westendorf. Vanuit Nederland reist de trein naar 15 bestemmingen in Oostenrijk. De reisduur van een TUI Ski Express reis is 10 dagen en 9 nachten. Daarbij krijg je een 6-daagse skipas en 8-daagse accommodatie inclusief. Ook kun je los een kaartje voor de TUI Ski Express kopen bij TUI.
  • NS InternationalNS International biedt treintickets voor internationale treinreizen. Op de website kun je eenvoudig je start- en eindbestemming, vertrekdatum en gezelschap invullen. Daarna krijg je een overzicht van de routeopties. Wanneer je voor deze treinmaatschappij kiest, moet je vrijwel altijd overstappen. Daarentegen kun je wel makkelijk kiezen wanneer je vertrekt en zijn er aantrekkelijke deals te scoren. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur.

Frankrijk bereiken met de trein

Op wintersport met de trein naar Frankrijk? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn minder mogelijkheden dan naar Oostenrijk, maar het lukt zeker. Een bekende optie is de Ski-Thalys.

  • Eurostar Snow– Naar Frankrijk rijdt de trein van Eurostar Snow in de wintermaanden. Binnen enkele uren kun je met de Eurostar Snow gebieden zoals Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne, Laurdy of Bourg-Saint-Maurice. De ticketverkoop begint altijd al in oktober, en hoe vroeger je boekt hoe voordeliger de reis is! De trein rijdt vanaf vanaf 23 december tot eind maart elke zaterdag. Een treinticket boek je vanaf € 65,-. Er zijn drie verschillende prijsklassen met daarbijhorende voordelen.
  • NS International – Je kunt ook zelf je reis plannen naar de Franse Alpen. Met de NS International treinen kom je daar zeker uit! Zo kun je zelf beslissen wanneer, hoe, met hoeveel en hoelang je over de reis gaat doen. Waarschijnlijk moet je wel overstappen onderweg. De reis gaat je met de trein naar Frankrijk ongeveer 10 tot 19 uur doen, afhankelijk van de aansluitingen en het overstappen.
Met de Thalys op wintersport

Met de trein naar Zwitserland

De snelste en beste treinverbinding tussen Nederland en Zwitserland is naar Basel of Zürich. Vanuit daar zijn er verschillende skigebieden binnen handbereik. De reistijd ligt tussen de 8 en 11 uur om met de trein op wintersport te komen in Zwitserland.

  • ÖBB Nightjet – Vanaf de winter 2021 kun je ook met de ÖBB Nightjet naar Zwitserland. De Nightjet vertrekt elke dag vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Zürich. De treinreis is in de nacht en in de ochtend wordt je wakker in het mooie Zwitserland. Je hoeft niet over te stappen en bent dus zo op je wintersportbestemming. De Nightjet naar Zwitserland heeft een reistijd van ongeveer 11 uur.
  • NS International – Dagelijks rijden er ook NS International treinen vanuit Nederland naar Zürich. Vanuit de grote steden Amsterdam, Utrecht en Arnhem heb je de beste verbinding. Daarbij hoef je alleen over te stappen in Frankfurt en Basel. Met NS International ben je met 8 tot 9 uur aangekomen in Zwitserland.

Met de trein naar Duitsland

De skigebieden in Duitsland zijn met maar één of twee overstappen te bereiken! Binnen 5 uur kun je al op de latten staan vanuit bijvoorbeeld Amsterdam.

  • NS International – Met de NS International kun je je reis heel gemakkelijk boeken. Hoewel je meestal wel een paar keer moet overstappen heb je dan helemaal zelf de mogelijkheid om te bepalen wanneer je wilt vertrekken. Ideaal, en daarnaast ook nog eens redelijk goedkoop.

Op wintersport met de trein naar Italië

Om in Italië te komen met de trein heb je twee opties. Je kunt of met de dagelijkse treinen die rijden zelf een route plannen, of je kunt een reis boeken met de Alpen Express (inclusief een transfer vanuit Oostenrijk naar het skigebied in Italië).

  • Alpen Express – Met de Alpen Express kun je direct naar Oostenrijk komen, met een transfer naar een skigebied in Italië ben je er zo! Je vertrekt in de avond en in de ochtend ben je al in het skigebied. Vanuit Innsbruck zijn er verschillende mogelijkheden om naar diverse wintersportplaatsen in Italië te komen. De transfers zijn alleen als retour te boeken en brengen je naar een centrale plek in een gekozen gebied. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. De treinreis duurt tussen de 9 en 14 uur. Meer informatie over de treinreizen voor de winter 2024/2025 wordt in augustus/oktober bekend.
  • ÖBB Nightjet – Dezelfde route als met de Alpen Express kun je ook uitvoeren met de ÖBB Nightjet. Je reist eerst naar Oostenrijk en dan door naar Italië. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. Vanuit Oostenrijk kun je een transfer boeken of kijken voor nog een trein.
  • NS International – Ook met NS International kun je naar Italië op wintersport. Met de NS Planner kun je zelf bepalen hoe je reist en wanneer je vertrekt. Zo kun je een beetje sporen naar deals. Het enige nadeel is dat je waarschijnlijk moet overstappen. Als je in de nacht reist is het handig om een wekker te zetten, zodat je je de overstap zeker niet mist!

Voor- en nadelen van een trein met wintersport

Reizen met de trein heeft meerdere voordelen. Natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk of die dan ook weer opwegen tegen de nadelen. We hebben ze in ieder geval voor je op een rijtje gezet.

  • De vakantie begint meteen: Zodra je in de trein stapt, kun je ontspannen. Een boek lezen, naar buiten kijken, plannen smeden voor de vakantie en ga zo maar door.
  • Geen ellendige files: Natuurlijk kan de trein vertraging oplopen, maar dat is lan niet zo erg als uren in de file staan.
  • Uitgerust aankomen: Wanneer je met de trein op wintersport gaat naar Oostenrijk, dan kun je onderweg heerlijk ontspannen. Je hoeft niet op de weg te letten en je kunt zelfs gewoon gaan slapen.
  • Een extra skidag: Als je alles goed uitstippelt, kun je één of twee dagen extra skiën. Zeker als je kiest voor de nachttrein. Lekker tukken en na aankomst meteen de piste op!
  • Ideaal voor gezinnen: De autoreis is voor gezinnen met kinderen vaak een hel. Het duurt lang en de verveling slaat snel toe. In de trein hebben de kinderen meer ruimte. Ze kunnen de benen strekken, spelletjes spelen en ga zo maar door.
  • Milieuvriendelijk: veel treinen rijden inmiddels CO2-neutraal. Bij treinen waarbij dat niet het geval is, scheelt de uitstoot enorm in vergelijking met de auto of het vliegtuig.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan reizen met de trein. Dat geldt eigenlijk voor alle vervoersmiddelen. Zo moet je bijvoorbeeld slepen met je spullen en kan een eventuele overstap best wel stressvol zijn. Een trein kan vertraging oplopen en daarnaast is een last-minute wintersport met de trein ook vaak geen goed idee. Je betaalt dan meestal veel meer voor een ticket, dan wanneer je ver vooruit boekt.

Treinreis boeken

Om te boeken en te vergelijken bij verschillende aanbieders voor je wintersport met de trein kun je de volgende linkjes gebruiken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in