Vignetten

In sommige wintersportlanden moet tol betaald worden om over de snelwegen te mogen rijden. Dit doe je door middel van een vignet. In Oostenrijk en Zwitserland moet je bijvoorbeeld zo’n vignet kopen. Dat kan online, maar ook onderweg of bij de ANWB in Nederland. Op deze pagina hebben we alle vignetten op een rijtje gezet.

Vignetten per wintersportland

Motorvoertuigen die tot 3500 kilo wegen, mogen alleen met een vignet gebruik maken van de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een flinke boete. Klik op de afbeeldingen en lees meer over het vignet Oostenrijk 2024 en het vignet Zwitserland 2024. Sinds 1 februari gelden de vignetten 2024. Naast informatie en tips vind je hier ook een overzicht van de prijzen.

Waarom heb je een vignet nodig?

Alle autobezitters in Nederland moeten wegenbelasting betalen om auto te mogen rijden. In de wintersportlanden Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland gaat dat iets anders. Daar moet je tol betalen om op de snelwegen te mogen rijden. Wanneer je op de Franse tolwegen rijdt, moet je om de zoveel kilometer tol betalen bij de tolpoortjes. Een tijdrovend proces dat in Oostenrijk en Zwitserland gelukkig een stuk sneller gaat. Hier koop je een tolvignet en dit vignet wordt onderweg een aantal keer gescand. Het vignet kun je vooraf in Nederland kopen, maar ook onderweg bij benzinestations of grensovergangen. Daarnaast kun je het vignet ook online bestellen.

In Zwitserland koop je een vignet voor één jaar. In Oostenrijk kun je kiezen uit 1 dag, 10 dagen, 2 maanden en één jaar. Ook hebben Zwitserland en Oostenrijk tegenwoordig een digitaal vignet dat aan je kenteken verbonden is. Zo hoef je geen stickers meer op je voorruit te plakken en dat is ideaal. De prijsverschillen tussen beide landen zijn wel groot.

Handig om te weten

  • Bewaar altijd het aankoopbewijs en de achterkant van de sticker. Dit is het bewijs dat je daadwerkelijk met het vignet hebt rondgereden.
  • Rijd nooit zonder vignet. Je riskeert een fikse boete en dat geld geef je liever uit aan een leuke activiteit tijdens je wintersportvakantie.

LEES OOK: Alles over tol in Frankrijk

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in