Wat is een toerski?

Een toerski is een lichte ski, speciaal ontwikkeld om mee te kunnen toerskiën. Toerski’s zijn er in diverse soorten, waarbij de één meer gericht is op het klimmen en de ander meer performance biedt in de afdaling. Op de toerski is een toerskibinding gemonteerd, waarbij de hak van de skischoen tijdens het lopen los is. Hierdoor kun je er comfortabel mee omhoog klimmen. Daarnaast is een toerski niet compleet zonder speciale stijgvellen. Op deze pagina lees je alles over de toerski.

Kenmerken toerski

Zoals hierboven al is benoemd, is een toerski een lichte ski, speciaal ontwikkeld voor het toerskiën. Met de ski kun je niet alleen omhoog lopen, maar ook naar beneden skiën. Toerski’s hebben een aantal kenmerken.

  • Een toerski is veel lichter dan een pisteski
  • Onder de ski kan een stijgvel geplakt worden
  • De ski heeft speciale bindingen

Bovengenoemde kenmerken worden hieronder verder toegelicht.

››› Koop je toerski’s hier

Toerskiën op wintersport

Afdalen of klimmen?

Toerski’s worden verkocht in allerlei soorten en maten. Het type ski dat het beste bij jou past, hangt helemaal af van je wensen in het toerskiën. Gaat het je vooral om de klim en wil je daarna rustig afdalen? Of is de klim bijzaak en gaat het jou echt om de afdaling die je daarna in de verse poeder kunt maken? Voor de eerste optie is een zo licht mogelijke toerski aan te raden. De klim naar boven is waar het om draait en die moet zo comfortabel, snel en licht mogelijk zijn. Lichte toerski’s zijn vaak iets lastiger te controleren in de afdaling, omdat ze wat slapper zijn. Voor de tweede optie – waarbij het vooral gaat om de afdaling – kun je misschien beter kijken naar een freeride ski. Op de freeride ski moet dan uiteraard wel een toerbinding gemonteerd worden. Een freeride ski is door zijn bouw een stuk steviger, wel wat zwaarder, maar hierdoor met meer kracht en controle te skiën.

Met toerski's in de diepe sneeuw in Saalbach

Wat is toerskiën?

Toerskiën is een vorm van skiën, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de skilift. Toerskiërs lopen eerst omhoog en genieten daarna van een welverdiende afdaling. Op die manier kunnen zij op plekken komen waar ‘normale’ skiërs nooit een stap zullen zetten. Meestal is de afdaling off-piste, maar ook op de piste is mogelijk mits deze natuurlijk in de buurt ligt. Om te kunnen toerskiën heb je niet alleen een goede conditie nodig, maar ook speciaal materiaal. Niet elke ski is geschikt om mee omhoog te kunnen lopen en daarnaast heb je speciale bindingen, stijgvellen en een lawine-uitrusting nodig.

Belangrijk: wil jij toerskiën een keer uitproberen? Ga dan eerst een keer met een gespecialiseerde gids op stap. Toerskiën is niet zonder risico’s en het is belangrijk dat je op de hoogte bent van eventuele gevaren. Zorg daarnaast altijd voor de juiste veiligheidsuitrusting!

Toerskibindingen

Om met een toerski omhoog te kunnen lopen, zijn speciale toerskibindingen nodig. Bij deze binding kan de hak van de skischoen omhoog komen en blijft de voorkant van de skischoen in de binding scharnieren. Deze bindingen maken het mogelijk om met een toerski omhoog te kunnen lopen. Andersom kan de binding worden vastgezet bij de afdaling. Op die manier functioneert de toerskibinding ook als ‘gewone’ skibinding.

Toerskibindingen worden verkocht in allerlei soorten en maten. Van stevige bindingen die vooral op de afdaling gericht zijn, tot extreem lichte bindingen die vooral op de klim ontworpen zijn. Ook hier geldt: het type binding hangt helemaal af van wat jij wenst met toerskiën.

Toerski met toerskibinding tijdens het toerskiën
Op deze foto zie je duidelijk hoe de skischoen in de binding omhoog komt tijdens het wandelen

Stijgvellen

Stijgvellen heb je nodig om met toerski’s omhoog te kunnen lopen. Deze vellen bevestig je onder de ski en zorgen ervoor dat je tijdens het lopen niet naar beneden glijdt. Stijgvellen bestaan uit duizenden minuscule haartjes die tijdens het wandelen in de sneeuw blijven haken. Hierdoor dragen zij het gewicht van de skiër op de ski en voorkomen ze dat je naar beneden glijdt. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is synthetisch. Synthetische vellen zijn doorgaans gemaakt van nylon. Door middel van een speciale plaklaag blijft het vel aan de ski ‘plakken’.

Een speciale skischoen

Toerskiën is mogelijk met een normale skischoen, maar een speciale toerskischoen wordt aangeraden. Je moet immers een flink stuk klimmen en dat wil je zo comfortabel mogelijk doen. Toerskischoenen hebben een aantal belangrijke verschillen met de gewone, alpine skischoen. Dat zijn:

  • De schoenen zijn lichter
  • De binnenschoen is speciaal ontwikkeld om mee te kunnen lopen
  • De toerskischoen heeft een speciale loopstand, waardoor je gemakkelijk met je toerski’s omhoog kunt lopen
  • De zool van een toerskischoen heeft extra profiel.

Lawine-uitrusting

Ben jij van plan om te gaan toerskiën? Dan is het belangrijk dat je in het bezit bent van de juiste lawine-uitrusting. Helaas is deze vorm van wintersport niet zonder risico’s en de kans op lawines is vrijwel altijd aanwezig. Ga bij voorkeur altijd met een ervaren berggids op pad en zorg daarnaast dat je over de volgende spullen beschikt:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in