Welke soorten skibindingen zijn er?

Skibindingen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten, maten. Over het algemeen onderscheiden we drie varianten: alpine skibindingen, backcountry skibindingen en toerskibindingen. Binnen die varianten zijn er allerlei verschillende merken en modellen. Alles over de verschillende soorten skibindingen lees je op deze pagina.

Waarvoor dient een skibinding?

Een skibinding is een systeem dat de skischoen verbindt met de ski. Dankzij een grote veer in de achterbak en één of meerdere in de voorbak, blijft de skischoen vastzitten in de ski tijdens de afdaling. Op die manier kun je ermee sturen en remmen. Aan de andere kant heeft de binding ook een beveiliging die ervoor zorgt dat de skischoen tijdens een val uit de binding kan schieten. Dit gebeurt bij een bepaalde krachtoverschrijding. Door deze beveiliging kun je ernstig (knie)letsel voorkomen.

Soorten skibindingen

In de praktijk zijn er drie verschillende soorten skibindingen. De Alpine skibinding, de toerskibinding en de Backcountry skibinding. Binnen deze drie soorten zijn er allerlei verschillende merken en varianten te koop. We leggen die per type binding aan je uit.

1. Alpine skibinding

De meest bekende skibinding is de alpine skibinding. Als je niet van plan bent om te gaan toerskiën of freeriden, dan past deze binding perfect bij jou. Alpine skibindingen bestaan uit twee hoofdonderdelen: de voor- en de achterbak (teen- en hielstuk). Op beide vind je het DIN systeem, dat ervoor zorgt dat je ski uit de binding kan schieten tijdens een val. Het teen-gedeelte heeft daarnaast ook een anti-frictie plaat en voorvleugels. Ook die stimuleren de ontgrendeling van de skischoen uit de binding. Er zijn allerlei verschillende soorten en maten alpine skibindingen. Het type binding dat bij jou past, hangt af van factoren zoals je skiniveau, lengte, skizoollengte, gewicht en skistijl. Een groot verschil vind je in de montage van deze bindingen. Als je losse alpine skibindingen koopt, zijn er twee varianten.

Track Mounted

Deze bindingen zijn verbonden met een plaat/track die door de fabrikant op de ski is geschroefd. Je kiest een binding die past bij dit systeem. Voordeel is dat je ze makkelijk kunt aanpassen en dat de fabrikant de optimale plaat heeft gekozen die zorgt dat de ski optimaal presteert.

Drill Mounted

Deze bindingen zijn direct op de ski geschroefd, zonder track/plaat. Belangrijk is dat een professional dit doet, omdat je niet zomaar even in je ski’s kunt boren. Na montage kun je niet veel meer in de lengte van de skischoenzool aanpassen. Voordeel is dat je deze bindingen op vrijwel elke ski kunt monteren. Dit type binding is vooral populair bij freestylers, freeriders en toerskiërs.

Begrippen skibinding
Bekijk hier hoe een alpine skibinding is opgebouwd.

2. Toerskibindingen

Toerskiën is een vorm van wintersport, waarbij skiërs geen gebruik maken van de liften. Met speciale stijgvellen onder de toerski’s lopen ze omhoog. Eenmaal boven staat vaak een afdaling in de ongerepte poedersneeuw op ze te wachten. Vooral de klim is belangrijk, de focus ligt minder op de afdaling. Om het omhoog lopen zo comfortabel mogelijk te maken, zijn toerskibindingen op de markt gebracht. Bij deze bindingen kan de hak loskomen van de ski, waardoor je een zo natuurlijk mogelijke loopbeweging kunt maken. We onderscheiden twee varianten:

Framebinding

Qua uiterlijk lijkt de framebinding het meest op een alpine skibinding. Hij heeft een voor- en achteruitbak en ook het instellen van je gewicht is makkelijk. Daarnaast kom je gemakkelijk in, zelfs na een val. Nadeel is het gewicht en het scharnierpunt dat niet optimaal is. Om die redenen zie je dit type binding steeds minder vaak.

Techbinding (pinbinding, puntjesbinding)

Er zijn veel verschillende soorten techbindingen. Het grote voordeel van dit type toerskibinding is het gewicht. De binding is veel lichter dan de hierboven beschreven framebinding. Ook is de loopstand veel prettiger. Klein nadeel is dat je wel even moet oefenen met soepel instappen en dat je bij sommige techbindingen een speciale skischoen nodig hebt. Dit is de meest voorkomende toerskibinding.

3. Backcountry binding

Freeriden wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Deze vorm van skiën vindt buiten de pistes (backcountry) plaats, in het ongeprepareerde en ongecontroleerde terrein. Daar waar het bij toerskiën vooral om de klim gaat, draait het bij off-piste skiën om de afdaling. Vaak gaan freeriders gewoon met de lift omhoog en lopen ze hooguit een klein stukje omhoog. Natuurlijk kun je ook prima freeriden met een alpine skibinding, maar als je hier echt volop op gaat focussen, kan een backcountry binding ideaal zijn. Dit type binding is bijzonder stevig en heeft vaak een hoge DIN-waarde. De focus ligt op de afdaling. Er zijn varianten waarmee je ook kunt toerskiën.

Belangrijk: Bovengenoemde skibindingen zijn te koop in allerlei soorten en maten. Laat je altijd goed adviseren voordat je overgaat tot de aanschaf van een bepaald type binding!

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

De meeste ski’s koop je tegenwoordig inclusief bindingen. Die zijn vooraf al op de ski gemonteerd door de fabrikant van de ski’s. Is dat niet het geval en koop je de ski’s en bindingen dus los van elkaar, dan moet je op een aantal punten letten. Die zetten we voor je op een rijtje.

  • Zorg dat je bepaalde gegevens over jezelf paraat hebt. Deze gegevens heb je nodig voor de aanschaf van de juiste binding. Het gaat hier om je leeftijd, lengte, geslacht, skiniveau, wensen (op of naast de piste) en wat voor type skiër je bent. Aan de hand hiervan kan een binding met de juiste DIN-waarde worden uitgekozen.
  • Skischoenen kun je tegenwoordig kopen in allerlei verschillende soorten en maten. Omdat de skischoenzool niet overal hetzelfde is, moet je goed opletten dat deze wel in de skibinding past. Op je skischoen kun je terugvinden wat voor type zool je hebt. Aan de hand hiervan kun je het type binding bepalen. Neem daarom altijd je skischoenen mee als je nieuwe ski’s en bindingen gaat kopen.
  • De breedte van de break/stopper. Koop je losse bindingen, dan wil je natuurlijk wel dat ze passen op je ski’s. Belangrijk is dat de break/stopper over de kanten van de ski heen kan. De geadviseerde breedte van een break/stopper is minimaal de breedte van de ski en maximaal 15 mm breder.

Goed afstellen erg belangrijk

Heb je nieuwe ski’s, nieuwe bindingen of nieuwe skischoenen gekocht? Dan is het belangrijk dat je de bindingen eerst goed afstelt voordat je de piste op gaat. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Veel mensen onderschatten dit proces, waardoor er nog altijd veel ongelukken gebeuren. Als een skibinding bijvoorbeeld te strak is afgesteld, schiet de skischoen niet los tijdens de val. Hierdoor kun je ernstig (knie)letsel oplopen. Voor het goed afstellen van je skibindingen zijn de volgende punten belangrijk.

  • Zorg dat je de volgende gegevens paraat hebt: de zoollengte van de skischoen, je gewicht, je skiniveau, of je op of buiten de piste skiet en je geslacht.
  • De voor- en achterbak van de binding kun je zo afstellen dat elke maat skischoen erin past. Dit is de volgende stap bij het afstellen van je skibindingen. Je hebt hier de zoollengte van je skischoen voor nodig.
  • De laatste stap is het instellen van de juiste DIN-waarde. Deze waarde bepaalt met welke kracht de skischoen uit de binding kan schieten. Dit hangt af van je skiniveau, skistijl, lengte en gewicht. De DIN-waarde stel je in op de voor- en achterbak van de ski, met een inbussleutel of schroevendraaier.

››› Bekijk hier hoe je de DIN-waarde kunt berekenen

Skiën op de piste in Gerlos

Hoe lang gaan skibindingen mee?

Net zoals ski’s hebben ook skibindingen geen eeuwige levensduur. Over het algemeen geldt dat skibindingen net zo lang mee gaan als je ski’s. Ben je toe aan nieuwe ski’s en lijken je bindingen nog prima in orde? Dan is het aantrekkelijk om er nog een paar jaar mee te skiën. Toch is dit niet altijd even verstandig. Ben je dit toch van plan? Laat de bindingen dan eerst testen. Een skiwinkel kan je vervolgens adviseren hoe lang je nog met de bindingen kunt doen of dat je ze toch echt moet vervangen.

Het belag van de ski moet je regelmatig waxen en de staalkanten slijpen. Ook een skibinding vraagt om onderhoud. De veer in de binding staat continu op spanning. Die spanning raakt op een gegeven moment op. Het kan zelfs zijn dat je ski’s nog prima in orde zijn, maar dat je binding op is. Een simpele test bij een speciaalzaak kan je hier meer over vertellen. Heb je toch nieuwe bindingen nodig? Het loont om te kijken naar de kosten voor nieuwe bindingen of nieuwe ski’s met bindingen inclusief. Vaak ben je voor de tweede optie goedkoper uit.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in