Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn autobanden, gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling met extra profiel op het loopoppervlak. De reden is dat het rubber van zomerbanden hard wordt tijdens lage temperaturen. Daarom verliezen deze banden grip en rijcomfort. Winterbanden presteren juist beter bij lage temperaturen (onder de 7 °C), waardoor je meer grip hebt tijdens winterse omstandigheden. Alles over winterbanden lees je op deze pagina.

De werking van winterbanden

Autobanden zijn gemaakt van rubber. Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden harder. Daardoor verlies je de optimale grip op het wegdek en neemt het rijcomfort af. Winterbanden daarentegen, zijn gemaakt van zachtere rubbersamenstelling (compound). Deze rubbersamenstelling is afgestemd op koude temperaturen en een nat, glad en winters wegdek. Daarnaast hebben winterbanden een aangepast loopoppervlak met extra profiel. Ze moeten worden gemonteerd op alle vier de wielen. Dus niet alleen op de aangedreven wielen.

Verschillen winter- en zomerbanden

Er zijn duidelijke verschillen tussen winter- en zomerbanden. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Het profiel: een winterband heeft een ander profiel op het loopoppervlak van de band. Dat profiel noem je ook wel de lamellen of profielblokken. Wanneer je in de auto rijdt, vervormt het profiel van de band en werkt dit als een soort grijper op het wegdek, waardoor je extra grip hebt. De lamellen van een winterband worden over het algemeen dwars en verticaal op de band geplaatst.
  • Samenstelling van het rubber: het rubber van een winterband is van een andere samenstelling dan die van een zomerband. Deze rubbersamenstelling blijft ook bij lagere temperaturen flexibel, zodat de bovengenoemde lamellen/profielblokken makkelijker kunnen vervormen en dus meer grip bieden.

Verschil tussen zomer- en winterbandenWinterbanden in de zomer

Wanneer de winterbanden eenmaal onder de auto zitten, is het verleidelijk om er het hele jaar op door te blijven rijden. Dit wordt echter ten strengste afgeraden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, presteren winterbanden het best bij temperaturen onder de 7 °C. Dan heeft de rubbersamenstelling een optimale werking. Wanneer de temperaturen daarboven komen, verliezen winterbanden hun grip. De remweg wordt langer en ook de wegligging is niet meer optimaal. Daarnaast slijt het rubber extra snel, waardoor je dus sneller een nieuw setje winterbanden moet aanschaffen.

Wanneer moet je zomerbanden wisselen voor winterbanden?

Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Doorgaans worden die temperaturen in Nederland bereikt tussen november en maart, maar in de wintersportlanden kan dit zelfs tot april zo zijn. Het is dus verstandig om in deze maanden de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden.

Wat betekenen de symbolen, letters en cijfers?

Een winterband staat vol met allerlei getallen, symbolen en letters. Die geven je meer informatie over de band en die informatie heb je weer nodig om de juiste band te kiezen. Een overzicht van de betekenis vind je hieronder.

  • Het merk van de autoband: vaak staat het merk van de autoband op de zijkant genoteerd.
  • De maten van de band: we nemen de reeks 205/55 R16 91H als voorbeeld. Het cijfer 205 staat voor de breedte van het loopoppervlak in cm (gedeelte dat de weg raakt). Het cijfer 55 betekent de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band. De R staat voor het constructietype van de band, meestal een radiaalband. Het cijfer 16 betekent de diameter van de velg (inches). 91 staat voor het draagvermogen en de H is het snelheidssymbool. In dit geval is de band geschikt voor een maximale snelheid van 210 km/h.
  • De pijltjes op de band: deze geven de rolrichting van de wielen aan.
  • M+S en sneeuwvlokje: M+S betekent modder en sneeuw, het sneeuwvlokje betekent geschikt voor winterse omstandigheden. Let op: Duitsland heeft hier een aantal regels en uitzonderingen op.

Profieldiepte winterband

De wettelijke profieldiepte van autobanden bedraagt 1,6 mm. Met minder komt een auto niet door de APK. Voor winterbanden heeft men geen apart minimum ingesteld. In een aantal wintersportlanden, zoals bijvoorbeeld Oostenrijk, geldt een minimale profieldiepte van 4 mm. Daarom willen we je adviseren altijd dit getal aan te houden. Is de profieldiepte van de band minder dan dit getal? Dan wordt het tijd voor nieuwe winterbanden. Nieuwe banden hebben over het algemeen een profieldiepte van 9 mm. Daar kun je dus even mee vooruit!

Prijsverschil

Winterbanden zijn te koop in allerlei soorten, maten en prijzen. Ga je regelmatig op wintersport en wil je verzekerd zijn van een kwalitatieve, veilige winterband? Dan is het verstandig om geld te investeren in de gerenommeerde bandenmerken. Deze banden zijn hoogwaardiger dan goedkope banden van een onbekend merk en gaan daarom langer mee. Je kunt kiezen voor tweedehands winterbanden, maar laat deze vooraf wel even controleren bij de garage. Als oude banden uitdrogen of te weinig profiel hebben, worden ze afgekeurd als geschikte winterband. Weet je niet zeker welke banden je moet kopen? Ga even langs bij de garage of autodealer voor advies.

Rijden met de auto in de sneeuw

Hoe lang gaan winterbanden mee?

Winterbanden hebben een beperkte levensduur. De profieldiepte slijt, maar ook het rubber van de band kan uitdrogen. Veel kwaaltjes zie jij zelf niet, maar zijn door een expert snel te ontdekken. Twijfel je of jouw winterbanden nog geschikt zijn? Ga even langs bij de garage of autodealer.

Hoe hard mag je rijden op winterbanden?

De maximumsnelheid van de winterband wordt aangegeven met de tweede letter (de H) in de volgende letter- en cijfercombinatie: 205/55 R16 91H (voorbeeld, cijfers en letters wijken af per bandenmaat!). Sommige goedkopere banden hebben een lagere maximumsnelheid dan die van de auto. Als dat zo is, dan moet je een sticker met de maximumsnelheid van de winterband op het dashboard plakken. De bestuurder moet deze sticker te allen tijde kunnen zien. Ook moet je je aan deze maximumsnelheid houden. De volgende letters geven de volgende maximumsnelheid aan:

  • S: 180 km/h
  • T: 190 km/h
  • U: 200 km/h
  • H: 210 km/h
  • V: 240 km/h
  • W: 270 km/h
  • Y: 300 km/h

All season banden

Naast winterbanden bestaan er ook all season banden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze banden geschikt voor alle seizoenen. De samenstelling van het rubber van deze autoband is zowel geschikt voor winterse omstandigheden als zomerse temperaturen. All season banden bestaan uit een combinatie van een zomer- en een winterprofiel. Wel is het zo dat deze banden bij hoge temperaturen (rond de 25/30 °C) en lage temperaturen (rond de -10/-15 °C) minder goed presteren. Afhankelijk van je budget, rijstijl, rijgebruik en comfortwensen kunnen deze banden een oplossing bieden. Let wel op dat je altijd all season banden koopt met het M+S teken en sneeuwvlokje erop.

Verplicht?

Winterbanden zijn in Oostenrijk en Duitsland verplicht tijdens winterse omstandigheden. In Italië geldt deze plicht alleen in een aantal gebieden en op een aantal wegen. In Zwitserland is het geen verplichting, maar je kunt wel een boete krijgen als je het verkeer hindert of betrokken raakt bij een ongeluk. Lees op deze pagina waar en wanneer winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden en aansprakelijkheid

Ga je met de auto op wintersport? Dan is het verstandig om altijd met winterbanden naar de skigebieden te rijden. Het is dan wel niet overal verplicht, maar als je betrokken raakt bij een ongeluk of een verkeersopstopping veroorzaakt op zomerbanden, zijn de gevolgen vaak voor jou. De boete kan in sommige landen oplopen tot wel € 5000,- en ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. In het ergste geval kan zelfs ‘nalatigheid’ je ten laste worden gelegd.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden bieden tijdens winterse omstandigheden extra grip. Toch kan het zijn dat je daarnaast ook sneeuwkettingen nodig hebt. Sneeuwkettingen bieden tijdens extreme sneeuwval en gladheid extra grip en veiligheid. En dat niet alleen, tijdens sommige situaties is het zelfs verplicht om sneeuwkettingen om te leggen, ongeacht of je op winterbanden rijdt. Om die redenen raden we je aan altijd een setje mee te nemen als je op wintersport gaat. Lees hier alles over sneeuwkettingen.

Wat zijn winterse omstandigheden?

Bij het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen wordt vaak gesproken over winterse omstandigheden. Maar wat zijn winterse omstandigheden nou precies? Er is sprake van winterse omstandigheden bij gladheid door sneeuw/sneeuwmodder, gladheid door ijs- en/of rijpvorming en bij ijzel.

Een overzicht van alle informatie over winterbanden vind je op deze pagina.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in