Wat is freeriden?

Freeriden, ook wel off-piste skiën genoemd, is een term die wordt gebruikt voor skiën naast de piste. De letterlijke vertaling van freeriden is vrij rijden. Je skiet niet op, maar buiten de piste in ongerept en ongeprepareerd gebied. De focus ligt vooral op de afdaling. Het draait bij freeriden om vrijheid: je kiest tijdens de afdaling zelf een bepaalde lijn en vervolgens daal je op je eigen creatieve manier van de berg af. Op deze pagina lees je alles over freeriden.

Freeriden is off-piste skiën

Het grote verschil tussen freeriden en het traditionele skiën is dat freeriden off-piste gebeurt. De letterlijke vertaling van off-piste is ‘buiten de piste’. Skiën doe je tijdens het freeriden niet op gemarkeerde en geprepareerde afdalingen, maar buiten de gebaande paden en vaak op niet gecontroleerde routes. De afdaling is daarbij erg belangrijk. Je kiest zelf een bepaalde lijn die past bij jouw techniek en die op dat moment het veiligst is.

Voor veel wintersporters lonkt het om een keer te gaan freeriden. Off-piste skiën door de verse poedersneeuw, voor velen bestaat er geen beter gevoel. Helaas is deze vorm van de skisport niet zonder gevaar. Je maakt een afdaling op hellingen die niet gecontroleerd worden door de pistedienst. Niet voor niets gebeuren er jaarlijks veel ongelukken buiten de pistes. De kans op lawines is aanwezig, maar er is ook ander gevaar. Denk aan onverwachte obstakels en diepe geulen in de sneeuw. Wil jij een keer gaan freeriden? Doe dit nooit zonder de juiste kennis en uitrusting. Ga bij voorkeur altijd samen met een gids op stap. Zeker als je geen ervaring hebt!

Freeriden is off-piste skiën

Skiroutes: tussenstap naar het freeriden

Wil je het freeriden uitproberen, maar weet je niet zeker of het wel iets voor jou is? Veel skigebieden hebben skiroutes uitgezet. Een skiroute is een gemarkeerde afdaling, die niet wordt geprepareerd door pistenbully’s, maar die wel gedeeltelijk wordt gecontroleerd door de pistedienst. Je herkent een skiroute aan de borden die aanduiden waar de route loopt (zie onderstaande foto) en ook staan ze altijd aangegeven op de pistekaart van het gebied. De borden vind je over de gehele skiroute, zie het als een rij palen die op redelijke afstand van elkaar staan (geen slalom). Links en rechts van de borden kun je veilig skiën. Ga alleen niet tientallen meters van de borden af, want dan bevind je je wel in het ‘echte off-piste gebied’.

Wil je leren freeriden, dan is dit een perfecte tussenstap naar de extreme sport. Je kunt hier namelijk je eerste ervaring opdoen in de niet-geprepareerde sneeuw, terwijl je toch een houvast hebt. Het lawinegevaar is op een skiroute ook zo goed als nihil, maar we hebben de natuur uiteraard niet volledig in de hand. Ook op skiroutes zijn lawines mogelijk. Daarom is het verstandig om nooit alleen van een skiroute af te dalen en ook hier wordt een gids en de juiste lawine-uitrusting aangeraden.

Een skiroute wordt altijd duidelijk aangegeven met dit bordje

Waar kun je freeriden?

Freeriden wordt steeds populairder. Je hebt dan ook in bijna ieder skigebied de mogelijkheid om je naast de pistes te begeven. In het ene gebied zijn de mogelijkheden wat spectaculairder en uitgebreider dan in het andere, maar freeriden is zo leuk als je het zelf maakt. Wil je in een voor jou onbekend skigebied off-piste skiën? Doe dit dan altijd samen met een gids. Hij of zij kan jou niet alleen mooie, maar ook veilige off-piste afdalingen laten zien. Daarnaast kan de gids je advies geven en meer leren over de sneeuw en de skitechniek. Benieuwd welke skigebieden geschikt zijn voor freeriden en waar je er ook op een veilige manier kennis mee kunt maken? We zetten er een aantal op een rijtje.

  • St. Anton am Arlberg, Ski Arlberg, Oostenrijk
  • Chamonix, Frankrijk
  • Serre Chevalier, Frankrijk
  • Via Lattea, Italië
  • Kappl im Paznaun, Oostenrijk
  • Livigno, Italië
  • Andermatt, SkiArena Andermatt-Sedrun, Zwitserland

Welke skitechniek heb je nodig voor het freeriden?

Bij freeriden draait alles om vrijheid en eigen creativiteit. Een echte ‘juiste’ manier om deze wintersport uit te oefenen is dus heel persoonlijk en discutabel. Wel zijn er heel wat tips en tricks die je kunnen helpen om de afdaling zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Boek daarom lessen bij een skischool. Een skileraar kan je de juiste techniek aanleren. Daarnaast kan hij of zij je meer vertellen over de eventuele gevaren en de opbouw van de sneeuw. Het doel van freeriden is om een eigen lijn te kiezen in het off-pistegebied en deze zo creatief en veilig mogelijk naar beneden te skiën. Dat kan op een snelle manier vanaf een extreem steil stuk, tussen verschillende bomen en met allerlei sprongen of gewoon op je eigen rustige tempo. Hieronder vind je nog enkele tips die je kunt gebruiken bij het off-piste skiën:

  • Ga niet naar achteren hangen op je ski’s.
  • Houd je voorste punten van je ski’s boven de sneeuw.
  • Zorg dat je altijd de juiste lawine-uitrusting bij je hebt.
  • Boek een gids of skileraar!

Risico’s bij het freeriden

Freeriden is een wintersport waar risico’s aan verbonden zijn. Waar de pistes in het skigebied iedere dag lawine-vrij worden gemaakt en geprepareerd door pistebully’s, begeef je je tijdens het freeriden in ongezekerd terrein. Zorg er daarom altijd voor dat je over de juiste kennis beschikt en dat je de juiste uitrusting bij je hebt. Volg eventueel ook één van de leuke snow safety clinics in Nederland van outdoor specialist Bever. Of neem tijdens je wintersport deel aan een georganiseerde snow safety clinic. Het lawinegevaar wordt in de skigebieden aangegeven met de lawinegevarenschaal. Deze bestaat uit vijf verschillende niveau’s. Bij onderstaande websites vind je alle gedetailleerde en actuele informatie over hoe hoog het lawinegevaar is:

Bord met waarschuwing lawine

Welke uitrusting heb je nodig?

Freeriden is heel wat anders dan gewoon van de pistes naar beneden glijden. De sneeuw is off-piste niet aangereden of netjes geprepareerd, zoals op de pistes en heeft daarom een heel andere structuur. Om deze reden is het wijs om bij freeriden op een bredere ski met extra drijfvermogen te skiën. Dit zorgt ervoor dat je bij wijze van spreke op de poedersneeuw blijft drijven. Een freeride ski is over het algemeen een stuk langer en heeft gemiddeld een grotere draaicirkel dan een gewone ski.

Ga nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad

Freeriden kent door het constante lawine-gevaar ook grote risico’s. Ga daarom altijd voorbereid het off-piste terrein in met de juiste lawine-uitrusting. Een lawine-uitrusting bestaat uit een lawinepieper, lawinesonde, lawineschep en een lawinerugzak met airbag. Belangrijk is dat je vooraf oefent met de lawine-uitrusting. Volg bij voorkeur een cursus over het gebruik ervan. Duik ook nooit alleen het off-piste terrein in. De kans op het overleven van een lawine is relatief groter als je met meerdere personen bent. Deze kunnen namelijk alarm slaan en om hulp roepen, terwijl ze zoeken naar de persoon die onder de lawine terecht is gekomen. Nogmaals raden wij aan om altijd met een gids op pad te gaan!

Freeriden met freeride ski's

Verschil tussen freeriden en toerskiën

Freeriden en toerskiën zijn twee verschillende variaties op het traditionele skiën op de pistes. Er zijn twee grote verschillen tussen deze skisporten. Het grootste verschil is dat bij freeriden de focus ligt op de afdaling, terwijl bij toerskiën de klim naar boven ook heel belangrijk is. Daarnaast nemen freeriders gewoonlijk de skilift naar boven om daarna een klein stukje omhoog te wandelen, of maken ze gebruik van een helikopter. Bij toerskiën is het de bedoeling dat de wintersporters op eigen kracht naar de top van de berg klimmen op toerski’s.

Freeride wedstrijden

In deze sport worden vaak ook verschillende wedstrijden georganiseerd. Freeriden is een spectaculaire wintersport die dan ook veel aandacht trekt. Tijdens een wedstrijd wordt er een bepaald gebied, ‘de wedstrijd face’, afgebakend, waarin de deelnemers zich mogen begeven tijdens hun afdaling. De jury zit onderaan de afdaling en bepaalt een score tussen 0 en 100 voor iedere deelnemer. Wil je zelf zo’n wedstrijd bijwonen? Freeride World Tour organiseert wedstrijden speciaal voor freeriders. Bekijk hier wanneer en waar de freeride wedstrijden plaatsvinden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in