Welke uitrusting heb je nodig om te kunnen freeriden?

Freeriden is niet hetzelfde als skiën op de piste. De structuur van de sneeuw is anders en ook is de kans op lawines aanwezig. Daarom heb je tijdens het freeriden een speciale uitrusting nodig met onder andere freeride ski’s en de juiste lawine-uitrusting. Freeride ski’s hebben meer drijfvermogen in de diepe sneeuw en met een lawine-uitrusting vergroot je de kans op het overleven van een lawine. Daarnaast moet je natuurlijk over de juiste kennis en ervaring beschikken. Op deze pagina lees je alles over welke uitrusting je nodig hebt om te gaan freeriden.

Wat is freeriden?

Freeriden is een afgeleide vorm van het traditionele skiën die niet op, maar off-piste wordt beoefend. Dit betekent dat wintersporters tijdens het freeriden naast de piste skiën, in ongezekerd en ongeprepareerd terrein. De letterlijke vertaling van freeriden is ‘vrij rijden’, wat meteen duidt op de hoofdeigenschap van deze wintersport. Bij freeriden draait het namelijk allemaal om vrijheid: je skiet in een gebied naar keuze buiten de piste, je kiest zelf een bepaalde lijn en je daalt op je eigen creatieve manier van de berg af.

Deze uitrusting heb je nodig bij het freeriden

Freeriden is anders dan het traditionele pisteskiën. Dit betekent dat je een andere uitrusting nodig hebt. Het is verstandig om te beschikken over speciale freeride ski’s en uiteraard een lawine-uitrusting. Maar er is meer. We leggen alle onderdelen aan je uit.

Lawine-uitrusting

Een ontzettend belangrijk onderdeel tijdens het freeriden is de lawine-uitrusting. Sterker nog, we willen je aanraden om nooit zonder dit materiaal het off-piste gebied in te trekken. Lawinegevaar dreigt altijd om de hoek wanneer je je buiten gezekerd terrein bevindt. Daarom is het essentieel om voorbereid en met de juiste kennis en materialen op pad te gaan. Door in het bezit te zijn van de juiste lawine-uitrusting, verhoog je de kans op het overleven van een lawine. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de groep waarmee je gaat freeriden. Beschik daarnaast over de juiste kennis en ervaring. Boek bij voorkeur een gids.

Een volledige lawine-uitrusting bestaat uit:

Freeriden uitrusting: lawine-uitrusting heb je nodig
Naast een lawinerugzak met airbag heb je ook een lawineschep, sonde en pieper nodig.

Freeride ski’s

Freeriden doe je buiten de piste, waar de kwaliteit en structuur van de sneeuw ontzettend anders is dan op de pistes. De sneeuw wordt namelijk niet geprepareerd of gecontroleerd buiten de gemarkeerde gebieden, waardoor de lagen sneeuw zich blijven opstapelen en de sneeuw heel anders aanvoelt. Daarom is het aan te raden om met freeride ski’s te skiën wanneer je je off-piste begeeft.

Freeride ski’s zijn erg brede ski’s, die speciaal ontworpen zijn voor afdalingen in de poedersneeuw. Doordat de ski zo breed is, krijg je extra drijfvermogen en blijf je als het ware drijven op de poedersneeuw. Deze speciale ski bestaat in alle maten en vormen en is verkrijgbaar voor ieder niveau. Je kunt hier uiteraard ook op de piste mee skiën, maar daar zijn ze wel iets minder wendbaar dan een ‘gewone ski’. Dat betekent dat ze iets minder makkelijk en scherp draaien wanneer je er op de piste mee skiet.

Freeride ski's behoren tot de uitrusting waarmee je kunt freeriden
Freeride ski’s zijn onderdeel van de freeride-uitrusting

Skischoenen om mee te freeriden

Bepaalde merken hebben skischoenen op de markt gebracht waarbij meer gefocust is op het freeriden. Deze schoenen beschikken onder andere over meer comfort, een loopstand en rubber onder de zolen. Op die manier kun je makkelijk een stukje omhoog hiken. Het is alleen niet nodig om deze schoenen aan te schaffen als je gaat freeriden. Eigenlijk kun je op elke schoen freeriden. Zelfs op race skischoenen. Het gaat hierbij vooral om je eigen persoonlijke voorkeur. Je kunt hier altijd een passend advies over vragen aan een specialist.

Een EHBO set

Naast de juiste lawine-uitrusting is het ook belangrijk dat je een EHBO set meeneemt in je rugzak. Deze moet onder andere voorzien zijn van materiaal voor wondverzorging (pleisters, hechtstrips, wondkompressen etc.) en onderkoeling (warmtedeken/reddingsdeken). Denk daarnaast ook aan medicatie zoals paracetamol en ibuprofen. Verder is het handig om ook Duct tape (snel een gebroken skistok repareren) en een hoofdlampje mee te nemen. Zorg daarnaast altijd voor een goed opgeladen telefoon met eventueel een opgeladen powerbank. Koop je EHBO set hier.

Risico’s bij het freeriden

Tijdens het freeriden ski je off-piste en dat is niet zonder gevaar. Naast de pistes wordt het besneeuwde gebied niet gemarkeerd, geprepareerd of gecontroleerd. Er zijn bepaalde obstakels waar je rekening mee dient te houden en ook is de kans op lawines aanwezig. Bij het traditionele skiën wordt de sneeuw iedere dag opnieuw aangereden, geprepareerd en gecontroleerd op lawineveiligheid. Naast de piste is dit een ander verhaal. Je dient zelf over de juiste kennis en ervaring te beschikken en je moet je goed inlezen in de lawineberichten die voor die dag gelden. Neem nooit onnodig risico en ga niet onvoorbereid op pad.

Als je gaat freeriden, is het belangrijk dat je dat nooit alleen doet. Kies bij voorkeur altijd voor een gids. Ook als je met een groepje vrienden gaat. Hij of zij kan je niet alleen de mooiste (veilige) routes laten zien, maar kan je ook meer vertellen over de eventuele gevaren.

freeriden uitrusting lawinegevaar

Lawinegevarenschaal

De lawinegevarenschaal of lawineschaal wordt in Europa gebruikt om aan te geven hoe hoog de kans op een lawine is buiten het beveiligde terrein. Deze schaal bestaat uit vijf verschillende niveaus met elk een eigen betekenis. Er bestaan een aantal websites in Europa die de specifieke lawine-situatie weergeven voor een bepaald gebied. Hieronder vind je een uitgebreide lijst van accurate websites over het actuele lawinegevaar:

Snow Safety Clinics

Wanneer je gaat freeriden, moet je naast de juiste uitrusting ook over de juiste kennis beschikken. Maar hoe weet je nu wat je moet doen wanneer je wordt verrast door een lawine? Verschillende skigebieden bieden vaak een leuke en informatieve snow safety clinic aan. Dit is een cursus waarbij je alles leert over de gevaren van het freeriden en over hoe je een lawine-uitrusting moet gebruiken. Je ondervindt in de praktijk wat je precies moet doen om iemand te kunnen redden die bedolven is geraakt onder de sneeuw. In Nederland kun je ook snow safety clinics volgen, bijvoorbeeld bij outdoor specialist Bever. Wij zijn uiteraard geen lawine-experts, maar we willen je toch graag de belangrijkste tips meegeven die de kans verkleinen dat je wordt getroffen door de gevaren van de natuur:

  • Ga nooit alleen freeriden!
  • Kies bij voorkeur voor freeriden met een gids of skileraar.
  • Beschik over de juiste kennis en materialen wanneer je het off-piste terrein betreedt.
  • Zorg altijd dat je de volledige lawine-uitrusting bij je hebt.
  • Check voor je gaat freeriden het lawinegevaar of vraag advies bij een lokale gids over de huidige sneeuwcondities.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in