Top 10 sneeuwzekere skigebieden in Italië

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw tijdens het afdalen van de pistes in het land van pizza en pasta? Kies dan voor een van deze skigebieden, want dan heb je de grootste kans op een sneeuwzekere wintersport in Italië. De ligging van deze top 10 skigebieden is zo hoog dat er doorgaans meer sneeuw dan elders ligt. Bij het zoeken naar een volgende wintersportbestemming wil je dit lijstje er wel bijhouden! Ben je op zoek naar sneeuwzekere skigebieden in Italië? Onze top 10 vind je op deze pagina.

Sneeuwzekere skigebieden in Italië

De weersomstandigheden spelen elke winter mee in de sneeuwhoeveelheden die vallen in de skigebieden. Maar, bij een skigebied met veel pistes boven de 2000 meter, kun je er wel vanuit gaan dat er genoeg sneeuw ligt om te wintersporten tijdens het officiële skiseizoen. Ook skigebieden met gletsjers zijn bijzonder sneeuwzeker! In Italië kun je zowel sneeuwzeker skiën in de Dolomieten als de Italiaanse Alpen. De regio’s: Zuid-Tirol, Trentino, Lombardije en Piemonte hebben ieder hun sneeuwzekere skigebieden.

10. Bormio

Boven de 3000 meter kun je wintersporten in Bormio. In totaal vind je in Bormio 14 liften, 17 pistes, 1 funpark en 2 funslopes. In dit skigebied kun je skiën op ongeveer 50 kilometer aan pistes. Bormio staat vooral bekend bij gevorderde skiërs, de pistes zijn soms best wel pittig en je kunt hier veel uitdaging vinden. Zelfs de blauwe pistes in het skigebied kunnen een uitdaging zijn voor beginnende wintersporters. Het skigebied telt vooral veel rode en enkele zwarte pistes.

Bormio ligt aan de voet van de Passo dello Stelvio en in het skigebied kun je ook skiën van de Stelvio piste (3250 meter). Dit is een piste die ook voor World Cup wedstrijden wordt gebruikt. Tijdens de zomer zijn de pistes van de Stelvio gletsjer geopend. In de winter ligt er te veel sneeuw om het gletsjerskigebied te kunnen bereiken.

Summit Travel logo
Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 555,- per persoon mét skipas!TUI biedt aanbiedingen vanaf € 207,- per persoon!Op wintersport met Summit Travel vanaf € 337,- per persoon!

9. Arabba-Marmolada

Een ander skigebied dat erg sneeuwzeker is en onderdeel is van Dolomiti Superski is: Arabba-Marmolada. De Marmolada gletsjer verzekert dit skigebied van veel sneeuw door de hoge ligging. Skiën kun je hier op 62 kilometer aan pistes, voor meer pistekilometers kun je uitwijken naar een van de tientallen andere skigebieden binnen Dolomiti Superski. Van alle pistes heb je in Arabba-Marmolada een prachtig uitzicht, je bent immers omringd door de Italiaanse Dolomieten als je hier gaat wintersporten.

In het dal van het skigebied vind je meerdere leuke wintersportdorpen, onder andere Arabba. Dit dorp ligt op een hoogte van 1602 meter en is in het skiseizoen vaak winters wit. Ook is Arabba relatief rustig en nog erg traditioneel.

Summit Travel logo
Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 599,- per persoon mét skipas!Chalet.nl biedt aanbiedingen vanaf € 644,- per accommodatie!Op wintersport met Summit Travel vanaf € 389,- per persoon!

8. Kronplatz

De Kronplatz (in het Italiaans: Plan de Corones) in het Pustertal is ook een goede optie als je op zoek bent naar een sneeuwzeker skigebied in Italië. In dit skigebied kun je skiën tot 2275 meter hoogte, boven de stad Bruneck. Geen wonder dat het skigebied opgenomen is in dit lijstje met sneeuwzekere skigebieden in Italië. Kronplatz is onderdeel van het gigantische Dolomiti Superski, met in totaal rond de 1200 kilometer aan piste. Op de Kronplatz kun je skiën op 120 kilometer aan afdalingen op drie flanken richting het dal.

Boven in het skigebied zijn er veel brede pistes voor beginners, kom je lager dan ski je vooral tussen de bomen. Voor gevorderde wintersporters is er ook genoeg uitdaging op de Kronplatz. In het gebied heb je bijvoorbeeld de pittige Piculine afdaling met een hellingspercentage 72%. Ook freestylers kunnen zich uitleven op de Kronplatz in meerdere snowparks.

Summit Travel logo
Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 475,- per persoon mét skipas!TUI biedt aanbiedingen vanaf € 401,- per persoon!Op wintersport met Summit Travel vanaf € 389,- per persoon!

7. Livigno

In Lombardije ligt ook Livigno, een wintersportdorp van waaruit je toegang hebt tot twee skigebieden. Het wintersportdorp Livigno is een langgerekt dorp met aan de ene kant skigebied Carosello en aan de andere kant Mottolino. In totaal kun je hier skiën op ruim 115 kilometer aan pistes. De twee skigebieden zijn niet verbonden met een lift, maar met een gratis skibus ben je zo aan de overkant. Livigno is een hotspot voor freeriders. Er zijn tal aan toerski mogelijkheden en ook off-piste skiën is in de regio geliefd.

Het skiseizoen is altijd erg lang in Livigno door de sneeuwzekerheid. Dit heeft alles te maken met de hoge en geïsoleerde ligging. Je kunt het wintersportdorp alleen bereiken via een tunnel vanuit Zwitserland of via een weg vanaf Bormio.

Summit Travel logo
Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 477,- per persoon mét skipas!TUI biedt aanbiedingen vanaf € 294,- per persoon!Op wintersport met Summit Travel vanaf € 290,- per persoon!

6. Adamello Ski, Ponte di Legno – Tonale

Het skigebied Adamello Ski (ook wel: Ponte di Legno-Tonale) ligt tussen twee Italiaanse regio’s in Lombarije en Trentino. Met in totaal 100 aaneengesloten kilometer aan pistes kan iedereen hier wel een favoriete piste vinden. Het skigebied is onderdeel van het grotere Val di Sole (bekend van de wintersportdorpen: Madonna di Campiglio, Pejo en Passo Tonale). Waarom dit skigebied zo sneeuwzeker is? Dat komt door de hoge ligging, maar ook omdat veel afdalingen (41 in totaal) besneeuwd kunnen worden als er te weinig verse sneeuw valt. Het skigebied staat bekend om de moderne liften, traditionele hutten, après-ski en vele mogelijkheden voor kinderen. 28 liften zorgen ervoor dat alle pistes in het skigebied aaneengesloten zijn.

Naast regulier skiën kun je in Adamello Ski ook sneeuwschoenwandelen, langlaufen (30 kilometer aan paden), freeriden, snowkiten en nog veel meer. Zelfs in de late uurtjes zijn er in het hoogseizoen pistes geopend voor avondskiën.

Summit Travel logo
Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 544,- per persoon mét skipas!TUI biedt aanbiedingen vanaf € 207,- per persoon!Op wintersport met Summit Travel vanaf € 276,- per persoon!

5. Monte Rosa Ski

De liften van het skigebied Monte Rosa reiken tot 3275 meter hoogte, om deze redenen is het ook een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Italië. Dit skigebied ligt in de Aosta Vallei op het grote Monte Rosa massief. Het skigebied strekt zich uit over drie verschillende dalen. Monte Rosa staat bekend als een uitdagend gebied en is goed geschikt voor freeriders. Er zijn namelijk ook veel off-piste runs in het Italiaanse skigebied te vinden. Daarnaast zijn er nog eens ongeveer 175 kilometer aan geprepareerde pistes in Monte Rosa.

De dorpen in de regio zijn rustig, klein en erg charmant. Het skigebied daarentegen is modern en omdat Monte Rosa niet erg bekend is, is het vaak heerlijk rustig op de piste. Geen lange wachtrijen en totaal geen moeite om een plekje te vinden in een berghut voor de lunch!

Sunweb heeft aanbiedingen vanaf € 375,- per persoon mét skipas!Boek bij Snowtrex vanaf € 612,- per persoon

4. Schnalstaler Gletscher

Het eerste gletsjerskigebied in dit rijtje van sneeuwzekere skigebieden in Italië is de Schnalstaler Gletscher (ook wel: Val Senales) in het Schnalstal. Met pistes boven de 3000 meter hoort dit skigebied zeker thuis in het rijtje. Het skiseizoen duurt hier meestal van september tot mei, dan zijn ongeveer 30 kilometer aan verschillende pistes met variërende moeilijkheidsgraad geopend. Zowel kleine wintersporters als ervaren avontuur-zoekers kunnen zich op de Schnalstaler Gletscher helemaal uitleven. De Schnalstaler Gletscher ligt in het noorden van Zuid-Tirol. Het skigebied is ook gemakkelijk bereikbaar vanuit Zwitserland en Oostenrijk. De grote stad Meran ligt op ongeveer 40 minuten afstand met de auto van het gletsjerskigebied.

Boek bij Snowtrex vanaf € 630,- per persoon

3. Courmayeur

Een erg interessant skigebied is Courmayeur in Italië. Het is een aantrekkelijk skioord in de Valle d’Aosta. Het skigebied begint in een prachtig, charmant en oud stadje aan de voet van de machtige Mont Blanc. In het autovrije centrum van het wintersportdorp kun je heerlijk eten, winkelen en koffie drinken in de cafés. In de afgelopen jaren heeft het skigebied Courmayeur zich ontwikkeld tot een echt wintersportparadijs, dat vooral bekend staat om de sneeuwzekerheid. In Courmayeur heb je de beschikking over ongeveer 40 kilometer aan pistes, 5 liften en 33 afdalingen die vooral geschikt zijn voor beginners en licht gevorderden. Daarnaast is dit skigebied ook een walhalla om te freeriden.

Ligt er niet genoeg sneeuw? Dan kan er in het skigebied gebruikgemaakt worden van een systeem voor besneeuwing. Dit hele systeem kan meer dan 80% van het oppervlakte in het skigebied besneeuwen, dit komt voornamelijk door de moderne technologie.

2. Sulden am Ortler

In Zuid-Tirol ligt nog een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Italië, namelijk Sulden am Ortler. De naam zegt het al, dit skigebied ligt aan de voet van de berg Ortler, de hoogste berg in Zuid-Tirol. Het dorp Sulden ligt op 1900 meter en daarom kun je zelfs het dorp al sneeuwzeker noemen. Het skigebied reikt tot een maximale hoogte van 3250 meter. Dankzij de verbindingslift Solda kun je hier skiën op een totaal aantal pistekilometers van 44. Ook is er in het skigebied een funpark met halfpipe en moderne infrastructuur te vinden. In totaal zijn er 12 liften in Sulden am Ortler.

Een echt hoogtepunt in het skigebied is het prachtige uitzicht. Tijdens het skiën kom je overal prachtige panorama’s tegen met verschillende drieduizenders. Wil je de pracht in alle glorie zien? Tour dan omhoog tot de top op 3376 meter hoogte!

TUI biedt aanbiedingen vanaf € 422,- per persoon!

1. Cervino Ski Paradise

Een van de hoogstgelegen skigebieden in Italië ligt op de grens met Zwitserland, dit is: Cervino Ski Paradise (ook wel: Breuil-Cervinia). Dit skigebied strekt zich uit over drie valleien en twee landen. Het Italiaanse deel is Cervino Ski Paradise in Breuil-Cervina, het Zwitserse deel is het Matterhorn Glacier Paradise in Zermatt. Het skigebied reikt tot een hoogte van 3480 meter in Italië en wel 3820 meter in Zwitserland. Sneeuwzeker is het hier dus zeker! Aan de Italiaanse kant zijn de pistes breed en lang, perfect voor beginners. De Zwitserse kant van het skigebied is iets uitdagender. In totaal kun je hier skiën op maar liefst 360 kilometer aan pistes.

Ben je in dit skigebied, dan kun je uitkijken op de prachtige bergtoppen Matterhorn en Monte Rosa. Het hele jaar door kun je skiën in Matterhorn Glacier Paradise. Een beperkt aanbod aan pistes is zelfs in de zomermaanden geopend. Dat zegt genoeg over de sneeuwzekerheid van dit skigebied, toch?!

TUI biedt aanbiedingen vanaf € 550,- per persoon!

Sneeuwzeker zomerskigebied in Italië – Passo Stelvio

Heb je al eens gehoord van te veel sneeuw? In het skigebied op de Stelviopas, ook wel: Stilfser Joch, in Italië is dat het geval. In de wintermaanden is het skigebied niet bereikbaar en in de zomermaanden opent deze de deuren. De bereikbaarheid is vooral beperkt door de bergweg die je omhoog moet naar het skigebied. Het is niet mogelijk om deze sneeuwvrij te houden in de koudste maanden van het jaar. Vanaf mei tot november kun je hier afdalen. In totaal kun je hier skiën op ongeveer 9 kilometer aan geprepareerde pistes. De moeilijkheidsgraad verschilt tussen rood en blauw. Het grootste gedeelte van de pistes is blauw. Ook zijn er 6 liften, langlauftrails, skitourroutes en een snowpark aanwezig op de Stilfser Joch.

Wintersport in sneeuwzekere skigebieden in Italië: ook handig

Ben jij van plan om naar één van deze sneeuwzekere skigebieden in Italië op wintersport te gaan? We hebben een aantal handige links voor je op een rijtje gezet.

Andere sneeuwzekere skigebieden

Niet naar Italië maar naar Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk op wintersport in een sneeuwzeker skigebied? Ook van de andere wintersportlanden in de Alpen hebben we een top 10 met skigebieden of skiregio’s voor je gemaakt:

Top 10 sneeuwzekere skigebieden in de Alpen
Top 10 sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk
Top 10 sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk
Top 10 sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in