Op wintersport met de trein naar Oostenrijk

Steeds meer mensen kiezen voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk. Je hoeft niet zelf te rijden, je kunt onderweg even helemaal bijkomen en het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Overweeg jij om met de trein op wintersport naar Oostenrijk te gaan? Op deze pagina lees je er alles over.

Voordelen wintersport met de trein naar Oostenrijk

Reizen met de trein heeft meerdere voordelen. Natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk of die dan ook weer opwegen tegen de nadelen. We hebben ze in ieder geval voor je op een rijtje gezet.

  • De vakantie begint meteen: Zodra je in de trein stapt, kun je ontspannen. Een boek lezen, naar buiten kijken, plannen smeden voor de vakantie en ga zo maar door.
  • Geen ellendige files: Natuurlijk kan de trein vertraging oplopen, maar dat is lan niet zo erg als uren in de file staan.
  • Uitgerust aankomen: Wanneer je met de trein op wintersport gaat naar Oostenrijk, dan kun je onderweg heerlijk ontspannen. Je hoeft niet op de weg te letten en je kunt zelfs gewoon gaan slapen.
  • Een extra skidag: Als je alles goed uitstippelt, kun je één of twee dagen extra skiën. Zeker als je kiest voor de nachttrein. Lekker tukken en na aankomst meteen de piste op!
  • Ideaal voor gezinnen: De autoreis is voor gezinnen met kinderen vaak een hel. Het duurt lang en de verveling slaat snel toe. In de trein hebben de kinderen meer ruimte. Ze kunnen de benen strekken, spelletjes spelen en ga zo maar door.
  • Milieuvriendelijk: veel treinen rijden inmiddels CO2-neutraal. Bij treinen waarbij dat niet het geval is, scheelt de uitstoot enorm in vergelijking met de auto of het vliegtuig.
Met de trein op wintersport naar Oostenrijk

Nadelen reizen met de trein

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan reizen met de trein. Dat geldt eigenlijk voor alle vervoersmiddelen. Zo moet je bijvoorbeeld slepen met je spullen en kan een eventuele overstap best wel stressvol zijn. Een trein kan vertraging oplopen en daarnaast is een last-minute wintersport met de trein ook vaak geen goed idee. Je betaalt dan meestal veel meer voor een ticket, dan wanneer je ver vooruit boekt.

Deze treinen rijden naar Oostenrijk

Wanneer je kiest voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van alle treinen die naar Oostenrijk rijden.

ÖBB Nightjet

De ÖBB Nightjet rijdt sinds mei 2021 rechtstreeks van Amsterdam naar onder andere Kufstein, Wörgl, Jenbach, Innsbruck en Wenen. In Nederland stopt de trein in Utrecht en Arnhem en daarna nog in een aantal Duitse steden. Van overstappen is bij deze treinverbinding geen sprake. De ÖBB Nightjet rijdt alleen ’s nachts en vertrekt dagelijks rond 19.00 uur vanuit Amsterdam. De rit duurt zo’n 14 uur. Reserveren is verplicht, er zijn verschillende zitplaatsen te boeken en dat kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Hoe eerder je bent, hoe goedkoper het treinticket.

Alpen Express

De Alpen Express is een groot begrip wanneer het gaat over een wintersport met de trein naar Oostenrijk. Er is zelfs een après-ski liedje over geschreven! Sinds 2016 wordt deze trein uitgevoerd door de Treinreiswinkel en Railexpress. Vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo vertrekt de Alpen Express in de wintermaanden naar meerdere bestemmingen in Oostenrijk. De trein beschikt over drie typen rijtuigen met verschillende coupés (3, 5 en 6 personen). Het hoogtepunt is natuurlijk de après-ski aan boord. Je vertrekt ’s avonds en komt ’s ochtends aan. Er is een mogelijkheid om daarna een transfer naar je accommodatie bij te boeken. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur. In 2023/2024 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen!

TUI Ski Express

De nieuwe nachttrein Ski Express van TUI zal tussen Kerst en eind maart wekelijks gaan rijden in het aankomende winterseizoen. De trein is een samenwerking met GreenCityTrip. Deze wintersporttrein vertrekt elke vrijdagavond, waardoor je de volgende ochtend al in de bergen bent. Het vertrek terug is op zaterdagavond, dus je komt op zondagochtend weer in Nederland aan. De heenreis is vanaf Amsterdam Centraal, daarna rijdt de trein via Utrecht Oostenrijk binnen bij Wörgl en daar splitst de route zich verder in Tirol of naar het Salzburgerland. Je kunt met de trein op wintersport met TUI als je wilt skiën in onder andere Zell am See, Gerlos, Söll, Niederau, Kirchberg en Westendorf.

De reisduur van een TUI Ski Express reis is 10 dagen en 9 nachten. Daarbij krijg je een 6-daagse skipas en 8-daagse accommodatie inclusief. De bagage die je mag meenemen is onbeperkt (zo ook skimateriaal). In de trein kun je gebruikmaken van airconditioning en twee stopcontacten. Daarnaast is het mogelijk om een inklapbare buggy of kinderwagen kosteloos mee te nemen.

NS International

NS International biedt treintickets voor internationale treinreizen. Op de website kun je eenvoudig je start- en eindbestemming, vertrekdatum en gezelschap invullen. Daarna krijg je een overzicht van de routeopties. Wanneer je voor deze treinmaatschappij kiest, moet je vrijwel altijd overstappen. Daarentegen kun je wel makkelijk kiezen wanneer je vertrekt en zijn er aantrekkelijke deals te scoren. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur.

Hoe zit het met overstappen?

Wanneer je kiest voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk, dan is het per trein afhankelijk of je moet overstappen. De Alpen Express rijdt altijd direct, maar wanneer je kiest voor een andere lijn, zoals die van de NS International of ÖBB, dan bestaat de kans dat je tussentijds moet overstappen. De routeplanners van deze treinen geven dit allemaal vooraf aan. Ook kun je van te voren kijken of het in verband met de overstaptijd verstandig is om bijvoorbeeld een trein eerder te nemen. Check hier de routeplanner van de NS!

Duur treinreis naar Oostenrijk

De duur van de treinreis is per trein verschillend. Wel wordt een schatting vooraf altijd aangegeven. Over het algemeen moet je rekening houden met een reistijd van 9 tot 15 uur. Ongeveer net zolang als een autoreis in het hoogseizoen.

Besparen met de Interrail Global Pass

Wil je besparen op de trein naar Oostenrijk? Dan biedt de Interrail Global Pass uitkomst. Met deze pas heb je de mogelijkheid om met bijna alle treinen door 33 landen te reizen, naar meer dan 40.000 bestemmingen. De Interrail Global Pass is beschikbaar vanaf 5 reisdagen, die 1 maand geldig zijn. Dat past dus prima binnen je wintersportvakantie! We zetten wat feiten en voordelen op een rijtje:

  • Ideaal voor gezinnen: 2 kinderen t/m 11 jaar reizen gratis mee.
  • Opa & oma ook mee: Senioren vanaf 60 jaar krijgen 10% korting.
  • Korting voor jongeren: Jongeren t/m 27 jaar krijgen 25% korting.
  • Bijna altijd direct instappen: Vaak hoef je de pas alleen aan de conducteur/conductrice te laten zien. Check dit wel vooraf. In sommige gevallen moet je stoelen reserveren.

wintersport met de trein naar Oostenrijk

Op wintersport met de trein met kinderen

Voor veel gezinnen is de autoreis naar de skigebieden geen pretje. Zeker wanneer je reist met jonge kinderen. De verveling slaat snel toe en ‘Zijn we er al bijna?’ hoor je zo’n beetje elk half uur. Ruzies ontstaan en dat is geen fijn begin van de vakantie. Een wintersport met de trein biedt uitkomst voor gezinnen. Over het algemeen is het een stuk goedkoper dan vliegen. De kinderen hoeven niet uren stil te zitten en de reis is een belevenis ansicht. Als gezin kun je een eigen privécoupé boeken waar je ook in kunt slapen.

Wintersport met de trein boeken bij een reisorganisatie

Vind je het een gedoe om alles los te boeken? Er zijn ook reisorganisaties de complete wintersport met de trein naar Oostenrijk aanbieden. Een overzicht van deze reisorganisaties vind je hieronder.

Ski's in de trein

Met de autotrein naar Oostenrijk

Overweeg je een wintersport met de trein naar Oostenrijk, maar kun je de auto eigenlijk ook niet missen? Er bestaat een optie waarmee je met beide kunt reizen. Helaas vertrekt er geen autotrein vanuit Nederland, maar je kunt wel in Hamburg opstappen. Hier vertrekt een autotrein naar Innsbruck in Oostenrijk. Vanaf Utrecht is het +/- 450 kilometer rijden naar Hamburg. Als het verkeer meezit, doe je daar ongeveer 5 uur over.

Wanneer je de auto op de autotrein hebt gereden, kun je zelf plaatsnemen in één van de coupés die je van tevoren hebt geboekt. Dat kan een slaapcoupé zijn, maar ook een gedeelde zitcoupé. Nadat je bent aangekomen in Innsbruck, kun je verder rijden naar je eindbestemming. Bekijk hier een aantal skigebieden in de buurt van Innsbruck.

Treinstations in Oostenrijk in de buurt van een skigebied

Het spoornetwerk van Oostenrijk bestaat uit ruim 5800 km aan spoor dat is aangesloten op het Europese Sporennet. Ook de rest van het openbaar vervoer is prima geregeld. Zo kun je bij aankomst niet alleen naar je accommodatie wandelen, maar ook verder reizen met de bus of kiezen voor een taxi of transfer. Wanneer je kiest voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk, dan behoren meerdere skigebieden tot de mogelijkheden. Een overzicht van de Oostenrijkse dorpen met een treinstation vind je hieronder. Bij elk dorp kun je terugvinden welk(e) skigebied(en) er in de buurt te vinden zijn.

  • Altenmarkt: Flachau (Snow Space Salzburg)
  • Bad Hofgastein: Gasteinertal
  • Bad Mitterndorf: Tauplitz
  • Bischofshofen: Werfenweng, St. Johann im Pongau
  • Bludenz: Skigebieden Alpenregion Bludenz
  • Brixen im Thale: SkiWelt Wilder Kaiser Brixental
  • Dorfgastein: Gasteinertal
  • Eben im Pongau: Eben im Pongau, Snow Space Salzburg
  • Fieberbrunn: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, skigebieden in het Pillerseetal
  • Fulpmes: Stubaital
  • Hermagor: Nassfeld – Pressegger See
  • Hochfilzen: St. Jakob in Haus, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
  • Hopfgarten: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Niederau (Ski Juwel)
  • Innsbruck: o.a. Stubaital, Axamer Lizum, Tulfes
  • Jenbach: Achensee, Reith im Alpbachtal (Ski Juwel), Fügen (Zillertal)
  • Kaprun (Fürth): Zell am See – Kaprun
  • Kirchberg: KitzSki (Kitzbühel & Kirchberg)
  • Kitzbühel: KitzSki (Kitzbühel & Kirchberg)
  • Kufstein: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
  • Langen am Arlberg: Ski Arlberg, Sonnenkopf
  • Landeck – Zams: Zams, Landeck, Fliess
  • Ludesch: Raggal, Brand (Vorarlberg)
  • Maishofen – Saalbach: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.
  • Mallnitz-Obervellach Bahnhof: Mallnitz & Flattach
  • Mayrhofen: Ski Zillertal 3000, Hintertuxer Gletscher
  • Nenzing: Bazora – Gurtis
  • Oberndorf: St. Johann in Tirol en Oberndorf, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
  • Obertraun: Dachstein
  • Ötztal: o.a. Sölden, Hochsölden, Vent, Gurgl
  • Pichl: Schladming-Dachstein
  • Radstadt: Zauchensee, Snow Space Salzburg
  • Saalfelden: Hochkönig, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
  • Salzburg: Hintersee
  • Schladming: Schladming – Dachstein
  • Schruns: Montafon
  • Schwarzach: skigebieden Alpenregion Vorarlberg en Bregenz
  • Spittal an der Drau: Goldeck
  • St. Anton in Tirol: Ski Arlberg
  • St. Johann im Pongau: St. Johann im Pongau, Alpendorf, Snow Space Salzburg
  • St. Johann in Tirol: St. Johann in Tirol & Oberndorf, Fieberbrunn, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
  • Westendorf: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Ski Juwel
  • Wörgl: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
  • Zell am See: Zell am See Kaprun, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
  • Zillertal: o.a. Zillertal Arena, Fügen-Hochfügen-Kaltenbach, Mayrhofen (Ski Zillertal 3000), Hintertuxer Gletscher.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in