Wintersport recepten

Op wintersport kun je ontzettend lekker eten. Van traditionele specialiteiten uit het land of uit de regio, tot internationale gerechten. Eenmaal thuis moet je het allemaal missen en een week wintersport is nooit voldoende om al dat lekkers uit te testen. De oplossing? Duik thuis de keuken in en maak zelf de lekkerste wintersport recepten. Een overzicht van alle recepten uit de verschillende wintersportlanden vind je hier.

Overzicht Wintersportrecepten

Op deze pagina vind je onderstaande recepten. Klik op de link om snel naar het recept te gaan.

Snel naar:

Wintersport Recepten met chefkok Rudi

Wintersport recepten Oostenrijk

Krachtige smaken en flinke porties. Daar staat de Oostenrijkse keuken om bekend. Na een fanatieke ochtend op de pistes kun je in een knusse berghut helemaal opladen met één van de traditionele wintersportgerechten uit Oostenrijk. Zoet of hartig, je bent na afloop gegarandeerd vol. Ga jij aan de slag met deze wintersport recepten?

Kaiserschmarrn

Recept Kaiserschmarrn

Traditioneel een dessert, maar ook een prima lunchgerecht. Kaiserschmarrn zijn populair bij jong en oud. Deze ‘in stukjes gesneden pannenkoek’ is een echte Oostenrijkse specialiteit. In welke berghut je ook komt, er staat altijd wel een pannetje Kaiserschmarrn op het menu. Lekker met poedersuiker, preiselbeerencompote en appelmoes.

Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel met patat in Oostenrijk

In Oostenrijk eet je schnitzels van XXL formaat. Het koosnaampje ‘deurmat’ is dan ook helemaal op z’n plaats. Een Wiener Schnitzel wordt gemaakt van kalfs- of varkensvlees en is super krokant gebakken. Geserveerd met frietjes of peterselie-aardappeltjes, preiselbeerencompote en een partje citroen.

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl met spiegelei

Tiroler Gröstl is ontstaan doordat chefs van hotels/pensions altijd teveel eten maakten. De restjes werden omgetoverd tot personeelsmaaltijd en zo ontstond dit typisch Oostenrijkse gerecht. Inmiddels is het geen afdankertje meer, maar een ontzettend geliefd gerecht. De combinatie van gebakken aardappeltjes met spekjes, rundvlees, ui en gebakken ei is hemels!

Käsespätzle

Käsespätzle recept

Kaas, kaas en nog meer kaas. Dat is de perfecte omschrijving voor Käsespätzle. Dit Oostenrijkse gerecht is machtig, maar perfect voor hongerige magen. Je skiet daarna iets minder snel, maar het is het allemaal waard. Ook thuis kun je dit overheerlijke wintersport recept namaken. Ga jij ermee aan de slag?

Goulashsoep

Recept Goulashsoep

Op een gure, winterse dag is er niks fijner dan een warme kom soep. Goulashsoep vindt haar oorsprong in Hongarije, maar is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. De soep zit vol groenten, aardappels en rundvlees. De kruiden zorgen voor de karakteristieke smaak en geur.

Fritatensuppe

Recept Fritattensuppe of Fladlesuppe

Toe aan een lichte, maar warme maaltijd? Wat dacht je van Fritatensuppe! Een overheerlijke bouillon met daarin reepjes eierpannenkoek. Lekker om even helemaal mee op te warmen.

Backerbsensuppe

Een andere overheerlijke bouillon is Backerbsensuppe. Eigenlijk is de basis hetzelfde als die van de Fritattensuppe, alleen gebruik je hier krokante backerbsen, in plaats van Frittaten.

Apfelstrudel

Apfelstrudel met vanillesaus

De chocolademelk- of koffiepauze is natuurlijk niet compleet zonder een warme Apfelstrudel met vanillesaus. Officieel is dit gerecht een dessert, maar wij eten het ook graag als tussendoortje. Apfelstrudel kun je natuurlijk ook thuis maken. De traditionele bereiding kost wat tijd, maar is het helemaal waard. Niet zo’n zin om uren in de keuken te staan? Er is een cheat-versie!

Germknödel

Germknödel met vanillesaus

Een Germknödel heeft qua uiterlijk iets weg van een broodje bapao, maar smaakt heel anders. Deze warme, zoete deegbal is gevuld met pruimenjam. Daarover komt een flinke lepel vanillesaus en een mengsel van maanzaad en suiker. De één vindt dit gerecht geweldig, de ander gruwelt ervan.

Spinazie Knödels

Recept Spinazie Knödel met kaas

Knödels kun je eten in allerlei soorten, smaken en maten. Spinazie Knödels, ook wel Spinatknödel, behoren tot onze persoonlijke favorieten. Dit hartige gerecht kun je niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zuid-Tirol (Italië) bestellen. Serveer de Knödels met parmezaanse kaas en gesmolten boter. HEERLIJK!

Oostenrijkse salade met kip

Oostenrijkse salade met kip

Zin in een iets gezonder gerecht? Dan is deze Oostenrijkse salade met kip een echte aanrader. Makkelijk te maken en binnen mum van tijd op tafel. Met de ingrediënten kun je eindeloos variëren. Zo maak je er elke keer weer een feestje van.

Wintersport recepten Frankrijk

Frankrijk is het land waar de meeste culinaire grootheden geboren zijn. Het is de basis van veel andere keukens en je vindt er een grote diversiteit aan gerechten. Wintersport recepten in Frankrijk bevatten vaak veel kaas en zijn erg machtig. Toch zijn er ook voldoende lichte maaltijden, zoals een salade met geitenkaas of steak tartaar.

Croûte au Fromage

Croute au Fromage

Croûte au Fromage vind je terug op de menukaart van veel Franse en Zwitserse berghutten. Het is een stevig en smaakvol broodje met witte wijn en bergkaas. Een heerlijke, maar machtige combinatie.

Franse uiensoep

Franse uiensoep is een typisch wintersportgerecht uit Frankrijk. Heerlijk om mee op te warmen op de piste, maar ook fantastisch aan je eigen keukentafel. Franse uiensoep is ontzettend smaakvol en vullend. Natuurlijk is de soep niet compleet zonder een plak stokbrood met gegratineerde bergkaas.

Tartiflette

Recept Tartiflette

Kaas een aardappelen, dat zijn de basiselementen van Tartiflette. Dit machtige gerecht hoort thuis op het lijstje comfortfood en smaakt overheerlijk. Delen is een tip!

Wintersport recepten Zwitserland

Een typisch Zwitsers wintersportgerecht dat veel wintersporters zullen noemen, is kaasfondue. Uiteraard heeft het land nog veel meer lekkers in huis. Denk aan Rösti, Raclette, Älplermagronen, Birchermüesli en Cremeschnitte. Binnenkort vind je hier ook Zwitserse wintersport recepten.

Rösti met Zalm

Wintersport recepten Italië

Liefhebbers van lekker eten zijn in Italië aan het juiste adres. De wintersportkeuken kent veel verschillende smaken. In Zuid-Tirol bijvoorbeeld, zijn de gerechten een mengeling tussen de Oostenrijkse en Italiaanse keuken. In Livigno vind je vanwege de vroegere isolatie eeuwenoude gerechten die je nergens anders tegenkomt. Maar uiteraard ontbreken ook de bekende pizza’s en pasta’s niet op de menukaart. Eén ding is gegarandeerd en dat zijn krachtige smaken met weinig ingrediënten.

Aperol Spritz

Aperol Spritz

Aperol Spritz is één van de populairste wintersportdrankjes. Oorspronkelijk komt Aperol Spritz uit Italië, maar ook in Oostenrijk wordt het veelvuldig gedronken. Is het thuis zomers en warm? Je kunt het drankje ook als ijsje serveren!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in