Tol in Frankrijk: alles wat je moet weten

De meeste autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Wie met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, moet tol betalen om op deze wegen te mogen rijden. Bijna iedereen die wel eens op de Franse tolwegen heeft gereden, kan beamen dat dit niet altijd even makkelijk is. Want welk poortje moet je nou kiezen? Hoeveel moet je betalen? En wat zijn de voordelen van een elektronische tolbadge? Op deze pagina lees je alles over tol in Frankrijk.

Waarom moet je tol betalen?

Fransen betalen geen wegenbelasting. Daarom moeten zij net als wij, de toeristen, tol betalen om van de snelwegen gebruik te mogen maken. Dat geld wordt vervolgens gebruikt om de wegen en ‘aires’ op te knappen. Aires zijn picknickplaatsen die je onderweg regelmatig tegenkomt. Je kunt hier picknicken, de benen strekken en van het toilet gebruikmaken. Vooral in de weekeinden zie je hier veel Franse families genieten van een uitgebreide picknick.

TIP: in sommige gebieden heb je een milieusticker nodig. Lees hier meer!

Waar in Frankrijk moet je tol betalen?

Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk moet tol betaald worden. Daarnaast zijn er een aantal tunnels en bruggen die je alleen mag passeren als je tol betaalt. Onderweg kom je regelmatig tolpoortjes tegen. Dit wordt vooraf aangegeven met een blauw verkeersbord met daarop péage. Vaak heeft dit verkeersbord een onderbord met daarop de betaalwijze die mogelijk is. Een oranje T betekent télépéage (elektronische tolbadge), munten betekent contant en bankpasjes betekent betaling met creditcard.

Tol betalen op de snelweg bij de Frejus-tunnel

Kosten

De tol die je moet betalen, hangt af van de klasse waarin jouw voertuig valt. Er zijn vijf verschillende klassen, dat zijn:

 1. Auto’s, busjes of bestelauto’s (met en zonder aanhanger), waarbij het hoogste punt niet hoger dan twee meter is.
 2. Auto met caravan, campers en bestelbusjes (met en zonder aanhanger), waarbij het hoogste punt van het voertuig (of de combinatie) hoger is dan twee meter en maximaal drie meter hoog is.
 3. Campers, bussen en bedrijfsauto’s op twee assen die meer dan 3500 kg wegen en hoger zijn dan drie meter.
 4. Vrachtwagens of touringcars op drie assen, zwaarder dan 3500 kg en hoger dan drie meter.
 5. Motoren met zijspan en trikes.

Bij alle tolpoortjes wordt de auto automatisch opgemeten. Aan de hand daarvan wordt de klasse bepaald. Dakkoffers, skiboxen en skidragers worden niet meegerekend bij de hoogte van het voertuig. In Frankrijk rijd je op verschillende toltrajecten. De kosten per traject zijn wisselend en variëren tussen +/- € 1,- en ruim € 30,-.

Tol berekenen

Voordat je op vakantie gaat, is het prettig om te weten waar je aan toe bent qua kosten. Niet alleen de kosten op locatie, maar ook de kosten voor de heen- en terugreis. Bij een vignet is er een standaardprijs voor een bepaalde periode, maar in Frankrijk is dat niet het geval. Gelukkig kun je voordat je weggaat een tolberekening maken via allerlei online tools. Deze geeft aan wat je aan tol moet betalen en ook wat je ongeveer kwijt bent aan brandstof.

Betaalmiddelen tol Frankrijk

De Franse tol is via verschillende betaalmethodes te betalen. Contant, met creditcard of via de elektronische tolbadge. Contant betalen wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met muntjes erop. Let wel op, bij sommige tolpoorten kun je alleen betalen met munten vanaf 10 cent en biljetten tot € 20,-. Met creditcard kun je overal betalen, behalve bij de télépéage tolpoortjes. Deze zijn specifiek bestemd voor auto’s met een elektronische tolbadge. Visa en Mastercard creditcards worden onder andere geaccepteerd. Bij tolpoortjes met zowel een oranje ’t’ als een groene pijl, kan iedereen terecht.

Elektronische tolbadge

Met een elektronische tolbadge betaal je automatisch tol en hoef je dus niet in de lange rij voor de kassa te staan. De tolbadge biedt toegang tot het poortje met de oranje T (télépéage). Met een snelheid van 30 km/u kun je hier doorheen rijden. Nadat de badge is gescand, gaat de slagboom open. Ideaal voor iedereen die tijdens drukke vakantieweken op vakantie gaat en geen zin heeft in lange rijen voor de tolpoortjes.

De elektronische tolbadge is verkrijgbaar bij de ANWB. De badge bevestig je op de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel in de auto. De badge is niet alleen geldig in Frankrijk, maar ook in Spanje, Portugal en Italië (verschillende abonnementen). Perfect voor iedereen die vaker met de auto op vakantie gaat naar deze landen. Je betaalt eenmalig het bedrag voor de aanschaf (€ 19,95 of € 23,95) en daarnaast betaal je € 3,- per maand aan gebruikskosten. Die gebruikskosten betaal je alleen als je daadwerkelijk van de tolpoortjes gebruikmaakt. Het totale tolbedrag wordt ongeveer een maand na gebruik afgeschreven van je rekening.

Betekenis verkeersborden tolpoortjes

Voor iedereen die gebruikmaakt van de Franse tolwegen, zijn de verkeersborden bij de tolpoortjes altijd weer een uitdaging. Bovenstaande borden kun je tegenkomen. Bekijk hieronder de betekenis.

 1. Je nadert de tolpoortjes.
 2. Dit poortje is voor iedereen met een elektronische tolbadge: télépéage.
 3. Dit is een kaartjesautomaat om tol te kunnen betalen.
 4. Je betaalt hier met creditcard via een automaat.
 5. Hier kun je met contant geld via een automaat betalen.
 6. Dit is een bemand tolpoortje.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in