Vignet Oostenrijk 2024: prijzen, handige tips en alle informatie

Ga je naar Oostenrijk op wintersport, dan heb je op de meeste snelwegen een vignet Oostenrijk 2024 nodig. Vroeger moest je deze sticker altijd kopen, nu kun je ook een digitale variant aanschaffen. Maar er zijn ook een aantal snelwegen die een uitzondering zijn. Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan hier alles wat je moet weten over het vignet Oostenrijk 2024!

Waarom het vignet Oostenrijk 2024?

Iedereen die met een auto (met of zonder aanhanger), motor, camper, caravan of vrachtwagen gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen, moet tol betalen. Het gaat hierbij om alle A-wegen en een aantal S-wegen. Voertuigen tot 3500 kilo doen dit met het vignet Oostenrijk 2024 en alle zwaardere met de ‘Go-Box’. De tolplicht in Oostenrijk geldt voor iedereen: voor inwoners én toeristen. Ook al betaal je als toerist wegenbelasting in eigen land, om van de Oostenrijkse snelwegen gebruik te mogen maken, moet je tol te betalen.

Vignetvrijstellingen

Wel zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Sinds 2019 zijn er namelijk vignetvrijstellingen. Zo zijn er dus ook een aantal skigebieden zonder vignet te bereiken. Je spaart hiermee een aantal biertjes op de wintersport, dus een kleine overweging is het zeker waard. Op de volgende trajecten heb je geen vignet Oostenrijk nodig:

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Linzer Autobahn A26
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)

Prijzen vignet Oostenrijk 2024

Dit zijn de prijzen voor het vignet Oostenrijk 2024. Er is in 2024 een nieuwe optie qua vignet, de dagvignet Oostenrijk. Deze vignet voor 1 dag in Oostenrijk is ook een goede optie voor als je bijvoorbeeld het wintersportland doorkruist. Het vignet 2024 geldt van 1 december 2023 tot 31 januari 2025.

1 dag10 dagen2 maanden1 jaar
Auto€ 8,60€ 11,50€ 28,90€ 96,40
Motor€ 3,40€ 4,60€ 11,50€ 38,50

Dagvignet Oostenrijk nieuw vanaf 2024

Sinds 2024 is naast het vignet voor 10 dagen, 2 maanden, of een heel jaar ook het dagvignet Oostenrijk te koop. Als je langer dan 10 dagen op wintersport gaat en de auto niet gebruikt, dan is dit een ideale en goedkopere optie. Je koopt dan gewoon een vignet voor de heenreis én eentje voor de terugreis. Voor een vakantie van minder dan 10 dagen is het qua prijsverschil niet gunstiger om twee keer een dagvignet Oostenrijk te kopen op de reisdagen van en naar het wintersportland.

Vignet Oostenrijk 2024: digitaal of als sticker

Je kunt sinds een aantal jaar ook een digitaal vignet Oostenrijk aanschaffen. De ouderwetse sticker-variant is ook nog steeds verkrijgbaar, maar een digitaal vignet heeft zo zijn voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen sticker meer op je raam te plakken. Voor veel autoliefhebbers is dat een opluchting, aangezien het best een gedoe is om de sticker er weer af te krijgen. Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een digitaal vignet Oostenrijk.

BELANGRIJK: Kies je voor de sticker-variant? Zorg ervoor dat je vignet dan altijd voordat je de grens overgaat op je voorraam is geplakt. Zo voorkom je een boete!

Waar koop je het vignet Oostenrijk 2024?

Het vignet 2024 is op verschillende plekken te koop, dat geldt voor de zelfklevende-, maar ook voor de digitale variant. In Nederland kun je vignetten kopen bij de ANWB en via de website van wegbeheerder ASFINAG. Ben je daar voor je vakantie niet aan toe gekomen? Geen zorgen, ook bij een aantal tankstations onderweg verkopen ze vignetten.

Belangrijk: Koop je het digitale vignet vooraf online? Houd dan rekening met de wet van 14 dagen bedenktijd. Deze wet houdt in dat het jaarlijkse en vignet voor twee maanden op z’n vroegst pas 18 dagen na de aankoop geldig zijn. Deze deadline geldt niet voor het dagvignet of de 10-daagse variant. Het digitale vignet is inmiddels ook te koop bij een aantal verkoopkantoren en tankstations. Wanneer je het vignet daar koopt, is deze meteen geldig en vervalt de wet van bedenktijd.

Handige tips

Tot slot hebben we nog een aantal handige tips voor je verzameld:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in