Wat is een lawinesonde?

Een lawinesonde of sneeuwsonde is een lange, dunne stok waarmee je een slachtoffer die bedolven is geraakt onder een lawine kunt lokaliseren. Dat doe je door in de sneeuw te prikken. De sonde is gemaakt van staal of kunststof, opvouwbaar en gemakkelijk mee te nemen. Ook is deze voorzien van meeteenheden, zodat je kunt zien hoe diep het slachtoffer ligt. Lawinesondes zijn een hulpmiddel voor iedereen die zich buiten de pistes bevindt. Op deze pagina lees je wat een lawinesonde precies is.

Waarom gebruik je een lawinesonde?

Iemand die onder een lawine bedolven raakt, moet zo snel mogelijk worden uitgegraven om de kans op overleving zo groot mogelijk te houden. Het probleem is echter dat je niet weet waar het slachtoffer zich precies bevindt. Na het afgaan van een lawine, wordt als eerste gezocht met een lawinepieper. Nadat de pieper heeft aangegeven waar het slachtoffer zich zou moeten bevinden, begint het sonderen, hiervoor wordt de lawinesonde gebruikt. Een lawinesonde gebruik je om een lawineslachtoffer precies te lokaliseren. Een lawinesonde heeft iets weg van een opvouwbare tentstok en is gemaakt van staal, aluminium of carbon. Op de stok staan meeteenheden, zodat je precies kunt zien hoe diep de sneeuw is waarin het slachtoffer zich bevindt. Zodra je weet waar het slachtoffer begraven ligt, kun je hem of haar zo snel mogelijk uitgraven.

Lawinesonde met opberghoes

Oefenen met sonderen

Het is belangrijk om regelmatig te oefenen met het opsporen en uitgraven van een mogelijk lawineslachtoffer. Oefenen met de sonde is hier een belangrijk onderdeel van. Zodra je het ‘slachtoffer’ gelokaliseerd hebt, begint het sonderen waarbij je de sonde in de sneeuw steekt in de vorm van een slakkenhuis. Door te oefenen weet je hoe je de sonde op de juiste manier in de sneeuw steekt en hoe het voelt wanneer je het slachtoffer daadwerkelijk hebt gevonden. Daarna begint het daadwerkelijke uitgraven.

Een hulpmiddel

Iedereen die zich buiten de gebaande paden begeeft, kan in een lawine terecht komen. Een lawinesonde een hulpmiddel waarmee je een slachtoffer kunt lokaliseren die in een lawine terecht is gekomen. Dit kan alleen als je jezelf daardoor niet onnodig in gevaar brengt. Een lawinesonde is geen apparaat om lawines mee te voorkomen, maar wel een hulpmiddel om levens mee te redden.

Lawinesonde: onderdeel van de lawine-uitrusting

Een lawinesonde is onderdeel van de lawine-uitrusting. Iedereen die off-piste gaat skiën, dient met deze uitrusting op pad te gaan. Tot de lawine-uitrusting behoren ook de volgende onderdelen:

Ga nooit zonder voorbereiding off-piste

Wil jij graag een keer off-piste skiën maar heb je geen ervaring? Ga dan nooit alleen op stap, maar doe dit altijd samen met een gids. Een gids heeft voldoende kennis van een gebied en kan jou de juiste informatie geven over eventuele gevaren. Zorg daarnaast altijd voor de juiste lawine-uitrusting en let op de waarschuwingen. Buiten de pistes skiën is helaas niet zonder gevaar, dus zoek het risico niet onnodig op. Houd altijd de locale waarschuwingen in de gaten.

Sneeuwschoenwandelen en lawines

Sneeuwschoenwandelaars die zich buiten de gebaande paden begeven, hebben risico’s op lawines. Daarom is het belangrijk dat je ook bij deze vorm van wintersport beschikt over het juiste materiaal en de juiste kennis en ervaring. Een lawine-uitrusting is in deze situatie onmisbaar. Ga nooit alleen op pad en kies bij voorkeur voor een wandeling met gids. Houd de lokale waarschuwingen in de gaten en pas goed op.

Sneeuwschoenwandelen op wintersport

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in