Freeriden: de 10 beste bestemmingen

Er zijn tegenwoordig steeds meer bestemmingen waar je kunt freeriden. Bijna alle skigebieden bieden mogelijkheden voor deze vorm van wintersport. Wel heeft de een net wat ruimere en spectaculairdere mogelijkheden dan de andere. Benieuwd naar de beste bestemmingen waar je kunt freeriden? Die vind je op deze pagina.

Wat is freeriden?

Freeriden is een unieke vorm van het traditionele skiën, letterlijk vertaald als ‘vrij rijden’. Heel simpel gezegd is het off-piste skiën. Dit wil zeggen dat je bij het beoefenen van deze wintersport buiten het gemarkeerde en gecontroleerde gebied skiet. Freeriders hebben als doel om een eigen unieke lijn uit te kiezen en die zo creatief mogelijk naar beneden te skiën.

Off-piste skiën wordt steeds populairder bij wintersportliefhebbers. Voor sommigen bestaat er zelfs geen beter gevoel dan het maken van een lange afdaling in de ongerepte poedersneeuw. Maar let wel op. Deze vorm van wintersport is absoluut niet zonder gevaar. Je bevindt je in een terrein waar de kans op lawines altijd aanwezig is. Het gebied wordt niet gecontroleerd en dus moet je altijd in het bezit zijn van de juiste lawine-uitrusting. Ga bij voorkeur altijd met een gids op pad. Ongeluk zit in een klein hoekje. Niet voor niets komen jaarlijks meerdere freeriders om het leven tijdens het off-piste skiën.

Skiroutes of meteen het echte terrein in?

Steeds meer wintersporters willen het freeriden graag een keer uitproberen. Regel 1 is uiteraard dat je dit nooit zonder gids of skileraar doet. Hij of zij neemt je niet alleen mee over veilige routes, maar kan je ook alles vertellen over de gevaren en de opbouw van de sneeuw. Regel 2 is dat je altijd in het bezit bent van de juiste lawine-uitrusting. Voldoe je aan beide punten, dan kun je beginnen met freeriden. Dat kan meteen buiten het terrein, maar ook op een skiroute. Veel skigebieden hebben inmiddels skiroutes uitgezet. Deze routes zijn gemarkeerd en gedeeltelijk gecontroleerd, maar niet geprepareerd. Ook hebben sommige skigebieden speciale gemarkeerde afdalingen naast de piste waar je het freeriden veilig kunt proberen.

Skiroute in skigebied

De beste bestemmingen om te freeriden

In bijna alle skigebieden kun je freeriden. Het ene skigebied heeft alleen net wat ruimere en spectaculairdere mogelijkheden dan het andere. Uiteraard geldt wel: freeriden is zo leuk als je het zelf maakt. Wil jij graag freeriden en ben je op zoek naar een geschikt skigebied? Wij zetten 10 fijne bestemmingen waar je kunt freeriden op een rijtje.

1. Andermatt, SkiArena Andermatt-Sedrun || Zwitserland

Andermatt is een zeer geliefde bestemming bij freerideliefhebbers. Het is een van de meest sneeuwzekere skigebied van heel Zwitserland en met meer dan 100 off-piste afdalingen biedt het eindeloos genot voor iedere freerider. Je hebt hier talrijke mogelijkheden voor zowel beginnende, als gemiddelde en ervaren freeriders. Enkele bekende afdalingen in dit off-piste terrein zijn de Guspis en de Giraffe. Voor de echte waaghalzen is Gemsstock de ideale locatie voor extra spanning en uitdaging. Hier liggen de steilste afdalingen in de onaangetaste poedersneeuw. Spanning, uitdaging en altijd verse sneeuw, Andermatt heeft het allemaal!

Freeriden met een freeride ski in de poedersneeuw

2. Chamonix || Frankrijk

Chamonix staat bekend als een buitengewone freeride-bestemming met ’s werelds bekendste off-piste afdaling: La Vallée Blanche. Deze afdaling start op de top van de Aiguille du Midi, is maar liefst 20 kilometer lang en duurt wel 4 uur! Deze freeride-afdaling moet je met een gids maken en is voornamelijk aan te raden voor de gevorderde freeriders. Het eerste stuk is namelijk behoorlijk steil, waarna je uit talrijke mogelijke routes verder naar beneden kunt afdalen. Naast deze populaire uitdaging, hebben de Aiguille du Midi en de Grand Montets een overvloed aan andere leuke en spannende off-piste mogelijkheden. Chamonix biedt puur plezier voor freeriders.

3. La Grave, La Grave – La Meije || Frankrijk

Skigebied La Grave – La Meije is een uniek skigebied dat speciaal op freeriders is gericht. Het staat dan ook bekend als freeridemekka. Op twee blauwe pistes na, is het gebied volledig voorbehouden voor off-piste mogelijkheden. Slechts een enkele lift zorgt ervoor dat iedere freerider naar het hoogste topje wordt gebracht, om van daaruit zo creatief en spannend mogelijk naar beneden af te dalen. Tijdens freeriden draait alles om vrijheid. Ook in La Grave heb je dus ontelbare mogelijkheden om je eigen unieke route naar beneden te kiezen en deze afdaling op een zo creatief mogelijke manier uit te voeren. Als de gelegenheid er is, is La Grave een echte must op het lijstje van iedere freerider.

4. Alpe d’Huez || Frankrijk

Met eindeloze off-piste uitdagingen is Alpe d’Huez een freeridebestemming bij uitstek die niet mag ontbreken op je freeride-bucketlist. Neem de liften omhoog naar de toppen van de Pic Blanc of de Pic Bayle en geniet van indrukwekkende poederafdalingen. Een bekende afdaling die eer doet aan zijn naam is ‘L’Impossible’. Zijn de talrijke off-piste afdalingen in Alpe d’Huez niet spectaculair genoeg voor je? Steek dan door naar freeridemekka La Grave. Skigebied Alpe d’Huez staat hier namelijk mee in verbinding.

5. Davos-Klosters || Zwitserland

Skigebied Davos-Klosters in Zwitserland is voornamelijk bij beginnende freeriders een zeer geliefde bestemming. Je hebt hier namelijk een groot en zonnig gebied, Pischa, waar je de mooiste off-piste afdalingen kunt maken zonder dat je je zorgen moet maken over lawinegevaar. Het gebied is namelijk volledig lawine-vrij gemaakt. Davos biedt dus een ideale kans om je eerste freeride-ervaringen op te doen in veilige poedersneeuw. Maar ook gemiddelde en gevorderde freeriders kunnen hier hun hart ophalen. Zelfs dagen nadat er verse sneeuw is gevallen, kun je in Davos altijd nog genieten van een maagdelijk spoor in de poedersneeuw.

freeriden bestemmingen off-piste skiën

6. Gressoney, Monte Rosa || Italië

Wil je freeriden in Italië? Kies dan zeker voor Gressoney. Met meer dan honderd off-piste mogelijkheden kan iedere freerider zich hier volledig uitleven. Neem zeker een gids mee op pad om de spannendste afdalingen en allermooiste plekjes te ontdekken die Gressoney in Monte Rosa te bieden heeft. Laat je portemonnee het toe, grijp hier dan ook de kans om te gaan heliskiën. In het prachtige besneeuwde landschap van Gressoney geniet je van unieke freeride-ervaringen.

7. La Plagne, Paradiski || Frankrijk

La Plagne is een onderdeel van één van de grootste skigebieden in de Alpen: Paradiski. Dit ruime skigebied telt meer dan 400 pistekilometers en is zeer geliefd bij de traditionele skiërs. Naast een overvloed aan pistes, biedt La Plagne ook veel mogelijkheden voor freeriders. Toch is dit geen bekende freeride bestemming en dat is ideaal. Je hebt dus meer kans om te genieten van een onaangetast poederparadijs. Echte waaghalzen kunnen hier ultieme spanning beleven tijdens een afdaling vanaf de gletsjer van La Plagne.

8. Courmayeur || Italië

Courmayeur is voor iedere freerideliefhebber een waar paradijs. Dit Italiaanse skigebied biedt eindeloze en unieke off-piste mogelijkheden voor alle niveaus. Terwijl je op je eigen creatieve manier afdaalt door de poedersneeuw, kijk je uit over de indrukwekkende Mont Blanc. Net zoals in Chamonix, kun je ook in Courmayeur de uitdaging van La Vallée Blanche aangaan, waarbij je samen met een gids helemaal tot in Chamonix afdaalt. Maar ook rond de top van de Youla en bij de Arb liften vind je de beste locaties om off-piste te gaan. Zin in nog meer spanning en actie? Ook heliskiën is hier mogelijk.

9. Ski Arlberg || Oostenrijk

Ook in Oostenrijk vind je genoeg bestemmingen waar je goed kunt freeriden. Een tip is St. Anton am Arlberg, onderdeel van skigebied Ski Arlberg. Bij velen staat dit dorp bekend om de après-ski, maar ook voor freeriden ben je hier aan het juiste adres. De off-piste mogelijkheden zijn hier ontzettend gevarieerd en uitgebreid. Ski Arlberg is dankzij de ligging ontzettend sneeuwzeker en daarmee een echt paradijs voor freeriders. De bekendste en meest populaire afdaling is de Valluga 2, die helemaal tot in Zürs loopt. Maar ook op de Matunjoch en de Schindler Spitze liggen prachtige afdalingen in de ongerepte poedersneeuw.

10. Tignes-Val d’Isère || Frankrijk

Tignes-Val d’isère staat al jaren bekend als off-piste paradijs. Dit uitgebreide skigebied bestaat voor maar liefst 80% uit freeride-afdalingen en is daarmee een echte droom voor poederliefhebbers van ieder niveau. Veiligheid wordt in dit gebied vooropgesteld. Er zijn dan ook enkele maatregelen genomen om het freeriden zo veilig mogelijk te laten verlopen, zoals geplaatste informatiepalen die aangeven wat de weer- en sneeuwcondities zijn op dat moment. Eén van de bekendste off-piste afdalingen in Tignes is ‘Les Oreilles de Mickey’, vertaald is dat ‘De oren van Mickey’. Je maakt hierbij vanaf het bovenste puntje van de Tovière een lange, spannende en unieke afdaling door het onaangetaste freeride-terrein.

Off-piste skiën freeriden bestemmingen

Lawine-uitrusting

Freeriden is geweldig, maar helaas niet zonder gevaar. Ga daarom nooit op pad zonder de juiste lawine-uitrusting. Daartoe behoren de volgende onderdelen:

Lawinegevaar bij freeriden

Freeriden vindt plaats in onbeveiligd en ongecontroleerd terrein. De kans op lawines is dus altijd aanwezig. Ga bij voorkeur nooit alleen op stap en het liefst altijd met een gids. Vergeet ook de hierboven genoemde lawine-uitrusting niet. Door met al deze factoren rekening te houden, vergroot je de overlevingskans als er wel een lawine afgaat. Tot slot is het belangrijk om altijd de lokale berichtgeving in de gaten te houden. De kans op lawines wordt aangeduid met de lawinegevarenschaal. Op onderstaande websites vind je handige informatie en de actuele lawineberichten.

Bord met waarschuwing lawine

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in