Wat is een lawine-uitrusting?

Een lawine-uitrusting is een combinatie van onderdelen die je meeneemt als je bijvoorbeeld off-piste gaat skiën. Deze uitrusting bestaat uit een lawinerugzak, lawineschep, lawinepieper en sonde. Iedereen die zich op wintersport buiten de gecontroleerde pistes begeeft, moet in het bezit zijn van deze onderdelen. Mocht jijzelf of iemand anders in een lawine terecht komen, dan kun je met behulp van deze uitrusting levens redden. Op deze pagina lees je alles over de lawine-uitrusting.

Off-piste

Tegenwoordig wagen steeds meer wintersporters zich buiten de gecontroleerde pistes. Voor velen bestaat er niks beters dan afdalen in de verse poedersneeuw. Heel leuk allemaal, maar dan moet je wel beschikken over de juiste kennis en veiligheidsmaatregelen treffen. Een belangrijk onderdeel van de juiste veiligheidsmaatregelen is de lawine-uitrusting.

Waarom heb je een lawine-uitrusting nodig?

Je hebt een lawine-uitrusting nodig als je je buiten de gebaande paden begeeft. Niet alleen tijdens het skiën of snowboarden, maar ook als je gaat toerskiën of sneeuwschoenwandelen. Mocht er dan een lawine afgaan, waarin jijzelf of iemand anders terecht komt, dan kun je hiermee levens redden.

Toerskiën met lawine-uitrusting

Onderdeel van de lawine-uitrusting

Tot de lawine-uitrusting behoren een lawinerugzak, lawinepieper, lawineschep en lawinesonde. Elk onderdeel lichten we hieronder verder toe.

Lawinepieper

Een lawinepieper is een apparaatje met een radiozender- en ontvanger. Deze zendt een frequentie van 475 kHz uit. Met behulp van een speciale zoekfunctie kun je iemand die onder een lawine terecht is gekomen, lokaliseren. De kans dat die persoon de lawine overleeft, wordt daarmee een stuk groter.

Lawinesonde

Een lawinesonde of sneeuwzonde is een lange, dunne stang waarmee je een slachtoffer kunt lokaliseren die onder een lawine bedolven is geraakt. Je doet dat door met de sonde in de sneeuw te prikken. Dankzij de meeteenheden kun je zien hoe diep iemand onder de sneeuw ligt.

Lawineschep

Met behulp van een lawineschep kun je iemand uitgraven die onder een lawine terecht is gekomen. De schep is gemaakt van een lichtgewicht materiaal, zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen tijdens het skiën of snowboarden.

Lawinerugzak met airbag

Een lawinerugzak is een rugzak met één of twee ingebouwde airbags. Zodra je aan de activatiehendel op de schouderband trekt, worden de airbags binnen enkele seconden gevuld met perslucht. Hiermee vergroot je je eigen volume en zorg je ervoor dat je op de lawine blijft drijven.

Mee in de rugzak

Bovengenoemde onderdelen zijn ontzettend belangrijk als je bijvoorbeeld off-piste gaat skiën. Verder is het verstandig dat je ook de volgende dingen meeneemt tijdens je tocht:

  • Eten en drinken
  • EHBO-set mét reddingsdeken (om onderkoeling tegen te gaan)
  • Een opgeladen mobiele telefoon (met eventueel een powerbank, batterijen raken vaak sneller leeg door kou)
Lawine-uitrusting: lawineschep, lawinesonde en lawinepieper

Beschik over de juiste kennis

Ook heel belangrijk is dat je beschikt over de juiste kennis. Er worden allerlei cursussen aangeboden over off-piste skiën en het gebruik van lawinemateriaal. Leer de bergen kennen en ga bij voorkeur nooit zonder gids op stap.

Belangrijk

Op pad gaan met een lawine-uitrusting is ontzettend belangrijk. Wanneer iemand onder een lawine terechtkomt, kun je hier mogelijk levens mee redden. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor jezelf. Belangrijk is wel dat je weet dat een lawine-uitrusting geen garantie is voor het overleven van een lawine. Wanneer jijzelf of iemand anders onder een lawine terecht komt, spelen ook andere factoren mee bij de kans op overleven. Soms is het vanwege de veiligheid niet mogelijk om direct een reddingsactie te starten. Houd altijd de lokale berichtgeving in de gaten, gebruik je verstand en verricht geen handelingen als die niet veilig zijn.

Ga nooit zonder lawine-uitrusting op pad

Ondanks dat een lawine-uitrusting geen garantie biedt op het overleven van een lawine, willen we je op het hart drukken om nooit zonder op pad te gaan. De kans op het overleven van een lawine is met deze uitrusting veel groter geworden. Houd daarnaast altijd de lokale berichten in de gaten en ga nooit zonder een gids op stap. De uitrusting is niet alleen nuttig als je off-piste gaat skiën of snowboarden, maar ook als je gaat sneeuwschoenwandelen of toerskiën.

Off-piste skiën met lawine-uitrusting in de poedersneeuw

Kun je een lawine-uitrusting huren?

De aanschaf van een complete lawine-uitrusting is best prijzig. Als je alle kosten bij elkaar optelt, dan ben je best wat geld kwijt. Nou staat dat natuurlijk niet in verhouding met het mogelijk redden van levens, maar toch is het voor veel mensen een grote uitgave. Gelukkig bieden ook steeds meer bedrijven de mogelijkheid tot het huren van lawinemateriaal. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Alpen. Voor een bepaald bedrag (vaak per dag) kun je of alleen een lawinerugzak, of een complete set huren.

Handige websites met lawineberichten

Het skigebied waar jij je op dat moment in bevindt, houdt je op de hoogte van de lokale berichten over lawines. Ook onderstaande websites bieden daar informatie over:

Bordje met lawinegevaar in een skigebeid

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in