Freestyle skiën: de beste bestemmingen en funparks

Freestyle skiën is bijna overal mogelijk. Steeds meer skigebieden beschikken over een funpark of halfpipe. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Daarnaast vinden freestylers natuurlijk ook mogelijkheden op buckelpistes of in het off-pisteterrein. Benieuwd in welke bestemmingen je goed kunt freestyle skiën en waar je de beste funparks vindt? Dat lees je op deze pagina.

Een unieke vorm van het traditionele skiën

Freestyle skiën, ook wel freeskiing en stuntskiën genoemd, is een unieke vorm van het traditionele skiën. Kracht, creativiteit en techniek zijn ontzettend belangrijk. Het draait hierbij om de meest creatieve tricks en spongen die je uithaalt tijdens de afdaling. Over het algemeen zijn freestyle skiërs te vinden in het funpark, in de halfpipe of op een buckelpiste. Heel af en toe begeven zij zich ook in het off-piste terrein. De vele schansen, boxes, rails en kickers kennen geen grenzen. Alles wordt geprobeerd! Freestyle skiën wordt steeds populairder en daar spelen skigebieden graag op in door ervoor te zorgen dat iedere wintersporter op zijn of haar eigen niveau kan freestylen. Alles over deze bijzondere skisport lees je hier.

Waar kun je freestyle skiën in een skigebied?

Freestyle skiën wordt in zo goed als ieder skigebied mogelijk gemaakt. De meeste freestylers zijn vaak heel inventief en vinden overal wel een plekje om de coolste tricks of sprongen uit te voeren. We leggen de meest voorkomende locaties aan je uit. Klik op de link om snel naar het onderwerp te gaan of scroll rustig naar beneden.

Funpark

Tegenwoordig beschikken bijna alle skigebieden over een funpark. Ieder type freestyle skiër vindt hier genoeg uitdaging voor het uitoefenen van tricks en sprongen. Een funpark is een speciaal afgezet gebied op een piste met verschillende obstakels en schansen. Je vindt hier verschillende afdalingen (lines), vaak variërend in niveau. Zo kan ook de beginnende freestyler er een bezoekje aan wagen, zonder dat ze gevorderden in de weg zitten. Sommige skigebieden beschikken zelfs over speciale funparks voor kinderen.

Belangrijk: Net zoals op de pistes, gelden er ook regels in het funpark. Naast de algemene FIS-regels zijn hier ook een aantal niet centraal bepaalde regels van kracht. Die verschillen vaak per skigebied, maar komen ook regelmatig met elkaar overeen. De regels worden vaak aan het begin van het funpark aangegeven. Lees hier alles over de verschillende regels die gelden in een funpark.

Ieder funpark bestaat uit de vetste obstakels om op te freestyle skiën!

Halfpipe

Een andere populaire locatie voor freestyle skiërs is de halfpipe. De letterlijke vertaling van een halfpipe is ‘een halve pijp’, wat meteen ook de juiste betekenis geeft aan het woord. In een halfpipe is het doel van de freestyler om de meest spectaculaire sprongcombinaties te maken. Wanneer je een hele hoge halfpipe hebt, zie je freestylers metershoge sprongen boven de halfpipe maken. Een indrukwekkend beeld om eens te zien!

Buckelpiste

Tijdens een drukke dag op de pistes, ontstaan er al snel hoge sneeuwhopen. Dat komt omdat wintersporters tijdens het skiën of snowboarden de sneeuw opzij schuiven. Die heuvels worden ook wel buckels genoemd. Als de piste daarna niet opnieuw geprepareerd wordt door een pistenbully, ontstaan er al snel veel heuvels, soms wel meters hoog. Menig skiër gruwelt hiervan, maar freestyle skiërs weten wel raad met de hoge heuvels. Ieder hobbeltje wordt bij het freestyle skiën gezien als een nieuw obstakel om de vetste tricks op te doen. Verschillende skigebieden beschikken over dit soort pistes.

Off-piste

Freestyle skiën wordt nog wel eens verward met freeriden. Hoewel beide een afgeleide vorm van het traditionele skiën zijn, zijn er een aantal grote verschillen. Zo draait het bij freestyle skiën om de tricks en sprongen die de skiër maakt tijdens de afdaling, terwijl bij freeriden de focus ligt op een zo creatief mogelijke lijnkeuze tijdens je afdaling in het off-piste terrein. Toch zijn ook freestylers soms off-piste te vinden. Buiten de piste proberen ze dan de vetste sprongen en tricks te maken op natuurlijke schansen en jumps.

Belangrijk: Ben jij van plan om off-piste te gaan freestylen? Doe dit nooit zonder de juiste lawine-uitrusting! Off-piste skiën is niet zonder gevaar en de kans op lawines is vrijwel altijd aanwezig.

Freestyle skiën: de top 5 beste bestemmingen en funparks

Bijna ieder skigebied beschikt vandaag de dag over een uitgebreid funpark met allerlei obstakels. Maar wat zijn nu de beste bestemmingen en funparks om te freestyle skiën? We zetten hieronder 5 skigebieden op een rijtje, die beschikken over één of meerdere funparks die zeker de moeite waard zijn.

1. Laax || Zwitserland

Laax staat bekend als het mekka voor freestyle skiërs. Al jaren is dit één van de beste bestemmingen in Europa om te gaan freestyle skiën. Naast vier uitgebreide funparks en een funslope vind je hier een indoorhal en een Freestyle Academy, waar je op een veilige manier de vetste tricks en sprongen kunt leren.

2. Chamonix || Frankrijk

Het Franse skigebied Chamonix is als een tweede thuis voor freestyle skiërs. Met een uitgebreid funpark, een halfpipe en een boardercross zijn hier ontelbare mogelijkheden voor freestylers. Daarenboven is Chamonix ook rijkelijk voorzien van off-piste mogelijkheden, die voor een extra uitdaging zorgen.

3. Ischgl || Oostenrijk

Ischgl is ontzettend populair bij Nederlandse wintersporters, maar ook bij freestyle skiërs van over de hele wereld. Dit Oostenrijkse skigebied heeft namelijk één van de beste en grootste funparks van Europa. In het Ischgl Snowpark vind je een aantal immens grote wedstrijdschansen. Daarbovenop beschikt het funpark ook over een big air bag, waarop je de vetste sprongen kunt oefenen met een veilige landing.

4. Livigno || Italië

Het Mottolino Snowpark in Livigno is een funpark dat behoort tot één van de drie beste funparks van Europa Dat komt mede dankzij de grootte van het park en het aantal obstakels dat het bezit. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2026 worden alle snowboard- en freestyle-onderdelen gehouden in Livigno. Mottolino is de locatie voor de halfpipe, slopestyle en big air. In Carosello 3000 kun je terecht voor de aerials en moguls. Voor de snowboard cross, ski cross en snowboard parallel giant slalom moet je naar Sitas – Tagliede.

5. GrandValira || Andorra

Ook in Andorra is freestyle skiën niet onbekend gebleven. De Zweedse freestyle-legende Henrik Harlaut heeft In GrandValira namelijk zijn eigen funpark opgericht: Sunset Park. Je kunt hier zelfs tot in de late uren genieten van de talrijke obstakels en schansen. Sunset Park organiseert namelijk ook avondsessies, waarbij het donker voor net wat extra spanning en uitdaging zorgt voor freestylers.

Speciale freestyle-uitrusting

Freestyle skiën is een alternatieve vorm op het traditionele pisteskiën. Dat vraagt om een speciale uitrusting. Denk aan speciale ski’s, bescherming en kleinere skistokken. Uiteraard hebben we dat allemaal voor je uitgewerkt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in