Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Terugblik winterseizoen: dit was in het nieuws tijdens skiseizoen 2021/2022

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is inmiddels mei en op een handjevol gebieden na, zijn de meeste skigebieden inmiddels gesloten. Op naar de zomer! Dit is dan ook een perfect moment om even terug te kijken op afgelopen seizoen. Want behalve dat het echt voorbij is gevlogen, is er ook deze winter weer een hoop gebeurd. Van de onzekere seizoensstart tot een knallende afsluiting, skiseizoen 2021/2022 had het allemaal. Wat de meest bijzondere berichten van afgelopen seizoen waren? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Winterseizoen 2021/2022

Afgelopen winter leek wel in een sneltrein voorbij te zijn gegaan. Het lijkt nog bijna gisteren dat ik op De Winteropening in Sölden aanwezig was, samen met een heleboel andere blije Nederlanders die na een gemist seizoen eindelijk weer sneeuw en bergen zagen. Want wat was het fijn om weer in de witte Alpen te zijn! Daarna kwam echter toch corona nog even om de hoek kijken en was de start van het winterseizoen nog even spannend. Zeker toen Nederland door Oostenrijk op de virusvariantlijst werd geplaatst. Gelukkig ging in de loop van het seizoen de rem eraf en werden de regels steeds meer versoepeld. Uiteindelijk hebben we zelfs kunnen genieten van een ‘normale’ seizoenssluiting. Weet jij nog wat er allemaal gebeurd is afgelopen winter? Wij frissen je geheugen wel even op met een leuke terugblik op winterseizoen 2021/2022.

Oktober 2021

Hoewel bij ons de wintersportkriebels natuurlijk nooit echt weggaan, beginnen ze in oktober toch altijd echt wel weer op te spelen. Dat was dit jaar niet anders. Sterker nog, na een jaar zonder wintersport stonden we te trappelen om weer naar de Alpen te gaan. Helaas was er nog even iets wat flink wat roet in het eten gooide: corona. Hoewel alle Alpenlanden de intentie hadden de skigebieden te openen, moesten we wel nog rekening houden met flink wat coronamaatregelen. Mondkapjes, coronabewijzen, afstand houden en (voorlopig) nog geen après-ski.

Gelukkig kwam er ook nog leuk nieuws naar buiten die maand. Zo kon de opening van het World Cup seizoen in Sölden dit keer met publiek doorgaan en werd bekend gemaakt dat Zermatt en Breuil-Cervinia de eerste World Cup wedstrijd organiseren die in twee landen plaatsvindt. Ook in Nederland kwam de wintersportkoorts naar boven. Zo werd het nieuwe Outdoor Valley Wintersport feestelijk geopend. Ander opvallend nieuws in oktober was het nieuwe wereldrecord voor een marathon op skischoenen. Je moet er maar zin in hebben… En wat dacht je van de vrachtwagen die op een piste was beland na het volgen van zijn navigatie? Of die archeologen die een ski van 1300 jaar oud in vonden in Noorwegen? Het gebeurde allemaal in oktober 2021.

November 2021

In november begon het toch wel spannend te worden wat de winter betreft. Toch ging het eerste tripje van het seizoen door en mochten Mike, Miranda en ik ein-de-lijk weer naar de sneeuw voor De Winteropening, de grote skitest aan het begin van het seizoen. Het was, ondanks alle coronaperikelen, een goede start van het seizoen. Hoewel het grootste deel van het nieuws ging over corona, vielen nog een aantal andere berichten op die maand.

Zo zorgde de vele verse sneeuw niet alleen voor chaos op de wegen in de Alpen, maar ook voor een vroegere seizoensstart in onder andere Gurgl. Ook Hochfügen, Dolomiti Superski, Winterberg en KitzSki openden vanaf november hun eerste pistes. Daarnaast kwam de Hintertuxer Gletscher met het nieuws dat ze een CO2-neutrale pistenbullly gingen testen om zo een stap richting de duurzame wintersport te zetten.

blije groep
Alleen maar blije gezichten tijdens ons eerste sneeuwtripje na corona!

December 2021

Helaas kregen we vlak voor de kerstvakantie te horen dat Oostenrijk Nederland op de virusvariantlijst had geplaatst, wat strenge quarantaineregels voor ons als gevolg had. Veel mensen zagen hun wintersport in het water vallen of moesten last minute nog snel omboeken. Gelukkig ging niet al het nieuws in december over corona. Zo kwamen er drie jongens met hun auto’s vast te zitten in de sneeuw nadat ze de piste op waren gereden. Ook reisbureaus kwamen met goed nieuws, zij zagen ondanks corona toch een flinke toename in het aantal boekingen.

Ander leuk nieuws was het bericht dat de langste verlichte piste van Europa en de snelste gondel van Frankrijk werden geopend die maand. Daarnaast waren er nog verschillende skigebieden die zich inzetten voor de duurzaamheid van de wintersport. Zo ging de eerste elektrische skibus van Oostenrijk in gebruik en vroeg een gebied met een smeltende gondel aandacht voor de klimaatverandering.

Januari 2022

Gelukkig bracht januari ook goed coronanieuws: aan het eind van de maand werden de regels in Oostenrijk versoepeld en golden er minder regels voor Nederlanders die naar het land wilden reizen. Ook de après-ski kwam langzaamaan weer op gang en onder andere de Cin-Cin in Gerlos opende de deuren weer. Toch gebeurde er in de eerste maand van 2022 ook genoeg opmerkelijke dingen. Zo belandde een 23-jarige vrouw uit Duitsland met haar auto op de piste “omdat dat de kortste weg was volgens de navigatie”.

Ook de après-ski liep niet altijd goed af. Twee mannen moesten van de berg gered worden in Finkenberg, omdat ze na een flinke borrel de weg naar hun accommodatie niet meer konden vinden. Daarnaast sloeg een dronken bestuurder over de kop op de piste in Neukirchen am Großvenediger. Verder is januari natuurlijk de maand van de Hahnenkammrennen, waar dit jaar niemand minder dan Marcel Hirscher als voorloper aan start verscheen. Tot slot opende China een skigebied midden in de woestijn, bracht een skischooleigenaar een 3D-geprinte kinderski uit en werd een vermiste vrouw na 26 uur levend teruggevonden. Een bewogen eerste maand van het jaar dus.

Februari 2022

Dan februari 2022, de maand waarin de meeste mensen eindelijk weer op wintersport mochten en waarin we met z’n allen eindelijk weer konden genieten van de sneeuw. En wat begon die maand lekker, met een flinke sneeuwdump in Oostenrijk. Dat was natuurlijk genieten, maar het bracht ook gesloten liften, ongelukken en hoog lawinegevaar met zich mee. In Japan moesten ze zelfs een lift sluiten vanwege teveel sneeuw… Ook was dit de maand van de Olympische Winterspelen. Aan het begin van de maand werd al duidelijk dat de Nederlandse skispringster vanwege corona helaas niet naar de Spelen mocht, maar er kwamen wel een hoop andere sporters in actie. Minder leuk nieuws was de brand in een après-ski bar in Zell am See, in een hotel in Hinterglemm en een accommodatie in een Frans skigebied.

Daarnaast waren er ook genoeg opmerkelijke nieuwtjes te lezen. Uiteraard had de après-ski ook in februari weer een aantal slachtoffers geëist. Zo werd in Zell am See een zoektocht gestart naar een dronken Brit, die later in de kroeg werd teruggevonden. Op diezelfde dag werd ook een dronken Nederlander als vermist opgegeven. Na een zoektocht werd de man gevonden in de sneeuw en ongedeerd met de pistenbully naar het dal gebracht. En ook op de Stubaier Gletscher was het raak, toen een reddingsteam urenlang zocht naar twee dronken Slowaken. Een andere opmerkelijke zoekactie vond plaats in Wallis, toen een vrouw niet thuiskwam na een wandeling. Zij bleek een lawine, valpartij en nacht in de sneeuw overleefd te hebben. Verder werden er skidieven opgepakt na het stelen van ruim 100 paar ski’s en kon de douane in Ischgl een smokkelaar tegenhouden die met € 36.000 aan horloges op pad was.

Wat een sneeuwdump aan het begin van februari 2022!

Maart 2022

Nadat februari nog in het teken stond van een dikke sneeuwdump, ging maart 2022 de boeken in als een van de droogste maanden ooit in Oostenrijk, met een hoog risico op bosbranden als gevolg. Verder was dit de maand van de opmerkelijke prestaties. Niet alleen op de Paralympische Spelen, waar twee Nederlanders op het podium eindigden, maar ook in de VS. Daar brak de Amerikaanse Kyle Kelly het record van skiën in de meeste skigebieden in 24 uur. Ook Peter Landsman, eveneens uit de VS, zette een bijzondere prestatie neer. Hij heeft in 22 jaar tijd in elke skilift van de VS gestaan of gezeten. Daarnaast kwam er nog een bizarre video van RedBull uit, waarin een skydiver uit een skilift op 6500 meter springt.

Ook in maart kwamen er nog een aantal opmerkelijke berichten naar buiten. Zo moest de brandweer verschillende automobilisten van een steile ijzige helling redden, nadat zij de navigatie hadden gevolgd. In Oberstdorf kwam tevens een automobilist in een benauwde situatie terecht. Onderweg naar de skischans kwam hij vast te zitten in het bos, waarna hij gered moest worden. En hoewel het in Oostenrijk misschien extreem droog was, ging in Frankrijk een skigebied juist weer open na een sneeuwdump van 1,5 meter. Ook opmerkelijk was het nieuws dat Saoedi-Arabië plannen bekend maakte voor de opening van een outdoor skigebied: TROJANA. Wij zijn benieuwd of dit er ook daadwerkelijk komt. Verder kon je nog lezen dat een snowboarder onder een pistenbully terecht kwam en ongedeerd bleef, dat een stel gepakt werd voor skidiefstal op de Seiser Alm en dat drie dronken personen gewond raakten na een ongeluk met een sneeuwscooter.

April 2022

En dan de laatste maand van het seizoen: april. Ondanks dat de meesten al op wintersport waren geweest, gebeurde er nog genoeg in de skigebieden. Zo wist een toerskiër op wonderbaarlijke wijze te overleven bij -16℃ na een ongeluk en vond in Laax een bijzondere reddingsoperatie plaats. Daarnaast lukte het twee skiërs om een bizar record te vestigen. Ze skieden op de 7 hoogste bergtoppen in 5 dagen tijd, een indrukwekkende prestatie! In datzelfde rijtje past ook de prestatie van de 96-jarige Juniour Bounous. Hij skiede op zijn 96-jarige leeftijd dit seizoen maar liefst 96 dagen.

Daarnaast was er ook nieuws over de eventuele verbinding tussen het Ötztal en het Pitztal. Die lijkt verder weg dan ooit en de vraag is of die er nog komt. Verder maakte verschillende skigebieden, zoals Silvretta Montafon en Crans-Montana, bekend hun wintersportseizoen te verlengen vanwege de goede condities en kwamen de Franse gletsjergebieden met de openingsdata voor de zomer. Tot slot kwam het nieuws naar buiten dat Silvretta Montafon een pistenbully met milieuvriendelijke brandstof gaat testen, dat een Frans skigebied de langste zipline ter wereld krijgt en dat skimerk Rossignol een recylebare ski uit gaat brengen. Dat was winterseizoen 2021/2022, op naar volgend seizoen!

wintersporttrends seizoen 2021/2022
Volgend jaar hopelijk weer heel veel van dit soort momenten!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in