Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verbinding Ötztal-Pitztal lijkt ver weg, besluit in augustus

Sölden wintersport

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Komt ‘ie er wel of toch niet? De plannen om de Pitztaler Gletscher met Sölden te verbinden liggen al jaren op tafel, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Inmiddels lijkt de verbinding verder weg dan ooit. Als het aan het Ötztal ligt, komt de aansluiting er wel, maar vanuit het Pitztal komt nog weinig instemming of overleg. Bovendien heeft het burgerinitiatief bijna 170.000 handtekeningen opgeleverd tegen de fusie. In augustus wordt een besluit genomen over de mogelijke verbinding Ötztal-Pitztal.

Verbinding Ötztal-Pitztal ontvangt veel kritiek

Al in 2016 werden de plannen gepresenteerd om de Pitztaler Gletscher te verbinden met Sölden en het Ötztal. De organisatie diende een verzoek in voor een MER (milieu effecten rapportage), maar besloot deze na de vele ontvangen kritiek toch stop te zetten. Al sinds de plannen naar buiten zijn gebracht, stonden twee kampen lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant wilde de toeristensector maar al te graag dat de verbinding er kwam. Hiermee zou het toerisme in het skigebied een flinke boost krijgen. Maar aan de andere kant waren de milieu-organisaties er fel op tegen. De nieuw aangelegde pistes en drie nieuwe liften zouden een negatieve impact op de natuur hebben. De MER werd dus stopgezet en sindsdien liggen de plannen voor de verbinding Ötztal-Pitztal in de ijskast. De deadline van de plannen verloopt in augustus, dus dan moet er meer duidelijk zijn over het wel of niet door laten gaan van de fusie.

Het Ötztal wil wel…

Als het aan Jakob Falkner, de directeur van de Sölder Bergbahnen, ligt, gaat de fusie door. “Wintersporters willen sneeuwzekerheid en een bepaalde grootte van het skigebied. Met de fusie tussen het Ötztal en het Pitztal zouden we dat mogelijk kunnen maken.”, aldus Falkner tegen tt.com. Echter, hij heeft nog niks vernomen uit het Pitztal. Wel geeft hij aan dat er achter de schermen wordt gezegd dat het Pitztal niet langer enthousiast is over het project, dat oorspronkelijk 132 miljoen euro zou gaan kosten.

Het Pitztal heeft andere prioriteiten

De burgemeester van St. Leonhard in Pitztal, Elmar Haid, vertelt aan tt.com dat het op dit moment nog niet mogelijk is om te zeggen in welke vorm de plannen door zullen gaan. Als ze überhaupt al doorgaan. Het plan dat ze in 2016 ingediend hebben zal in elk geval niet doorgaan. Volgens Haid heeft dat geen kans meer om gerealiseerd te worden. Ze zullen dus eerst de plannen aan moeten passen. Daarnaast geeft Haid ook aan dat een nieuwe trein richting de Pitztaler Gletscher op dit moment een hogere prioriteit heeft voor het Pitztal. De realisatie van de verbinding Ötztal-Pitztal lijkt nu dus verder weg dan ooit…

Plek verbinding Ötztal-Pitztal
Vanaf de Tiefenbachgletscher in Sölden kun je de Pitztaler Gletscher zien liggen

Bijna 170.000 handtekeningen tegen verbinding Ötztal-Pitztal

Naast de vele kritieken van milieu-organisaties, heeft het project nu ook nog eens 170.000 handtekeningen tégen de realisatie ontvangen van het burgerinitiatief Feldring. De natuurbeschermers pleiten voor het beëindigen van de uitbreidingen en fusies van skigebieden. Voorzitter Gert Estermann vertelt aan ORF.at dat ze in eerste instantie willen dat de stopknop wordt ingedrukt. Ze verwachten namelijk dat er een permanente bouwplaats zal ontstaan als de fusie inderdaad doorgaat. Dit vanwege de beveiligingswerkzaamheden op de gletsjers. Dit zal ten koste gaan van de natuur en daarom zijn ze van mening dat de fusie moet worden afgewezen.

Tijdelijke stop in uitbreiding Tiroolse skigebieden?

De verbinding tussen het Ötztal en het Pitztal is niet de enige fusie die op losse schroeven staat. Volgende maand bespreekt het deelstaatparlement of ze een stop van vijf jaar inplannen voor alle uitbreidingen en fusies van skigebieden. Het wordt wel een lastig klusje om deze door te voeren. Volgens gouverneur Ingrid Felipe van de Grüne is het wettelijk namelijk niet mogelijk. Ze kunnen projectexploitanten niet voorschrijven welke projecten ze aan de overheid voorleggen. Toch blijkt dat de afgelopen jaren al een soort van stop is doorgevoerd: er werden meer plannen voor fusies of uitbreidingen van skigebieden ingetrokken dan goedgekeurd. Of deze pauze er echt komt, moet blijken uit het overleg in mei.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in