Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skimerk Rossignol gaat voor duurzaamheid met recyclebare ski

Skirek met ski's

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de wereld. Niet alleen in ons dagelijks leven, maar zeker ook voor de wintersportbranche. Gelukkig spelen skigebieden en regio’s daar inmiddels goed op in en proberen we met z’n allen de wintersport zo duurzaam mogelijk maken. Ook skimerk Rossignol wil daar nu haar steentje aan bijdragen. Het Franse merk heeft de recyclebare ski in het leven geroepen en wil dit concept toe gaan passen op een deel van het assortiment. Een grote stap in de goede richting dus!

Duurzaam skimodel

Als een van de eerste bedrijven wil Rossignol straks een recyclebare ski aanbieden op de markt. Dit nieuwe model, de ESSENTIAL genoemd, wordt voor het grootste gedeelte gemaakt van recyclebaar materiaal. Zo gebruikt het Franse skimerk onder andere aluminium, hout en staal, welke allemaal hergebruikt kunnen worden. Dit is zo’n 77% van de ski. De overige 23% bestaat uit plastic en fijn hout, wat verbrand kan worden, en zo’n 6% afval. Waar een ‘gewone’ ski voor zo’n 10% wordt gemaakt van recyclebare materialen, wint de ESSENTIAL het dus dik met 77%. Naar verwachting komt de nieuwe ski in de herfst van 2022 op de markt.

De ESSENTIAL van Rossignol

Voor nu is alleen de ESSENTIAL van Rossignol voor het grootste gedeelte te recyclen. Maar wat voor een ski is het eigenlijk? Het nieuwe model is een allmountain ski, waarbij vooral de stabiliteit meteen uitblinkt. Omdat hij smal is onder de voet, 68 mm, en een radius heeft van 11 tot 13 meter, is het een ski die je eenvoudig draait. De titanal versterking in de kern van de ski zorgt ervoor dat deze wat stijver is en goed terugveert bij het uitkomen van de bocht, waardoor hij nog makkelijker draait. Je kunt de ESSENTIAL straks kopen in de lengtes 156 cm, 161 cm en 166 cm met respectievelijk een radius van 11, 12 of 13 meter. De ski wordt gemaakt, gerepareerd en gerecycled in Sallanches, in het hart van de Alpen.

Lees ook: alles over de verschillende soorten ski’s

Nieuwe strategie

Met de introductie van de nieuwe ski gaat Rossignol een nieuwe richting op. Het is allemaal onderdeel van een tweedelige strategie. Aan de ene kant wil het bedrijf minder afhankelijk worden van de winterbusiness en aan de andere kant gaat het zich meer focussen op duurzaamheid. Wauters, de in België geboren directeur van Rossignol, geeft meteen de doelstelling weer. “Ons doel is dat in 2028 een derde van onze ski’s recyclebaar zijn.”, aldus Wauters. Het concept van de ESSENTIAL wordt dus de komende jaren ook toegepast op andere en nieuwe modellen van Rossignol.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in