Nieuwsalert per mail ontvangen

Wat doe je bij een ongeluk op de piste?

Via de FIS pisteregels is elke wintersporter verplicht om hulp te verlenen bij een ongeval op de piste. Dus ook als je iemand niet kent of de persoon het aan zichzelf te wijten heeft dat hij in de kreukels ligt, moet je hem helpen. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar. Maar hoe verleen je precies hulp? Schiet je een skileraar aan? Bel je de bergredding? Wat voor hulp heb je nodig? Een sneeuwscooter, een helikopter? Laat je het slachtoffer liggen? Denk hier eens over na voor je de piste op gaat.

Je bent aan het skiën en vlak voor je is iemand gevallen die blijft liggen. Hoe handel je? Een ezelsbruggetje is de SETUP methode.

S top
Natuurlijk stop je om de ongelukkige te helpen. Ben je met een groep op weg, bekijk dan waar je veilig kan stoppen. Met z’n allen naar het slachtoffer gaan en op het midden van de piste gaan staan is niet veilig. Stop aan de zijkant van de piste en bepaal dan wie er wat gaat doen.

E nvironment
Kijk goed om je heen. Wat voor mogelijk gevaar is er? Ligt de persoon op een overzichtelijke plek of juist net achter een bult? Of misschien wel aan de rand van een afgrond?

T raffic
Zet het verkeer boven het slachtoffer af. Dat wil zeggen dat je ski’s rechtop in een kruis boven het slachtoffer zet. Doe dat ruim boven het slachtoffer, zodat andere wintersporters de plek nog kunnen ontwijken. Roep hiervoor hulp van anderen in, zodat jij bij het slachtoffer kan blijven.

U nknown risk
Is het slachtoffer buiten de piste beland, denk dan aan andere risico’s die een rol kunnen spelen. Is er kans op een lawine of steenslag? Weeg goed af wat de gevaren zijn. Als het risico groot is dat je bij je hulppoging zelf ook iets overkomt, bedenk dan dat één slachtoffer genoeg is en laat de hulp over aan de professionals.

P rotection
Als je de vorige punten hebt afgewerkt begin je met het verlenen van de eerste hulp. Zorg dat je erachter komt wat er is gebeurd en wat voor klachten de persoon heeft. Als het ernstig is, dan bel je de bergredding (zie verderop). Heb je een EHBO cursus gevolgd, pas dan de daar opgedane kennis toe. Heb je geen kennis van de eerste hulp en ook niemand in je omgeving, doe dan wat je het beste lijkt. Niets doen is altijd slechter dan fouten maken. Belangrijk in de bergen is dat het slachtoffer warm blijft. Liggend op de sneeuw raak je snel onderkoeld.

Ben je niet opgeleid om hulp te verlenen op de piste, kijk dan om je heen of iemand kan vinden die dat wel is. Skileraren zijn dat wel, dus als die niet vanzelf naar het ongeval toekomt, roep hem dan als hij langskomt. Die neemt dan de hulp van je over. Tot die tijd ben jij verantwoordelijk voor het slachtoffer. Blijf wel in de buurt totdat er professionele hulp is.

Bergredding bellen
In elk land kun je 112 bellen om een ongeval te melden, maar dat is niet altijd de snelste manier omdat die ook weer andere diensten moeten inlichten. Voordat je de piste opgaat is het belangrijk om te weten welk nummer je in noodgevallen moet bellen. Elk skigebied heeft zijn eigen pistedienst met bijbehorend telefoonnummer. Meestal is dat te vinden op de pistekaart. Bovendien kun je in heel Oostenrijk het nummer 140 bellen om de bergredding te bereiken. Houd rekening met de volgende vragen die je moet beantwoorden:
– Waar ben je? Kijk hiervoor op de pistekaart en op de borden langs de piste en geef het zo precies mogelijk aan.
– Wat is er gebeurd?
– Hoeveel mensen zijn erbij betrokken?
– Om wat voor verwondingen gaat het?
De reddingsdienst zal misschien nog wat vragen stellen en dan de juiste hulpdiensten jouw kant op sturen.

Hopelijk kom je nooit in de situatie dat je iemand moet helpen, maar de kans bestaat dat het wel eens gebeurt. De bovenstaande tips helpen je in zo’n situatie, maar zijn natuurlijk geen vervanging voor een echte EHBO cursus voor in de bergen. Doe er je voordeel mee en volg een cursus als je meer over dit onderwerp te weten wilt komen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in