Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

VIDEO: skydiver doet bizarre stunt met sprong uit lift van 6500 meter hoogte

© Vincent Cotte / Red Bull Content Pool

We hebben het allemaal wel eens gezien, van die echte kippenvel video’s. De beelden waar je bij denkt ‘wie is er in godsnaam gek genoeg om dit te doen’. In het geval van de titel is dat stuntman Fred Fugen. Je hebt het namelijk goed gelezen, hij is inderdaad uit een 6500 meter hoge lift gesprongen. De stuntman verlegt, samen met Red Bull, weer de grenzen van het mogelijke met de video die op 22 maart gepost werd. De stunt is gedaan als eerbetoon aan zijn collega en vriend Vince Reffet, die in 2020 stierf tijdens een training. Reffet was ook bekend als onderdeel van de stuntgroep Soul Flyer.

De extreme stunt die je ziet in de onderstaande video is zeker niet nieuw voor Fred Fugen. Al eerder landde hij al skydivend op 4000 meter hoogte in een bewegend vliegtuig, sprong hij van de piramide van Chefren in Egypte en de wolkenkrabbers van Dubai en deed hij nog veel meer geks.

Springen uit een lift

Op de video is te zien hoe Fred Fugen op een hoogte van 6500 meter, zittend in een stoeltjeslift die bevestigd is aan een heteluchtballon, de leegte in springt. Gedurende bijna 45 seconden voert de atleet op een snelheid van bijna 200 km/u trucs uit in de lucht. Hij is dan nog niet klaar, Fugen opent zijn parachute en drukt hiermee al skiënd zijn stempel op berg Massif de Balme. Hij maakt de stunt af met een spectaculaire 1000 meter lange afdaling. Om het resultaat van de uiteindelijk geposte video te krijgen moet de stuntman deze sprong tientallen keren herhalen. Benieuwd hoe dit er nou allemaal uitziet? Bekijk de bizarre beelden dan hieronder!

Eerbetoon aan overleden ‘Soul Flyer’ Vince Reffet

De video is een eerbetoon aan Vince Reffet. Hij overleed in november 2020 terwijl de twee samen aan het trainen waren in Dubai. Samen vormden zij voorheen het duo ‘Soul Flyer’, dat bekend stond om de mooie wingsuit sprongen die zij deden. Video’s van deze sprongen gingen de hele wereld over. De locatie waar de sprong van de video is genomen is ook een plek waar het duo vaak samen kwam. “We kwamen heel vaak in dit resort. Het is een plek die dicht bij mijn hart ligt. Het was een genoegen om deze sprong daar te maken”, vertelt de stuntman.

Over Fred Fugen

De Franse Fred Fugen begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd in 1996, sinds dat moment is hij niet meer te stoppen. De stuntman doet onder andere aan Base jumping, wingsuit flying en skydiven. Hij heeft op meerdere onderdelen al wereldkampioenschappen weten te winnen. De extreme stunts die hij in de nieuw geposte video laat zien zijn ook niet nieuw voor de stuntman. Zo kennen de meeste mensen hem van de viral stunt die hij deed in 2017. Hier landde hij al skydivend op 4000 meter hoogte in een bewegend vliegtuig. Ook sprong hij ooit van de piramide van Chefren in Egypte en een aantal wolkenkrabbers in Dubai. En dat op ski’s!

© Vincent Cotte / Red Bull Content Pool

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in