Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

LIVEBLOG Coronavirus wintersport

Elke dag het laatste wintersportnieuws

LIVEBLOG – Het laatste nieuws op het gebied van wintersport en het coronavirus vind je in dit blog. Volg het blog om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de skigebieden en de Alpenlanden.

  • Code geel voor Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland 🟡.
  • Zwitserland verscherpt coronamaatregelen vanaf 13 september.
  • Vanaf 15 september verscherpte coronamaatregelen voor de herfst in Oostenrijk.
  • Voor actuele informatie over het coronavirus in Nederland, ga naar RIVM.nl.


TIP: Haal de wintersport naar huis met Crazy 44 – de WINTERSPORT game!

Laatste nieuws uit wintersportregio’s

Wij willen jullie op de hoogte houden van het laatste ‘coronanieuws’ vanuit de skigebieden. Hieronder vind je de laatste updates. Zodra er nieuws naar buiten komt, melden wij dit op deze plek in het blog.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

Nieuws Coronavirus wintersport 2021/2022

Hieronder delen we het laatste nieuws op het gebied van corona en wintersport 2021/2022 met je.

DI 19-10-21 | 16.30 uur: De Zwitserse liftmaatschappijen hebben in een persbericht gemeld dat er geen 3-G-Regel in de skiliften gaat gelden. Dit zou zijn besloten in samenwerking met Zwitserse overheden. Echter, het definitieve besluit moet nog worden genomen, dus het is niet zeker dat er echt geen 3-G-Regel gaat komen.

DI 19-10-21 | 12.40 uur: Ook Frankrijk overweegt de groene pas in te voeren voor skigebieden komende winter. Het officiële besluit is nog niet genomen, maar de Franse staatssecretaris van Toerisme heeft aangegeven dat ze het niet kunnen uitsluiten komende winter. Dit is in tegenspraak met eerdere berichten, waarin werd gezegd dat de Franse skigebieden een zo normaal mogelijk skiseizoen willen zonder coronabewijzen.

DO 07-10-21 | 09.35 uur: De kans bestaat dat de burgemeesters in Oostenrijk komende winter de bevoegdheid krijgen een avondklok in te stellen voor de après-ski. Het is nog afwachten of dit officieel ingevoerd gaat worden.

ZA 02-10-21 | 11.35 uur: De Franse staatssecretaris voor Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, heeft tijdens het congres van de vereniging voor skigebieden in Chambéry (congrès des Domaines skiables) laten weten dat het seizoen zo normaal mogelijk moet verlopen. Hij streeft ernaar dat alle liften draaien zonder capaciteitsbeperkingen en zonder het vertoon van het coronabewijs (bewijs van vaccinatie, negatieve test of herstelbewijs). Het is nog even afwachten of deze maatregel daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Op 13 oktober maakt de Franse overheid de officiële coronaregels voor skiseizoen 2021/2022 bekend.

Overzicht september 2021

DI 21-09-21 | 11.30 uur: Ook Frankrijk is positief over komend winterseizoen. De regering heeft extra geld uitgetrokken voor financiële steun aan de liften en het wintertoerisme. Het is nu nog afwachten wat de coronamaatregelen voor Frankrijk zullen worden…

DI 21-09-21 | 09.15 uur: De voorzitter van de Oostenrijkse skiliften, Franz Hörl, heeft nog een mogelijke extra maatregel voor komende winter aangekondigd. De kans bestaat dat niet-gevaccineerde of -genezen wintersporters (dus degene die moeten testen) straks een skipas voor maximaal twee dagen mogen kopen. Dit om de controle op het testen in de hand te houden.

MA 20-09-21 | 13.00 uur: De definitieve coronamaatregelen voor skiseizoen 2021/2022 in Oostenrijk zijn bekendgemaakt. Komende winter geldt een FFP2-maskerplicht in gesloten skiliften en moet je bij aankoop van je skipas en voor toegang in de horeca en après-ski een 3-G-bewijs laten zien.

DI 14-09-21 | 09.30 uur: Gouverneur Platter van Tirol heeft bekendgemaakt dat komend skiseizoen gaat plaatsvinden. Welke coronamaatregelen er precies gaan gelden, is nog niet duidelijk. Die volgen later deze week. Wel is al duidelijk dat er voor de skiliften in Tirol waarschijnlijk geen capaciteitsbeperkingen zullen gaan gelden.

DO 09-09-21 | 11.00 uur: In Italië wordt overlegd over de coronamaatregelen voor komende winter. Een van de mogelijke maatregelen is controle op de groene pas bij het gebruik van liften. Voorzitter van de skiliftenvereniging, Helmuth Sartori, geeft aan dat ze de eventuele beslissing om deze controle in te voeren ondersteunen. Daarnaast zijn ze ook niet tegen het gebruik van maximaal 80% van de capaciteit van gondels en stoeltjesliften.

WO 08-09-21 | 16.30 uur: Vanaf 13 september wordt de 3G-regel in Zwitserland uitgebreid. Vanaf dan moet je een 3G-bewijs kunnen laten zien in de binnenruimtes van (hotel)bars en restaurants, vrijetijds-, sport- en uitgaansgelegenheden. Ook voor het bijwonen van evenementen in binnenruimten, zoals concerten, sportwedstrijden, clubs en bruiloften, moet je een bewijs kunnen tonen.

WO 08-09-21 | 16.15 uur: Oostenrijk heeft het stappenplan en de verscherpte maatregelen voor de herfst bekendgemaakt. Vanaf 15 september gelden er strengere regels en wordt er meer gecontroleerd op het naleven hiervan. Daarnaast worden de regels opnieuw aangescherpt zodra de IC te vol komt te liggen.

Overzicht augustus 2021

DI 31-08-21 | 09.30 uur: De voorzitter van de Oostenrijkse Bergbahnen, Franz Hörl, heeft laten weten dat de meeste skigebieden een ‘normaal’ skiseizoen nodig hebben om te blijven bestaan. Nog zo’n seizoen als 2020/2021 overleven ze niet.

DO 19-08-21 | 10.45 uur: Er wordt in Oostenrijk druk overlegd over de coronamaatregelen voor skiseizoen 2021/2022. Er liggen een aantal mogelijkheden op tafel, maar besluiten zijn nog niet genomen.

* Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen. Raadpleeg voor je vakantie altijd de website van het skigebied en neem daarnaast de regels in acht die door de overheid van het land zijn opgesteld.

Nieuws Coronavirus wintersport 2020/2021

LET OP: onderstaande updates golden voor het skiseizoen 2020/2021 en zijn niet meer actueel.

MA 29-03-21 | 08.35 uur: Vorarlberg is de enige deelstaat waar de horeca wel open mag. Uit onderzoek is gebleken dat ook veel inwoners uit andere deelstaten hier om deze reden naartoe komen.

MA 29-03-21 | 08.30 uur: Vanwege een nieuwe vorm van de Britse mutatie van het coronavirus, die vooral in de districten Schwaz en Kufstein voorkomt, geldt dat iedereen zich weer verplicht moet laten om Noord-Tirol te mogen verlaten. Deze maatregel gaat aanstaande woensdag in en geldt vooralsnog voor twee weken. Osttirol is hierop vrijgesteld. Op verschillende openbare locaties in Kufstein moeten mensen verplicht een FFP2-masker dragen.

VR 26-03-21 | 07.50 uur: De Europese Comissie heeft gisteren akkoord gegeven op een ondersteuningspakket voor Franse skiliftexploitanten. Hiermee wordt 49% van de vaste kosten gedekt, berekend op de jaren 2017, 2018 en 2019. Een totaalbedrag van meer dan 400 miljoen euro.

VR 26-03-21 | 07.45 uur: Ondanks dat het verplicht testen om het Gasteinertal te verlaten is verlengd tot paasmaandag, openen Bad Hofgastein en Bad Gastein de liften weer.

DO 25-03-21 | 08.35 uur: Om de ziekenhuizen te ontlasten, worden de coronamaatregelen voor de Oostenrijkse deelstaten Wenen, Niederösterreich en Burgenland flink aangescherpt. Gisteravond werd bekendgemaakt dat onder andere alle niet-noodzakelijke winkels hier weer dicht moeten, het dragen van een FFP2-masker wordt verplicht in gesloten openbare regels, kappers en dergelijke gaan weer dicht en er gelden strengere inreisregels.

DO 25-03-21 | 08.30 uur: Het verplicht testen om het Gasteinertal te mogen verlaten, is verlengd tot paasmaandag. Eigenlijk zou deze maatregel slechts twee weken gelden. Het aantal besmettingen neemt af, maar omdat men het aantal eigenaren van vakantiehuizen uit de buurt wil houden, is voor verlenging gekozen. Voor de gemeenten Arzl in Pitztal en Virgen in Oost-Tirol is de maatregel van het verplicht testen verlengd tot 1 april.

WO 24-03-21 | 08.07 uur: In het oosten van Oostenrijk is het aantal besmettingen hoog. Daarom is er tot vannacht 02.30 uur onderhandeld over strengere maatregelen voor de deelstaten Burgerland, Wenen en Niederösterreich. Die worden vandaag bekendgemaakt.

WO 24-03-21 | 08.05 uur: Vanaf donderdag moet iedereen in het Leiblachtal zich eerst verplicht laten testen om het dal te mogen verlaten. Reden hiervoor is het toenemend aantal besmettingen. Op dit moment gelden er alleen in Vorarlberg versoepelingen en om die te behouden worden er meteen strenge maatregelen getroffen.

WO 24-03-21 | 08.00 uur: Het verplicht testen om het district Schwaz te mogen verlaten, is met een week verlengd.

DI 23-03-21 | 19.10 uur: Minister-president Mark Rutte heeft zojuist het negatieve reisadvies verlengd tot 15 mei.

DI 23-03-21 | 07.50 uur: Duitsland heeft de lockdown verlengd tot 18 april. Eerder bekendgemaakte versoepelingen worden weer afgeschaft en in deelstaten met een incidentie hoger dan 100 moeten nog strengere maatregelen worden genomen. Volgens Merkel moet er op de noodrem worden getrapt om een derde golf te voorkomen. De federale- en deelstaatregeringen zijn het samen ook eens geworden over een aantal zaken met betrekking tot vakantiereizen. Iedereen die Duitsland straks met het vliegtuig verlaat, moet zich voor vertrek verplicht laten testen. Ook willen ze dat iedereen die met het vliegtuig naar Duitsland reist, zich vooraf verplicht laat testen. Voordat deze maatregelen officieel van kracht worden, moet eerst de wet op infectiebescherming voor worden aangepast.

DI 23-03-21 | 07.45 uur: De Oostenrijkse overheid heeft in de persconferentie van gisteravond geen versoepelingen bekendgemaakt, maar ook geen strengere regels. Vorarlberg blijft vooralsnog een uitzondering. Hier mag de horeca openblijven, maar met strenge regels.

MA 22-03-21 | 15.45 uur: Na winters niet open te zijn geweest, start Gaißau-Hintersee vanaf vandaag het tweede seizoen van 20/21. Het skigebied moest eerder haar liften sluiten vanwege een gebrek aan sneeuw, maar daarvan is de afgelopen dagen genoeg gevallen en dus openen enkele liften in Gaißau weer. Die in Hintersee moeten echter gesloten blijven.

MA 22-03-21| 15.30 uur: Volgens bronnen in Den Haag wordt het negatieve reisadvies tot zeker half mei verlengd. De minister-president zal dit naar verwachting in de persconferentie morgen naar buiten brengen.

MA 22-03-21 | 08.45 uur: Vanaf vandaag mag de detailhandel weer open in Zuid-Tirol. Niet noodzakelijke winkels mogen van maandag tot en met vrijdag open tot 18.00 uur. Hopelijk zijn er na Pasen meer versoepelingen mogelijk.

MA 22-03-21 | 08.40 uur: Vandaag wordt er in Duitsland weer gesproken over nieuwe coronamaatregelen. Uitgelekt is al dat de lockdown wordt verlengd. Mogelijk komt er een nieuwe avondklok en ook wordt er gesproken over quarantainevoorschriften voor reizigers.

MA 22-03-21 | 08.30 uur: De Franse regering heeft een derde lockdown afgekondigd voor de acht departementen van de regio Ile-de-France, de vijf departementen van Hauts-de-France en de departementen Alpes-Maritimes, Eure en Seine-Maritime. Deze is sinds 20 maart vier weken geldig. Reden hiervoor is het hoge aantal besmettingen met COVID-19 en diverse mutaties van het virus. Wel is de avondklok aangepast van 18.00 naar 19.00 uur (tot 06.00 uur) en mogen mensen voor een activiteit in de buitenlucht wel het huis verlaten. Mits binnen een straal van 10 km en met dit certificaat. Alle skigebieden in Frankrijk blijven gesloten. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht.

VR 19-03-21 | 21.15 uur: Vakantievieren in Oostenrijk wordt dit voorjaar erg lastig. De inreisverordening is verlengd tot 31 mei. Wat dit betekent lees je in ons artikel over de verlenging van de inreisverordening.

VR 19-03-21 | 15.00 uur: De Zwitserse Bondsraad besloot vandaag over mogelijke versoepelingen in het land. Er werd slechts één kleine versoepeling doorgevoerd. Vanaf 22 maart mogen nu 10 personen in de privésfeer binnen bij elkaar komen, dat waren er 5. Midden april wordt gekeken of meer versoepelingen mogelijk zijn.

DO 18-03-21 | 08.00 uur: De sluiting van de skiliften in de bergen heeft in Frankrijk geleid tot een omzetverlies van ongeveer een miljard euro voor alle skiwinkels en -fabrikanten, zo meldt Le Parisien. Blick.ch meldt daarnaast dat 200.000 personen in de Alpenlanden deze winter hun baan hebben verloren door de lockdown. Er wordt voor alle Alpenlanden een inkomstenverlies van 15,8 miljard euro geschat.

WO 17-03-21 | 08.30 uur: Oberstdorf Kleinwalsertal heeft gisteren via social media aangekondigd dat er officieel geen skiseizoen 2020/2021 meer komt. Het skigebied is de hele winter nog niet open geweest en gaat dat ook niet meer doen mochten de regels wel veranderen. Het plan is om extra vroeg met het zomerseizoen te starten.

DI 16-03-21 | 08.20 uur: Het verplicht testen om de gemeenten Matrei in Osttirol en Virgen te mogen verlaten, is verlengd tot 25 maart.

MA 15-03-21 | 08.30 uur: Vanaf vandaag mag de horeca in Vorarlberg weer open. Wel gelden er strenge regels. Zo moeten gasten vooraf een negatieve snel- of PCR-test laten zien, is registreren verplicht en mogen de tafels met maximaal vier personen worden bezet (mits één huishouden). Ook blijft de avondklok van kracht. Vanwege de strenge maatregelen hebben veel horecabedrijven aangekondigd voorlopig nog niet te openen.

MA 15-03-21 | 08.05 uur: Mogelijk strenge maatregelen voor het hele district Pongau (Salzburgerland), vanwege de hoge 7-daagse incidentie.

VR 12-03-21 | 08.30 uur: Het Franse skigebied Morzine komt met een creatieve oplossing voor het gebrek aan inkomsten door gesloten liften en toeristen die wegblijven. Chalets worden hier omgetoverd tot flexplekken.

VR 12-03-21 | 08.20 uur: De Zwitserse overheid gaat vandaag weer een nieuw pakket versoepelingen bekendmaken. Vanaf 22 maart mogen de restaurants zowel binnen als buiten mogelijk weer open. Wel gelden hierbij bepaalde voorwaarden. Zo moet het reproductiegetal van een kanton zeven dagen lang onder de één zijn.

VR 12-03-21 | 08.15 uur: Sinds donderdagavond 00.00 uur moet iedereen die de gemeenten Haiming, Roppen, Matrei en Virgen wil verlaten, een negatieve coronatest laten zien. Ook is het Gasteinertal per vandaag beperkt bereikbaar. Mensen mogen de gemeenten Dorfgastein, Bad Gastein en Bad Hofgastein alleen verlaten met een negatieve coronatest.

VR 12-03-21 | 08.00 uur: De reiswaarschuwing voor Tirol is gistermiddag officieel opgeheven door de federale regering. De regel van verplicht testen om de deelstaat uit te mogen, is sinds woensdagavond 00.00 uur niet meer van kracht.

WO 10-03-21 | 08.05 uur: Op 15 maart worden de eerste versoepelingen voor Vorarlberg doorgevoerd. De horeca mag vanaf dat moment weer open, zowel binnen als buiten. Ook zijn evenementen met maximaal 100 personen weer toegestaan.

WO 10-03-21 | 08.00 uur: Sinds 12 februari mag iedereen Tirol, Osttirol uitgezonderd, alleen verlaten met een negatieve coronatest. Deze maatregel eindigt vanaf vandaag 00.00 uur. Alleen in het district Schwaz en in de gemeenten Haiming, Roppen, Virgen en Matrei in Osttirol blijft het verplicht testen tot in ieder geval 16 maart van kracht.

MA 08-03-21 | 18.45 uur: Winterberg opent morgen de eerste pistes van het seizoen. Lees hier meer.

MA 08-03-21 | 13.00 uur: Vanwege de verlenging van het verbod op skiën tot 6 april, heeft de Italiaanse regio Dolomiti Superski aangegeven dat het seizoen hier officieel voorbij is. De 12 skigebieden, waaronder Val Gardena, Cortina d’Ampezzo, Alta Badia en Val di Fassa, gaan deze winter niet meer open.

MA 08-03-21 | 08.00 uur: 17 Vlaamse reisorganisaties hebben alle wintersportreizen die nog op de planning stonden voor skiseizoen 2020/2021, definitief geannuleerd. De overheid heeft het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland dit weekend officieel verlengd tot 19 april.

VR 05-03-21 | 08.15 uur: Skiën is in het district Hermagor momenteel alleen toegestaan met een negatieve coronatest. Omdat de 7-daagse incidentie hoog is, gelden er vanaf volgende week dinsdag strengere maatregelen. Inwoners mogen het district alleen nog verlaten met een negatieve coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Deze nieuwe verordening geldt ten minste tien dagen.

VR 05-03-21 | 08.00 uur: Vanaf 00.00 uur vandaag gelden er uitreisbeperkingen in de gemeenten Bad Hofgastein en Radstadt. Iedereen vanaf 15 jaar moet bij het verlaten van de gemeenten verplicht een negatieve coronatest laten zien. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur. Mensen die het coronavirus in de afgelopen zes maanden hebben gehad, hoeven geen negatief testresultaat te laten zien. Wel moeten zij een medisch attest kunnen tonen, waarin dit officieel is vastgesteld.

DO 04-03-21 | 12.00 uur: Voorlopig biedt de huidige coronasituatie nog geen vooruitzichten voor een eventuele opening van de Franse skigebieden. Alle liften zijn gesloten. Wandelen, sleeën en toerskiën is wel toegestaan. Een aantal skigebieden gaat creatief om met de regels om skiën toch een beetje mogelijk te maken en veel locals gebruiken de auto als lift. Er geldt een avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur.

DO 04-03-21 | 08.05 uur: In het district Pongau (Salzburgerland) is het aantal coronabesmettingen hoog. Met name in de gemeenten Bad Hofgastein en Radstadt. Daarom mag je beide vanaf vrijdag 5 maart alleen verlaten met een negatieve coronatest. Vanwege de strenge maatregelen heeft Radstadt-Altenmarkt aangekondigd het skiseizoen vroegtijdig te beëindigen. Vandaag draaien de liften hier voor het laatst. Skiparadies Zauchensee houdt de liften en pistes voorlopig wel open. De Gasteiner Bergbahnen gaan voor twee weken dicht. Skiën is hier vanaf 18 maart weer mogelijk.

DO 04-03-21 | 08.00 uur: Duitsland verlengt de lockdown tot 28 maart. Het skiseizoen is hiermee definitief van de baan. Wel worden er enkele versoepelingen doorgevoerd. Vanaf maandag 8 maart mogen maximaal vijf personen uit twee verschillende huishoudens elkaar weer ontmoeten en kunnen boekhandels, bloemenwinkels en tuincentra weer open. Afhankelijk van de 7-daagse incidentie en het aantal besmettingen in het land of per deelstaat/regio, zijn er in de aankomende weken meer versoepelingen mogelijk.

WO 03-03-21 | 13.00 uur: Vandaag is het verplicht testen om Tirol te verlaten verlengd naar ten minste 10 maart. Het gaat hier om een negatieve PCR- of sneltest en deze mag niet ouder zijn dan 48 uur.

WO 03-03-21 | 10.30 uur: Ischgl gaat niet meer open dit seizoen. Dat is zojuist via social media bekendgemaakt. In het Zwitserse deel wordt al maandenlang geskied, maar dit deel is nog geen dag open geweest.

WO 03-03-21 | 08.05 uur: Italië verlengt het verbod op reizen tussen regio’s tot Pasen. De kans dat skiën hier nog mogelijk wordt, is vrijwel niet meer aanwezig. Wel gaat de regering een aantal versoepelingen doorvoeren. Eind maart mogen bioscopen, theaters en concertzalen weer open als de cijfers goed blijven. De skigebieden blijven tot zeker 6 april gesloten.

WO 03-03-21 | 08.00 uur: Vandaag om 24.00 uur eindigt de isolatie van Mayrhofen. Deze wordt niet verlengd en dus kunnen inwoners het dorp weer ongehinderd verlaten. Personen die positief testten op corona, zitten nu in quarantaine. Er zijn 34 verdachte gevallen van de Zuid-Afrikaanse coronavirusmutatie.

DI 02-03-21 | 10.45 uur: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental heeft zojuist via social media aangekondigd het skigebied vanaf 7 maart a.s. te sluiten. Dit is besloten naar aanleiding van de huidige persconferentie. Het skigebied is praktisch leeg, horeca mag pas rond Pasen open en toeristische accommodaties mogelijk in april. Het skigebied sluit niet uit nog een aantal weekenden te openen, maar vooralsnog gaat vanaf 7 maart alles dicht. Lees meer.

MA 01-03-21 | 19.15 uur: De Oostenrijkse overheid heeft zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de horeca de terrassen rond Pasen weer mag openen. In april mogelijk ook binnen. Ook is de kans aanwezig dat hotels dan weer open mogen. Omdat de coronacijfers in Vorarlberg laag zijn, worden daar de eerste versoepelingen mogelijk al vanaf 15 maart doorgevoerd. Mogelijk mogen de terrassen hier dan al open. Lees hier meer.

MA 01-03-21 | 08.30 uur: Zoals je vrijdag al kon lezen, is het aantal besmettingen in Vorarlberg flink gedaald, waardoor de deelstaat nu op oranje staat. Mogelijk gaat men hier testen met een aantal extra versoepelingen. Experts kijken nu naar de mogelijkheden.

MA 01-3-21 | 08.20 uur: Skigebieden in Vorarlberg geven aan zo lang mogelijk open te blijven. Dankzij de gigantische sneeuwhoeveelheden die aan het begin van het seizoen gevallen zijn, zijn de condities nu geweldig. De meesten geven aan zeker tot Pasen open te blijven, ondanks dat de bezetting nu een stuk lager is.

MA 01-03-21 | 08.15 uur: Vandaag, rond 17.00 uur, is er weer een persconferentie in Oostenrijk. Mogelijk worden er weer een aantal versoepelingen doorgevoerd.

Overzicht februari 2021

ZA 27-02-21 | 13.00 uur: Wat de Italiaanse overheid ook besluit, Alta Badia heeft aangegeven dit seizoen niet meer open te gaan.

ZA 27-02-21 | 09.00 uur: St. Anton am Arlberg opent vandaag het skigebied weer. Vanwege de huidige strenge maatregelen in Tirol was dit deel van het skigebied een tijdje gesloten.

VR 26-02-21 | 08.05 uur: De Zwitserse berghutten zijn alweer een tijdje alleen open voor afhaal. Wel was het mogelijk om die maaltijd op het terras te nuttigen. Helaas voor wintersporters is dit sinds vandaag niet meer toegestaan.

VR 26-02-21 | 08.00 uur: Oostenrijk werkt al tijden met een stoplichtsysteem. Deelstaten en districten krijgen de kleurcode groen, geel, oranje of rood, aan de hand van het aantal besmettingen. Omdat het aantal besmettingen in Vorarlberg flink is gedaald, staat de deelstaat niet meer op rood, maar op oranje. Versoepelingen worden nog niet doorgevoerd, maar het is wel een eerste stap. Lees hier meer.

DO 25-02-21 | 15.00 uur: Het Oostenrijkse Sölden opent het skigebied weer. Het skigebied is op dit moment gesloten vanwege de strenge coronamaatregelen. Zij vonden de maatregelen te streng om open te blijven en sloten half februari het gebied voor het publiek. Vandaag kondigden ze aan toch weer open te gaan.

DO 25-02-21 | 08.05 uur: Zwitserland voert vanaf aanstaande maandag 1 maart enkele versoepelingen door. Zo mag men buiten weer met meer mensen samenkomen (max. 15 personen), mogen alle winkels weer open en is ook een bezoekje aan een museum of dierentuin weer mogelijk.

DO 25-02-21 | 08.00 uur: De lockdown van Zuid-Tirol is verlengd tot 14 maart.

WO 24-02-21 | 13.35 uur: Na een coronacluster met 29 mogelijke besmettingen met de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus, worden de maatregelen in Mayrhofen en het district Schwaz flink aangescherpt. Vanaf zaterdag 0.00 uur tot woensdag 24.00 uur gaat het dorp in quarantaine en mag je er alleen uit met een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur. Voor het dorp binnenkomen is geen test nodig. Bovendien moeten alle inwoners zich twee keer verplicht laten testen met een PCR-test en is het dragen van een FFP2-masker op bepaalde locaties verplicht. Lees meer.

MA 22-02-21 | 12.00 uur: Zojuist is bekendgemaakt dat het verbod op reizen tussen regio’s is verlengd in Italië tot 27 maart.

MA 22-02-21 | 07.30 uur: In de skigebieden in het district Hermagor (Karinthië) is het sinds zaterdag verplicht een negatieve coronatest te tonen om toegang te krijgen tot de skiliften. Lees hier meer.

WO 17-02-21 | 08.00 uur: Ook St. Anton am Arlberg sluit voorlopig alle liften en pistes. Hetzelfde geldt voor Stuben en St. Christoph.

MA 15-02-21 | 18:00 uur: De hotels en restaurants in Oostenrijk mogen zeker tot begin april niet openen. De lockdown voor de sectoren is verlengd.

MA 15-02-21 | 09.15 uur: Naar aanleiding van de strengere maatregelen in Tirol heeft Sölden besloten het skigebied per vandaag te sluiten. Of en wanneer het skigebied weer open gaat, is niet bekend. Een aantal skigebieden heeft inmiddels aangegeven voorlopig alleen van vrijdag t/m zondag open te gaan. Onder andere Fieberbrunn en Serfaus-Fiss-Ladis.

MA 15-02-21 | 07.30 uur: Italiaanse skigebieden mogen toch niet open.

MA 15-02-21 | 07.30 uur: Vanaf vandaag negatieve coronatest verplicht voor toegang tot skiliften in Tirol. Lees hier meer.

VR 12-02-21 | 08.00 uur: Duitsland heeft Tirol en een deel van Tsjechië tot virus-mutatiegebied verklaard. Vanaf zondag geldt er voor Tirol een reisverbod.

DO 11-02-21 | 17.15 uur: In verband met de huidige testplicht voor reizen van en uit Tirol, blijft de Falschbachbahn in Gerlos gesloten vanaf 12 februari. Daarmee wordt de verbinding met Königsleiten, wat in het Salzburgerland ligt, gesloten.

DO 11-02-21 | 10.00 uur: Eerste Italiaanse skigebieden op maandag 15 februari weer open. Benieuwd welke?

DO 11-02-21 | 08.30 uur: Duitsland heeft gisteren de lockdown verlengd. Wel zijn de eerste versoepelingen mogelijk, helaas blijven de skigebieden voorlopig nog gesloten.

DI 09-02-21 | 14.30 uur: Mensen mogen Tirol vanaf 12 februari 10 dagen lang alleen verlaten met een negatieve coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Osttirol is uitgesloten op deze regel.

MA 08-02-21 | 14.35 uur: De Oostenrijkse regering heeft zojuist een reiswaarschuwing gegeven voor Tirol. Inwoners uit Oostenrijk wordt het afgeraden naar de deelstaat te reizen voor niet-noodzakelijke reizen.

MA 08-02-21 | 14.30 uur: Wintersporters in Tirol moeten straks in het bezit zijn van een negatieve coronatest om toegang te krijgen tot de skiliften. Dat is zojuist officieel door de overheid bekendgemaakt. Reden hiervoor is het toenemend aantal besmettingen met de Zuid-Afrikaanse coronamutatie. Meer over deze en de acht andere maatregelen lees je hier.

MA 08-02-21 | 08.00 uur: Oostenrijk voert vandaag de eerste versoepelingen door. Onder andere niet-noodzakelijke winkels, kappers, masseurs en schoonheidsspecialistes mogen weer open. Voor de laatste drie in dit rijtje is wel een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 48 uur. Het dragen van een FFP2-masker is vanaf nu niet alleen verplicht in skigebieden, maar ook in alle bovengenoemden. Wel zijn de regels aangescherpt voor iedereen die Oostenrijk binnenkomt. Zo is registratie en een negatieve PCR-test verplicht. Er geldt een quarantaineplicht die op z’n vroegst na 5 dagen kan worden opgeheven door opnieuw te testen. De registratieplicht en PCR-test gelden ook voor mensen op doorreis. Die moeten de test per week dat ze opnieuw door het land reizen herhalen.

VR 05-02-21 | 07.00 uur: Skigebieden in Italië mogen vanaf 15 februari aanstaande hun skigebieden openen, mits zij in een zogenaamde ‘gele zone’ liggen. Trentino, Lombardije en Valle d’Aosta kunnen open, echter Zuid-Tirol gaat vanaf aanstaande maandag in strenge lockdown aangezien zij nog ‘zone oranje’ zijn.

DO 04-02-21 | 13.00 uur: Mogelijk delen van Oostenrijk in quarantaine door mutaties coronavirus. Lees hier meer.

DO 04-02-21 | 10.40 uur: Meer versoepelingen voor skigebieden in het Zwitserse kanton Schwyz vanaf vrijdag 5 februari. Het alcoholverbod blijft van kracht, maar mensen mogen wel eten afhalen bij berghutten en dit op het terras nuttigen. Maximaal 4 personen aan tafel, met uitzondering op gezinnen met kinderen. Tafels op 1,5 meter afstand. Funparks mogen weer open, vanaf zondag is ook skiverhuur weer mogelijk.

DO 04-02-21 | 10.30 uur: Zwitserland heeft de quarantainevoorschriften aangepast. Sinds 15 januari geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen voor iedereen die het land in reist vanuit een risicoland. Vanaf 8 februari geldt dat je ook een negatieve PCR-test moet overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Na 7 dagen kun je de 10-daagse quarantaine opheffen door opnieuw een negatieve test te tonen. Iedereen die met het vliegtuig het land binnen reist, moet ook een negatieve PCR-test laten zien. Ongeacht of je wel of niet uit een risicoland komt. Hierop wordt gecontroleerd voordat men aan boord gaat.

MA 01-02-21 | 19.00 uur: Oostenrijk gaat vanaf 8 februari een aantal versoepelingen doorvoeren. Zo mogen kappers weer open, maar een afspraak mag alleen plaatsvinden met een negatief testresultaat dat niet ouder is dan 48 uur. Ook scholen en winkels mogen weer open. In alle winkels is het dragen van een FFP2-masker verplicht. Wel blijft de avondklok tussen 20.00 en 06.00 uur van kracht. Over twee weken wordt er gekeken naar of er meer versoepelingen kunnen worden doorgevoerd.

Overzicht januari 2021

ZA 30-01-21 | 12.00 uur: In het Oostenrijkse St. Anton zijn 96 personen beboet vanwege het illegaal overnachten en het overtreden van de coronaregels. Ze kunnen fikse boetes verwachten.

VR 29-01-21 | 08.00 uur: Gouverneur Arno Kompatscher heeft de nieuwe coronamaatregelen die aanstaande zondag in Zuid-Tirol ingaan, gisteravond ondertekend. In deze nieuwe verordening staat dat bars en restaurants van 31 januari tot 15 februari gesloten moeten blijven. Afhaal blijft toegestaan tussen 05.00 en 22.00 uur. Ook raadt hij het aan vanaf nu een FFP2-masker te dragen.

WO 27-01-21 | 07.45 uur: Omdat het aantal coronabesmettingen in Zuid-Tirol flink oploopt, worden de maatregelen daar weer aangescherpt. Morgen tekent gouverneur Arno Kompatscher een verordening waarin staat dat bars en restaurants vanaf zondag weer moeten sluiten. Daarnaast raadt hij aan vanaf nu een FFP2-masker te dragen.

MA 25-01-21 | 08.05 uur: In Duitsland is het verplicht een FFP2-masker te dragen in het openbaar vervoer en in winkels.

MA 25-01-21 | 08.00 uur: Vanaf vandaag is het dragen van een FFP2-masker in Oostenrijk ook verplicht in het openbaar vervoer, in winkels bij dienstverlenende bedrijven als autobedrijven en in dokterspraktijken. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 14 jaar. Daarnaast geldt er voortaan een minimum afstand van 2 meter voor iedereen die niet tot hetzelfde huishouden behoort.

VR 22-01-21 | 08.20 uur: De Franse minister-president Emanuel Macron heeft aangekondigd dat iedereen die vanaf zondag 24 januari Frankrijk binnenkomt, verplicht is een negatieve PCR-test te laten zien. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Mensen die op doorreis zijn, zijn uitgezonderd op deze regel. Hetzelfde geldt voor mensen die voor hun werk naar Frankrijk moeten.

WO 20-01-21 | 19.30 uur: De Franse skigebieden mogen niet op 1 februari openen. Dat is vandaag officieel bekendgemaakt. De kans is klein dat de gebieden medio of eind februari wel open mogen.

WO 20-01-21 | 08.08 uur: Duitsland verlengd de lockdown tot 14 februari. Daarnaast wordt het mogelijk in de toekomst verplicht om in onder andere winkels en het openbaar vervoer een medisch mondmasker te dragen.

WO 20-01-21 | 08.00 uur: Vandaag wordt er een officieel besluit genomen over de Franse skigebieden. Naar alle waarschijnlijkheid blijven die ook heel februari gesloten. Zeker als het aan de Franse minister van Volksgezondheid ligt.

MA 18-01-21 | 08.00 uur: Twee hotels in het Zwitserse St. Moritz zijn in quarantaine geplaatst, vanwege besmettingen met de Britse mutatie van het coronavirus. Scholen en skischolen blijven tot nader orde gesloten, er wordt massaal getest en ook is het dragen van een gezichtsmasker nu overal verplicht.

ZO 17-01-21 | 12.00 uur: Inmiddels is tijdens de persconferentie van Bondskanselier Kurz bevestigd dat de strenge lockdown in Oostenrijk verlengd zal worden met twee weken. Lees hier meer over de persconferentie en wat dit betekent voor het toerisme in Oostenrijk.

ZO 17-01-21 | 09.00 uur: De lockdown in Oostenrijk wordt met twee weken verlengd tot en met 7 februari. Dat werd bekend op basis van betrouwbare bronnen. Vandaag om 11.00 uur geeft bondskanselier Kurz een persconferentie waarin de versoepelingsstappen bekendgemaakt worden. Vanaf 8 februari worden versoepelingen verwacht en zouden musea, winkels en contactberoepen weer mogen opstarten. De horeca en hotellerie zouden nog moeten wachten tot eind februari.

VR 15-01-21 | 15.00 uur: Italiaanse skigebieden moeten tot 15 februari gesloten blijven. Dit staat in een nieuw decreet dat vandaag werd ondertekend. Lees hier meer.

DO 14-01-21 | 20.00 uur: De avondklok is in heel Frankrijk aangescherpt. Dat heeft de Franse premier Castex laten weten. Eerst golden er regionaal verschillen, maar vanaf aanstaande zaterdag moeten alle Fransen tussen 18.00 en 06.00 uur binnenblijven. Zij mogen alleen het huis verlaten als dit noodzakelijk.

DO 14-01-21 | 08.00 uur: Zwitserland heeft de coronamaatregelen aangescherpt. Zo moeten alle niet-noodzakelijke winkels dicht en mag men met maximaal 5 personen thuis samenkomen (2 huishoudens). Restaurants blijven tot in ieder geval eind februari gesloten. Skigebieden mogen alleen open als zij een vergunning hebben van het kanton. Kantons mogen die alleen afgeven als de gezondheidszorg dat toelaat en het reproductiegetal niet te hoog is. Skigebieden moeten strenge veiligheidsconcepten hebben. Het dragen van een gezichtsmasker is verplicht en alle liften en wachtruimtes daarvan. Je dient 1,5 meter te houden in de rij. Berghutten en andere horecagelegenheden zijn gesloten. Gondels en stoeltjesliften met weerkap mogen maximaal voor 2/3 worden bezet.

WO 13-01-21 | 13.30 uur: Afgelopen maandag werd bekend dat Kitzbühel de vervangende locatie zou zijn voor de World Cup-wedstrijden die dit weekend eigenlijk in Wengen zouden plaatsvinden. Zojuist is bekendgemaakt dat de wedstrijden ook hier niet doorgaan. In het nabijgelegen Jochberg is vermoedelijk de mutatie van het Britse coronavirus gedetecteerd. Of de Hahnenkammrennen hierdoor ook niet doorgaan is nog niet bekend. Lees hier meer.

DI 12-01-21 | 19.11 uur: Rutte tijdens de nationale persconferentie: “Ga niet naar het buitenland tot en met maart.”

DI 12-01-21 | 08.30 uur: Iedereen die vanaf vrijdag 15 januari naar Oostenrijk reist, moet zich vooraf registreren. Ook blijft de quarantaineplicht van kracht voor mensen die uit een risicogebied komen. Meer over deze registratieplicht en de uitzonderingen op de regel lees je hier.

MA 11-01-21 | 08.00 uur: Politie moet er op toezien dat skigebieden zich aan de regels houden wat betreft voldoende afstand houden, maximaal 50% capaciteit in skiliften en dat wintersporters een FFP2-masker dragen. In sommige skigebieden was het tijdens het afgelopen weekend opnieuw te druk en dit mag niet meer gebeuren. De overheid dreigt zelfs met een sluiting als ze zich niet aan de regels houden.

MA 11-01-21 | 07.45 uur: Aanstaande donderdag of vrijdag wordt er meer bekend over de lockdown in Oostenrijk. Aanvankelijk zou deze tot 24 januari duren, maar er bestaat een mogelijkheid dat deze datum wordt verlengd. Ook laat men weten hoe het straks zit voor de horeca en toeristische bedrijven. We houden je uiteraard op de hoogte.

VR 08-01-21 | 13.30 uur: Zuid-Tirol gaat binnenkort honden inzetten om mensen die met COVID-19 besmet zijn te detecteren. Al maanden wordt hiermee getest en nu gaat er een proefproject op scholen van start. Over enkele weken moeten 18 honden officieel klaar zijn voor de taak. Ze worden dan onder andere ingezet bij skiliften, sportevenementen en markten. De honden zijn voor 95% betrouwbaar.

VR 08-01-21 | 11.30 uur: Het skigebied Innekrems (Karinthië) blijft de hele winter gesloten. Vanwege de huidige reisbeperkingen en coronaregels is het skiseizoen niet rendabel.

DO 07-01-21 | 19.00 uur: De Franse premier kondigde vanavond aan dat de skigebieden in het land voorlopig niet open mogen.

WO 06-01-21 | 20.00 uur: Personen die vanaf 15 januari vanuit Nederland Zwitserland binnen reizen, moeten verplicht 10 dagen in quarantaine. Een negatieve coronatest heft de quarantaineplicht niet op en verkort ook de duur van de quarantaineplicht niet.

WO 06-01-21 | 16.00 uur: Naar alle waarschijnlijkheid wordt er morgen meer bekend over het Franse skiseizoen. Eigenlijk zouden de skiliften op 7 januari al mogen draaien, maar dit wordt dus nog even uitgesteld. De persconferentie van Jean Castex is morgen om 18.00 uur.

WO 06-01-21 | 14.40 uur: Zwitserland wil de huidige lockdown verlengen. Hierover nemen zij op 13 januari een definitieve beslissing. Daarnaast wil men dat deze regels voor het hele land hetzelfde zijn en dat er dus geen uitzonderingen per kanton meer zijn. De skigebieden mogen voorlopig openblijven, maar er gelden wel strenge regels. Het kanton Luzern kondigde vandaag aan dat er vanaf 8 januari geskied mag worden van donderdag tot zondag en er gelden beperkingen in de capaciteit.

WO 06-01-21 | 07.30 uur: De lockdown in Duitsland is verlengd tot 31 januari. Ook zijn de regels weer flink aangescherpt. Zo mogen inwoners thuis niet meer dan 1 persoon per dag ontvangen, kinderen meegerekend. In corona hotspots mag men zich niet verder dan 15 km buiten de woonplaats begeven, mits noodzakelijk (dokter of werk). Reizigers uit risicogebieden, waaronder Nederland, moeten vanaf 11 januari verplicht een negatieve coronatest kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst. Daarnaast geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen, maar die kan worden verkort naar 5 met nog een negatieve coronatest. Ook moet je je vooraf aanmelden.

DI 05-01-21 | 08.00 uur: Op 7 januari slaat Zuid-Tirol een eigen weg in naar het nieuwe normaal. Scholen, horeca en winkels mogen dan weer open. Skigebieden moeten tot 18 januari wachten. Dan mogen zij hun liften en pistes eindelijk open. Ook berghutten zullen dan open zijn, maar tot maximaal 16.00 uur.

MA 04-01-21 | 12.00 uur: De Oostenrijkse minister van Gezondheid Rudolf Anschober heeft bevestigd dat de lockdown in Oostenrijk met minimaal een week verlengd wordt voor iedereen.

MA 04-01-21 | 07.50 uur: Zuid-Tirol kijkt op dit moment naar de mogelijkheden om de skigebieden op 11 januari te openen. De deelstaatregering gaat daar in de komende dagen een beslissing over nemen. Er is wel één grote voorwaarde en dat is dat het aantal besmettingen na de Kerstperiode niet ineens gigantisch omhoog schiet. Ook wordt er gekeken naar de veiligheidsvoorschriften. Net zoals in Oostenrijk zou het ook hier straks verplicht zijn een FFP2 masker te dragen. Verder kijkt men naar een vermindering van de capaciteit van het aantal personen per skilift en of berghutten dan ook open mogen.

MA 04-01-21 | 07.45 uur: De lockdown in Oostenrijk wordt mogelijk met een week verlengd. Dit betekent dat niet noodzakelijke winkels, scholen, horecabedrijven en toeristische accommodaties pas op 24 januari open kunnen gaan. In eerste instantie kon iedereen zich vrijwillig laten testen om daarmee de lockdown een week te vervroegen, maar dit is gisteren door de overheid afgeschaft. Vandaag wordt er gesproken over eventuele uitzonderingen.

ZA 02-01-21 | 18.30 uur: In Italië lijkt de kogel eindelijk door de kerk. Vanmiddag heeft de Italiaanse Minister van Volksgezondheid een verordening ondertekend die het mogelijk maakt dat skigebieden open kunnen gaan. Er is wel een voorwaarde, de regio moet code geel zijn. Lees hier meer.


Situatie per land

Wil je op wintersport naar een bepaald land of heb je al geboekt? En wil je weten welke regels er in dat land gelden? We hebben een kort overzicht gemaakt van de situatie per land. Zo kun je zien welke restricties er gelden op dit moment. Ook vind je hier het reisadvies per wintersportland.

Oostenrijk

Het reisadvies voor heel Oostenrijk staat op geel. Reizen is mogelijk, maar niet zonder risico’s. Een overzicht van alle regels m.b.t. het coronavirus in Oostenrijk vind je hier.

>> Reisadvies Oostenrijk

Zwitserland

Het reisadvies voor heel Zwitserland staat op geel. Een overzicht van alle regels m.b.t. het coronavirus in Zwitserland vind je hier.

>> Reisadvies Zwitserland

Frankrijk

Op dit moment staat het reisadvies voor heel Frankrijk op geel. Een overzicht van alle coronaregels in Frankrijk vind je hier.

>> Reisadvies Frankrijk

Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland staat op geel. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Duitsland en hier die per deelstaat gelden.

>> Reisadvies Duitsland

Italië

Het reisadvies voor Italië staat op dit moment op geel. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Itaië.

>> Reisadvies Italië

Tsjechië

Het reisadvies voor heel Tsjechië staat op groen. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Tsjechië.

>> Reisadvies Tsjechië


* Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen. Raadpleeg voor je vakantie altijd de website van het skigebied en neem daarnaast de regels in acht die door de overheid van het land zijn opgesteld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in