Nieuwsalert per mail ontvangen

LIVEBLOG Coronavirus wintersport

LIVEBLOG – Het laatste nieuws op het gebied van wintersport en het coronavirus vind je in dit blog. Volg het blog om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de skigebieden en de Alpenlanden.

  • Zwitserland verplicht Nederlanders en Belgen tot quarantaine
  • Oostenrijkse overheid maakt coronaregels wintersport 2020/2021 bekend.
  • België heeft het reisadvies voor Tirol en Vorarlberg veranderd naar code rood.
  • Reisadvies Frankrijk aangepast. Onder andere code oranje voor het departement Isère.
  • Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland stellen de avondklok voor kroegen en restaurants bij naar 22.00 uur
  • Code oranje voor Innsbruck en Wenen
  • Voor actuele informatie over het coronavirus in Nederland, ga naar RIVM.nl

>>> Coronamaatregelen per skigebiedLaatste nieuws uit wintersportregio’s

Wij willen jullie op de hoogte houden van het laatste ‘coronanieuws’ vanuit de skigebieden. Hieronder vind je de laatste updates. Zodra er nieuws naar buiten komt, melden wij dit op deze plek in het blog.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

DI 29.09.20 | 14.30 uur: Hotelbars in Vorarlberg en het Salzburgerland krijgen een uitzondering op de eerder gestelde avondklok. Zij mogen langer openblijven. Dit geldt alleen voor hotelgasten. Mensen van buitenaf zijn niet welkom. In Tirol blijft de avondklok voor alle horecabedrijven op 22.00 uur.

DI 29.09.20 | 07.45 uur: Zwitserland is druk bezig met het ontwikkelen van een veiligheidsconcept voor aankomende winter. Zo willen zij veiligheidsmaatregelen nemen die de pret van het skiën niet zullen bederven. Mogelijk is hier straks ook een buff of skimasker toegestaan in plaats van een mondkapje.

VR 25.09.20 | 15.00 uur: Zwitserland verplicht onder andere Nederlanders en Belgen tot quarantaine bij aankomst in het land. Dat geldt vanaf maandag 28 september. Meer informatie daarover vind je hier.

DO 24.09.20 | 10.30 uur: De Oostenrijkse overheid heeft de coronaregels voor winterseizoen 2020/2021 bekendgemaakt. Een overzicht lees je hier.

DO 24.09.20 | 08.00 uur: Het reisadvies voor heel Tsjechië staat op oranje. Dit geldt ook voor de Zwitserse kantons Genève, Freiburg en Vaud. Meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

WO 23.09.20 | 18.00 uur: België heeft de reisadviezen voor Tirol en Vorarlberg veranderd naar code rood.

WO 23.09.20 | 09.00 uur: België wil het reisadvies voor Tirol en Vorarlberg per direct veranderen naar code rood. Dit in verband met het toenemend aantal besmettingen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de officiële beslissing vanmiddag genomen. Dat meldt TT.com.

DI 22.09.20 | 13.40 uur: Het reisadvies voor veel Franse regio’s is aangescherpt van code geel naar code oranje. Vandaag is daar onder andere het departement Isère bijgekomen, waar de bekende skigebieden Les 2 Alpes en Alpe d’Huez te vinden zijn. Ook de Pyreneeën staan op oranje, hetzelfde geldt voor een groot gebied rondom Lyon. Een compleet overzicht van de reisadviezen kun je hier bekijken.

DI 22.09.20 | 11.30 uur: Naar aanleiding van de toenemende coronabesmettingen, hebben de Oostenrijkse deelstaten Tirol, Vorarlberg en Salzburgerland besloten de avondklok voor de gastronomie te vervroegen naar 22.00 uur. Eerst mochten zij tot 01.00 uur openblijven, nu nog maar tot 22.00 uur.

DI 22.09.20 | 09.28 uur: De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor de Oostenrijkse steden Wenen en Innsbruck aangepast van code geel naar code oranje. Dit betekent dat vanaf vandaag alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De rest van Oostenrijk staat wel nog op geel.

MA 21.09.20 | 12.50 uur: Een Tiroler Startup heeft een systeem ontwikkeld om onder andere gondels snel mee te kunnen desinfecteren. Zonder desinfecterende middelen, maar met UV-C-Licht. Lees hier meer.

VR 18.09.20 | 09.00 uur: Oostenrijk scherpt de coronamaatregelen nog verder aan vanaf maandag 21 september. De mondkapjesplicht wordt strenger, feestjes in privésfeer mogen met minder mensen plaatsvinden en ook zijn er nieuwe regels voor de horeca. Zo mag je niet met meer dan 10 personen aan tafel. Eten en drinken doe je op een zitplaats, staand is niet meer toegestaan. Als je rondloopt is een mondkapje verplicht, aan tafel niet. Meer lees je in dit artikel.

MA 14.09.20 |15.50 uur: Burgermeester van Innsbruck, Georg Willi, heeft in een persconferentie het een en ander bekendgemaakt over aankomende winter. Eén van de maatregelen is dat de terrassen open mogen blijven. Terrasverwarming mag worden aangezet voor extra warmte. Ook de kerstmarkten mogen gewoon doorgaan.

VR 11.09.20 | 12.30 uur: Bondskanselier Sebastian Kurz heeft vandaag in een persconferentie een verscherping van bepaalde maatregelen aangekondigd. Mondkapjes zijn vanaf maandag 14 september weer verplicht in de horeca, in alle winkels, in scholen buiten het klaslokaal en alle beroepen die met klanten in contact komen. Kleine evenementen zijn toegestaan zonder toegewezen zitplaatsen. Binnen maximaal 50 personen, buiten 100 personen. Grote events zijn toegestaan met toegewezen zitplaatsen met maximaal 1500 personen binnen en met maximaal 3000 personen buiten.

WO 09.09.20 | 10.22 uur: Het Pillerseetal buigt zich momenteel over de geplande evenementen in het skigebied. Er zijn bepaalde richtlijnen opgesteld en alle muziekevenementen voor de winter zijn geannuleerd. Er wordt nog gekeken of bepaalde skishows en andere events wel door kunnen gaan. Gelukkig zijn er positieve signalen voor de Biathlon World Cup, de Freeride World Tour en het sledehondenrennen. De organisatie van deze events werkt aan een oplossing.

DI 08.09.20 | 09.00 uur: Het Zwitserse Graubünden is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een speciale buff/sjaal die het mondkapje kan vervangen. Het moet een item worden dat voldoet aan alle eisen en dat mensen willen dragen. Lees hier meer.

MA 07.09.20 | 11.00 uur: Hoch Ybrig, een klein skigebied in Zwitserland, is druk bezig met de voorbereidingen voor aankomend seizoen. Wintersport is zeker mogelijk, maar er gelden wel veiligheidsmaatregelen. Zo is een mondkapje verplicht in de skilift en zijn ze bezig met de coördinatie van wachtrijen. Aldus Nau.ch.

ZA 05.09.20 | 10.00 uur: De deelstaat Salzburgerland plant speciale quarantaine hotels voor mensen die tijdens de wintersport corona oplopen. Op die manier kunnen grootschalige besmettingen worden voorkomen. Meer lees je hier.

VR 04.09.20 | 15.40 uur: Oostenrijk werkt sinds vandaag met een corona-stoplichtsysteem. De kleuren groen, geel, oranje en rood geven de huidige coronasituatie aan en hoe het zit met de maatregelen. Welke kleur waar geldt, vind je hier.

WO 02.09.20 | 14.20 uur: Vandaag kwam de Oostenrijkse ministerraad voor het eerst samen na de zomerpauze. In de persconferentie daarna sprak de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz over de huidige situatie én aankomende winter. Daarin benoemde hij onder andere de après-ski. Die is dit jaar anders dan we gewend zijn. Lees hier meer.

WO 02.09.20 | 09.30 uur: De coronamaatregelen van Ski Juwel zijn bekend voor aankomende winter. Daarnaast heeft de Hintertuxer Gletscher heeft laten weten waar je deze herfst en winter rekening mee moet houden.

DI 01.09.20 | 12.00 uur: De Lucerne 2021 Winter Universiade die in januari zou plaatsvinden, is geannuleerd. Dat heeft de FISU (Internationale Universiteitssport vereniging) samen met de organisatie en Swiss University Sports besloten. Op het moment wordt er gekeken naar een nieuwe datum.

DI 01.09.20 | 09.15 uur: Een après-ski bar in het Zillertal heeft het idee om skipassen in te zetten als ticket voor de après-ski. Onder andere om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken.

DI 01.09.20 | 08.55 uur: Een aantal Zwitserse skigebieden heeft bekendgemaakt wat er met een reeds aangekochte skipas gebeurt bij een eventuele nieuwe lockdown. Lees hier meer.

DI 01.09.20 | 08.30 uur: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft de coronamaatregelen voor skiseizoen 20/21 bekendgemaakt. Bekijk ze hier.

Overzicht augustus 2020

MA 31.08.20 | 15.45 uur: Het Österreichische Skischulverband heeft vandaag de aanbevelingen voor de coronamaatregelen voor skischolen bekendgemaakt. Deze liggen nu ter goedkeuring bij de overheid. Waar je ongeveer rekening mee moet houden lees je hier.

MA 31.08.20 | Pitztal deelt eerste coronamaatregelen. Deze winter een gondelbutler en bezoekerslimiet.

MA 31.08.20 | 10.00 uur: Engelberg Titlis is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het skigebied draait tot wel 70% minder omzet en moet daarom noodgedwongen personeel ontslaan.

ZA 29.08.20 | 05.22 uur: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental maakt coronamaatregelen winter 20/21 bekend. Lees hier meer.

DO 27.08.20 | 13.41 uur: De Oostenrijkse minister van Toerisme heeft vandaag aangekondigd dat er meer gratis coronatesten komen. Onder andere voor een groter deel van de horeca en hotellerie. Waarschijnlijk wordt dit binnenkort uitgebreid voor andere contactberoepen, zoals skileraren. Mogelijk kunnen skileraren zich komend seizoen regelmatig gratis laten testen op corona.

DO 27.08.20 | 07.00 uur: Cornelia Lass-Flörl, directeur van het Instituur voor Hygiëne en Medische Microbiologie van de Meduni in Innsbruck is voor een andere vorm van après-ski. Dit naar aanleiding van de uitspraken van de Oostenrijkse liftmaatschappijen. Grote groepen in een gesloten ruimte met veel alcohol en luide muziek brengen risico’s met zich mee. Een optie zou après-ski in de buitenlucht kunnen zijn, maar dan wel met strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Aldus ORF.at.

WO 26.08.20 | 12.30 uur: De branchevereniging voor Oostenrijkse liftmaatschappijen heeft dinsdag een eerste veiligheidsconcept gepresenteerd. Ze spreken onder andere van tussentijdse sluiting en een verplichte registratie in après-ski bars. Daarnaast zijn ze tegen een maximum op het aantal wintersporters in een skilift. Oftewel, een volledige bezetting moet gewoon mogelijk zijn. 

WO 26.08.20 | 08.00 uur: Uit ons onderzoek in samenwerking met Snowplaza.nl is gebleken dat bijna 90% van de Nederlandse wintersporters gewoon van plan is om op wintersport te gaan. Wel is er het één en ander veranderd. Lees hier meer.

DI 25.08.20 | 09.18 uur: Experts uit de wintersportbranche willen snel duidelijkheid over de invulling van skiseizoen 20/21. Tot op heden zijn er geen concrete regels en plannen. Daar moet verandering in komen.

MA 24.08.20 | 14.15 uur: Oostenrijk streeft naar algemene wintersportregels voor het hele land. Er zijn ook liftpassen waarmee je in meerdere deelstaten kunt skiën en dus moeten de coronaregels overal gelijk zijn. Aldus ORF.at.

VR 21.08.20 | 12.52 uur: Toeristen moeten naar alle waarschijnlijkheid in het bezit zijn van een negatief testresultaat op het coronavirus dat niet ouder is dan 72 uur. Bij inchecken moet een vragenlijst worden ingevuld en ook wordt de temperatuur opgemeten. Après-ski zal niet plaatsvinden zoals je dat van Ischgl gewend bent. Meer duidelijkheid over de invulling hiervan volgt in de herfst.

VR 21.08.20 | 11.30 uur: Alle FIS Ski World Cup-wedstrijden in Noord-Amerika zijn geannuleerd voor 2020.

VR 21.08.20 | 10.07 uur: Er zijn veel discussies over de invulling van skiseizoen 2020/2021. Eén van de opties waarover wordt gesproken, is een limiet op het aantal personen in de skigebieden.

DO 20.08.20 | 10.39 uur: Ook de World Cup in Lech Zürs vindt definitief plaats zonder publiek.

DO 20.08.20 | 09.16 uur: De après-ski in Karinthië vindt mogelijk alleen buiten plaats. De skigebieden hebben een speciale werkgroep opgericht om alle maatregelen vast te leggen.

WO 19.08.20 | 13.03 uur: Ook Ischgl heeft de coronamaatregelen bekendgemaakt. Lees ze hier.

WO 19.08.20 | 09.28 uur: Serfaus-Fiss-Ladis heeft de coronamaatregelen voor de winter van 19/20 bekendgemaakt. Lees hier waar je rekening mee moet houden.

WO 12.08.20 | 11.49 uur: Skigebied Fideriser Heuberge heeft aangegeven aankomende winter dicht te blijven. Vanwege de huidige coronacrisis is een winstgevende bezetting niet mogelijk. Lees hier meer.

DI 11.08.20 | 19.00 uur: Er is veel onduidelijkheid over skiseizoen 2020/2021. Onder andere of après-ski wel mogelijk is. In Oostenrijk laait de discussie over après-ski regels nu echt op. Daarom is er om duidelijkheid gevraagd. Hopelijk komt er snel duidelijkheid over de maatregelen die genomen gaan worden.

MA 03.08.20 | 08.48 uur: The Bokabar in Kirchberg stopt ermee. Er zijn te veel onzekerheden rondom het coronavirus. Meer lees je hier.


Wintersport boeken met coronagarantie

Summit Travel logo
Boek met gunstige annuleringsvoorwaarden: gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek.Gratis annuleren tot 30 september 20202Aangesloten bij Stichting Garantiefronds Reisgelden en Repatriëringsgarantie bij pakketreizen.

Situatie per land

Wil je op wintersport naar een bepaald land of heb je al geboekt? En wil je weten welke regels er in dat land gelden? We hebben een kort overzicht gemaakt van de situatie per land. Zo kun je zien welke restricties er gelden op dit moment. Ook vind je hier het reisadvies per wintersportland.

Oostenrijk

Sinds 16 juni 2020 heeft Oostenrijk de grenzen geopend voor Nederlanders. Sinds die tijd heeft ook de Nederlandse overheid het reisadvies aangepast naar code geel (Wenen en Innsbruck nu uitgezonderd). Dit betekent dat vakantiereizen zijn toegestaan, maar dat er wel veiligheidsrisico’s zijn met betrekking tot het coronavirus. In Oostenrijk gelden er andere regels dan in Nederland. Zo dien je 1 meter afstand te houden en is een mondkapje verplicht in onder andere het openbaar vervoer, skiliften, supermarkten, bepaalde gesloten openbare ruimtes of waar de afstand niet kan worden gewaarborgd. Restaurants en accommodaties zijn open voor gasten, maar personeel draagt een mondkapje en er gelden afstandsregels. Een overzicht van alle regels m.b.t. het coronavirus in Oostenrijk vind je hier.

>> Reisadvies Oostenrijk

coronavirus wintersport maatregelen in oostenrijk

Zwitserland

Sinds 15 juni zijn Nederlandse toeristen weer welkom in Zwitserland. Voor een groot deel van het land geld code geel, behalve voor de kantons Genève, Freiburg en Vaud. Die staan op oranje. Om verdere besmettingen te voorkomen, heeft Zwitserland bepaalde regels opgesteld. Die verschillen in bepaalde opzichten met die van Nederland. Je dient 1,5 meter afstand te houden, een mondkapje is verplicht in het OV en daar waar afstand houden niet mogelijk is. Ga je op wintersport met het vliegtuig? Let op dat je op alle lijnvluchten van en naar Zwitserland een mondkapje moet dragen. Restaurants en accommodaties zijn open voor gasten. Een overzicht van alle regels m.b.t. het coronavirus in Zwitserland vind je hier.

>> Reisadvies Zwitserland

Frankrijk

Sinds 15 juni mogen Nederlandse toeristen weer naar Frankrijk reizen. Wel is het zo dat het land op dit moment niet een volledig geel reisadvies heeft. In meerdere regio’s en departementen geldt op dit moment een oranje reisadvies. Oftewel: alleen noodzakelijke reizen. Voor de rest van het land geldt code geel. Vakanties zijn toegestaan, maar er gelden wel veiligheidsrisico’s vanwege het coronavirus. In Frankrijk gelden bepaalde regels waaraan je je moet houden. Zo is een afstand van 1 meter verplicht en moet je overal een mondkapje dragen waar dit niet mogelijk is. Verder is een mondkapje verplicht in restaurants (als je niet aan tafel zit) en in onder andere supermarkten, berghutten en op markten. Een overzicht van alle coronaregels in Frankrijk vind je hier.

>> Reisadvies Frankrijk

coronavirus wintersport maatregelen in Frankrijk

Duitsland

Sinds 15 juni geldt reisadvies code geel voor Duitsland. Dit betekent dat je er op vakantie mag gaan, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn m.b.t. het coronavirus. Om verdere besmettingen tegen te gaan, gelden er regels. Je dient 1,5 meter afstand te houden, een mondkapje is verplicht waar dit is aangegeven of als je geen afstand kunt houden. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Daarnaast gelden er verschillende regels per deelstaat. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Duitsland en hier die per deelstaat gelden.

>> Reisadvies Duitsland

Italië

Sinds 3 juni heeft Italië haar grenzen weer geopend voor toeristen. Voor Nederlanders geldt er sinds 15 juni een geel reisadvies. Vakanties zijn mogelijk, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s vanwege het coronavirus. Om besmetting tegen te gaan, heeft Italië regels opgesteld. Zo moet je 1 meter afstand houden (2 meter in Zuid-Tirol) en zijn mondkapjes verplicht in gesloten openbare ruimtes of als dit is aangegeven. Horeca en accommodaties zijn open voor gasten. Discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Itaië.

>> Reisadvies Italië

coronavirus wintersport maatregelen in Italië

Tsjechië

Het reisadvies voor heel Tsjechië staat op oranje. Dit betekent dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar het land af kunt reizen. Bekijk hier een overzicht van alle coronaregels in Tsjechië.

>> Reisadvies Tsjechië


* Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen. Raadpleeg voor je vakantie altijd de website van het skigebied en neem daarnaast de regels in acht die door de overheid van het land zijn opgesteld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in