Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Mogelijk droogste maart ooit in Oostenrijk

Lente in het Montafon

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Zon, zon en nog eens zonneschijn, dat is waar Oostenrijk de afgelopen weken mee te maken heeft. En dat blijft niet onopgemerkt. Oostenrijk dreigt namelijk de droogste maart ooit gemeten te hebben, iets wat verschillende risico’s met zich mee brengt.

Al wekenlang heeft het Alpenland te maken met zonovergoten weer en ook de komende dagen lijkt dat weerbeeld nog niet te veranderen. Het is een lange tijd geleden dat er een vlok sneeuw of druppel regen naar beneden kwam, en dat merkt het land. Houdt de droogte nog langer aan, dan wordt maart 2022 de allerdroogste maart die ooit in Oostenrijk gemeten is.

Extreem laag waterpeil

De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn groot. Inmiddels staat bijvoorbeeld het waterpeil van het Neusiedlermeer, een van de grootste meren van Europa, lager dan ooit voor deze tijd van het jaar. En dat is opmerkelijk, want normaliter stijgt rond deze periode het waterpeil juist vanwege de smeltende sneeuw. De neerslagcijfers zijn daarnaast ook opvallend. Er is maar liefst 93% minder neerslag gevallen dan normaal in de maand maart. De ‘natste’ plek in Oostenrijk is de regio Salzburg, maar ook daar is ruim 77% minder neerslag gevallen dan gemiddeld.

Groot risico op bosbranden

Het gebrek aan neerslag en de vele zonuren kunnen voor zorgelijke situaties zorgen. Niet alleen doen deze omstandigheden niet veel goeds voor de pistecondities; de droogte en het lage waterpeil nemen grote risico’s met zich mee. De kans op bosbranden wordt aanzienlijk groter. Vooral in het noordoosten van Oostenrijk bestaan er plaatselijk risico’s op bosbranden en veldbranden.

Neerslag op komst?

Deze week is het nog vooral lente-achtig weer in de Alpen, maar er lijkt voorzichtig verandering in het weerbeeld te komen. Er is een koufront op komst en volgende week lijkt dat ook hier en daar wat neerslag mee te brengen. Hoewel we dan weer kunnen rekenen op wat regen en misschien plaatselijk een vlok sneeuw, zal dit geen groot verschil uitmaken in de huidige situatie. Daarvoor is er langdurige regenval nodig, dat voorlopig nog niet op het programma lijkt te staan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in