Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoog risico op bosbranden in delen van Oostenrijk door lange droge periode

© Pixabay.com, Sammy-Sander

Wintersportredacteur

De afgelopen weken was het fantastisch wintersportweer: weinig tot geen bewolking, temperaturen rond het vriespunt en een heerlijk zonnetje. Deze week blijft het droog, zonnig én stijgen de temperaturen. Heerlijk voor de wintersporters, maar iets minder voor de natuur. In de dalen waar de sneeuw al is gesmolten, is de grond namelijk ontzettend droog. Hierdoor bestaat er inmiddels een hoog risico op bosbranden in delen van Oostenrijk. De eerste branden zijn al uitgebroken en het land vreest voor nog meer.

Droogte door gebrek aan neerslag

Het is alweer even geleden dat er neerslag is gevallen in Oostenrijk. Het weerbeeld werd voornamelijk getekend door zon en blauwe lucht, met af en toe een klein beetje bewolking. Heerlijk voor iedereen die afgelopen weken in de Alpen was, maar het kent ook een keerzijde. Het gebrek aan neerslag zorgt namelijk voor droogte in de dalen en ook de stijgende temperaturen van deze week helpen daar niet aan mee. Oostenrijk vreest nu voor grote bosbranden in de dalen en vraagt iedereen extra voorzichtig te zijn. Droge bladeren van vorig jaar, dood gras van de winter, gebrek aan neerslag en onvoorzichtigheid vormen helaas de perfecte combinatie voor een flinke bosbrand…

Ook waarschuwing voor Innsbruck

Ook in Innsbruck worden bewoners en toeristen gewaarschuwd voor het hoge risico op bosbranden en gevraagd om voorzichtig te zijn. Zeker met de lente-achtige temperaturen van deze week zullen veel mensen naar buiten gaan. Een weggegooide sigaret kan op het moment al een groot vuur ontsteken en als een bosbrand eenmaal begint, is het lastig deze onder controle te krijgen, aldus loco-burgemeester van Innsbruck Johannes Anzengruber. De boswachters houden de situatie continu in de gaten.

Bosbranden in Tirol, Niederösterreich en Karinthië

De eerste bosbranden zijn al uitgebroken in Tirol, Niederösterreich en Karinthië. Omdat de droogte zulke grote oppervlakten beslaat, is het lastig om de branden onder controle te krijgen. In Außerfern stond dit weekend zo’n 35 hectare bos in brand en vandaag waren ze nog bezig met blussen. De waarschuwingen zijn er dus niet voor niets.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in