Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

TERUGBLIK: zo was skiseizoen 2019/2020

Wintersportredacteur

We kunnen wederom spreken over een bijzonder skiseizoen. Van een gigadump in november tot een abrupt einde in maart. De lente is officieel van start gegaan en dat betekent dat het hoog tijd is voor een terugblik op de winter van 2019/2020.

Regelmatig sneeuw in de zomer

Aan de winter van 2018/2019 leek wel geen einde te komen. Zelfs in mei kwam de sneeuw nog met bakken uit de hemel. Skigebieden besloten zelfs weer opnieuw open te gaan. Gelukkig kregen de Alpen daarna eindelijk rust. De zomer deed haar intrede en de temperatuur schoot omhoog. En, zoals eigenlijk elke zomer, viel er in juli en augustus regelmatig verse sneeuw.

Tussen de sneeuw door werd het behoorlijk warm. Wederom was er sprake van een hittegolf. Om die reden moest het zomerskigebied van Les Deux Alpes zelfs eerder sluiten. Wij keken intussen met smart uit naar de winter!

Eerste dump in september

September betekent het einde van de zomervakantie en voor ons het begin van het skiseizoen. Vanaf dat moment wordt ook het wintersportvlammetje bij de rest van Nederland langzaam aangewakkerd. Wij konden in ieder geval niet wachten om op de latten te staan en ook de weergoden hadden er zin in. September stond in het teken van de eerste echte dump van het seizoen. Voorspellingen van ruim 60 cm verse sneeuw waren geen uitzondering en de webcams zagen er heerlijk winters uit.

Camping Morteratsch
Zo wit was het op 8 september op de Zwitserse camping Morteratsch

Skigebieden eerder open dan gepland

Dankzij de gigantische sneeuwval konden meerdere skigebieden eerder open dan gepland. De liften van de Stubaier Gletscher draaiden bijna een maand eerder dan het jaar ervoor! Niet veel later volgden ook Sölden, de Pitztaler Gletscher en andere skigebieden. We hoopten allemaal dat dit een goed voorteken was voor de rest van het seizoen.

Gigadump in november zet alles op z’n kop

Ook in oktober viel er regelmatig verse sneeuw. Steeds meer skigebieden konden hierdoor opengaan. Toch ging het pas echt los in november. Een gigadump zette de Alpenlanden op z’n kop. Vooral in Karinthië, Osttirol en Zuid-Tirol ging het los. Meter na meter kwam naar beneden. Al snel werd code rood afgegeven, lawines gingen af, onze collega’s kwamen vast te zitten en ga zo maar door. Kortom: sneeuwchaos. Uiteindelijk leverde het wel geweldige beelden op. Bekijk deze foto-update van 10 november maar eens!

In november waren ook wij weer voor het eerst in de sneeuw te vinden. Zo waren we aanwezig tijdens de Winteropening in Sölden en maakten we een roadtrip langs verschillende skigebieden. Zo waren we bijvoorbeeld in Ischgl tijdens de start van het skiseizoen.

Snowplaza Ski Opening Gurgl

Eén van de hoogtepunten van november was toch wel de Snowplaza Ski Opening in Gurgl. Onze collega’s van Snowplaza hadden echt een geweldig event neergezet. Met het hele bedrijf waren we aanwezig en wat een feest was dat! ’s Ochtends een paar uur werken, ’s middags skiën, tussendoor een drankje in de après-ski en daarna heerlijk eten en feesten. De verse sneeuw die net was gevallen, de artiesten, de goede sfeer en de feestjes maakten dit een geweldige reis. We denken er met z’n allen nog vaak aan terug… Bekijk hier een foto-update van de Ski Opening in Gurgl of bekijk hier de aftermovie!

Genieten in de kerstvakantie

Na de gigadump van november, ging het kwik in december flink omhoog. Een föhnwind teisterde de Alpen en vooral de kleinere, van kunstsneeuw afhankelijke skigebieden, hadden het erg zwaar. Er werd zelfs gesproken over een mogelijk hitterecord.

Gelukkig had december ook veel fijne kanten. Ook in deze maand gingen we regelmatig op pad. Mike, Miranda en Sebi maakten in Zwitserland opnames voor 24 UUR IN en ook waren zij een aantal dagen in Saalbach Hinterglemm te vinden. De kerstvakantie ging van start met veel verse sneeuw, maar al snel werd het heerlijk zonnig en kon er optimaal genoten worden van de pistes. Bekijk hier maar even de foto-update van Jahna uit Hochkönig!

December is trouwens ook de maand van de vignetvrijstellingen en rijverboden. Sinds 15 december 2019 heb je op 5 snelwegtrajecten in Oostenrijk geen vignet meer nodig.

Zon, zon en nog meer zon in januari

Zon, zon en nog meer zon. Zo kunnen we januari het best omschrijven. Althans, er was één weekend met wat verse sneeuw. Januari stond voor ons in het teken van heel veel reizen. Zelf maakte ik samen met Yvonne een skisafari door Zwitserland. In twee weken tijd bezochten we maar liefst 5 skigebieden. Mike, Miranda en Sebi waren ook in Zwitserland. Zij maakten opnames voor 24 UUR IN. Op de afleveringen moet je nog even wachten, maar een compilatie van de beste drone shots staat wel al online.

Wil je alle blogs over de skisafari nog eens lezen? Dat kan via de links hieronder.

Sneeuw, wind en regen in februari

Februari stond traditiegetrouw in het teken van de voorjaarsvakantie. Voor de meeste gezinnen met kinderen is dit dé maand om op wintersport te gaan. Qua weer was februari behoorlijk onrustig. Van extreme regenval, tot hoge temperaturen, harde wind en een flinke sneeuwdump. Aan het begin van de maand zette storm Sabine de Alpen op z’n kop. Code rood werd afgegeven, liften moesten dicht en die werden zelfs verwoest.

Ook tijdens de voorjaarsvakantie was het weer niet ideaal. De eerste week was zonnig en warm, met een kleine sneeuwbui. Tijdens de tweede week viel er veel sneeuw en werd er opnieuw code rood afgegeven voor harde wind.

Maart: van veel sneeuw naar een zwart randje

En toen kwam maart. In de weken daarvoor werd wel al duidelijk dat het coronavirus ook in Italië was aangekomen, maar er was nog geen sprake van stress of paniek. De skigebieden waren gewoon open en veel wintersporters genoten van een welverdiende vakantie in de sneeuw. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog, het sneeuwde als een gek. Iedereen die op dat moment op de latten stond, kon genieten van ruim 50 cm verse poeder! Zelf was ik in de week na de voorjaarsvakantie in Val Gardena. Mike en Miranda waren onderweg in Zwitserland voor 24 UUR IN. Alles leek prima in orde.

Helaas was niks minder waar. Binnen een paar dagen sloeg alles om. In de week van 9 maart gingen alle Italiaanse skigebieden dicht. Niet snel volgden ook de Oostenrijkse, Zwitserse en Franse skigebieden. Het wintersportseizoen kwam hiermee abrupt en veel te snel ten einde. Vreselijk.

Twee geweldige après-ski hits

En om toch nog een beetje positief af te sluiten: dit seizoen heeft ons ook twee geweldige après-ski hits gebracht. Het begon allemaal met IMMER HANSI – Reünie (Après Ski). Een geweldige interpretatie van het nummer Reünie van Snelle. Een paar maanden later kwam er misschien nog wel een betere hit naar buiten, Toreador van Opgeblazen en Wilbert Pigmans. Welke uiteindelijk de beste is, dat mag je zelf beslissen. Wij kunnen in ieder geval niet kiezen tussen deze toppertjes.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in