Nieuwsalert per mail ontvangen

Code rood: extreme regen/sneeuw in Oostenrijk

Wintersportredacteur

Het is nog steeds chaos in delen van Oostenrijk. In Osttirol en in het westen van Karinthië is code rood gemeld. Er komt extreem veel neerslag naar beneden, bovenop de extreme hoeveelheid neerslag die de afgelopen week al is gevallen. Dat gaat tot nog grotere problemen leiden.

Op dit moment zitten nog steeds veel dorpen zonder stroom en zijn bepaalde gemeentes afgesloten van de buitenwereld. De verwachting is dat de situatie nog extremer wordt vandaag.

Veel wegen afgesloten

Op dit moment zitten nog meer dan 1.500 huishoudens in Osttirol zonder stroom. De hevige sneeuwval heeft ervoor gezorgd dat bomen op stroomleidingen gevallen zijn. Niet ideaal natuurlijk, maar monteurs hebben al heel veel problemen verholpen. Het weer maakt het de monteurs echter niet makkelijk. Zo zitten bijvoorbeeld in het Lesachtal 20 monteurs ingesloten, omdat de weg het dal uit dicht. Gelukkig is er nog genoeg werk voor ze te doen in het dal zelf.

Er zijn op dit moment in Oostenrijk, en dan met name in Osttirol, heel veel wegen dicht vanwege gevaar voor lawines, aardverschuivingen of omgevallen bomen. De verwachting is dat die ook vandaag dichtblijven en dat er nog wel meer straten dichtgaan.

De afgesloten wegen in Oostenrijk op de kaart van de ÖAMTC. Je ziet duidelijk de vele rode borden in Osttirol (© ÖAMTC)

Code rood

In Osttirol en het westen van Karinthië is code rood van kracht. Er is vannacht in de dalen nog 20 cm sneeuw gevallen, maar de sneeuwgrens stijgt. Dat betekent dat het flink regent. Er wordt beneden in totaal 100 liter water per vierkante meter verwacht vandaag, inclusief alles wat er al is gevallen. Daarnaast is er veel onweer te verwachten. De sneeuwgrens schommelt tussen de 1.100 en 1.500 meter. Daarboven valt dus weer heel veel sneeuw. Pas na vannacht lijkt het beter te worden. De hulpdiensten zijn al non-stop bezig en blijven dat dus nog eventjes.

Lawinegevaar 4

In de regio’s Osttirol en Zuid-Tirol, in het zuiden van (Noord-)Tirol en voor Trentino is lawinegevaar 4 uitgegeven op de schaal van 5. Dat betekent dat lawines spontaan naar beneden komen en dat je rekening moet houden met meerdere grote lawines. Vanwege de sterke regen in de lagergelegen gebieden wordt ook rekening gehouden met modderstromen en aardverschuivingen.

Hier zie je waar code rood in Oostenrijk van kracht is. Opgepast dus als je daar in de buurt bent! (© ZAMG)

Kortom, het is niet zo lekker weer. Er wordt aangeraden om binnen te blijven en ook autorijden wordt afgeraden in de regio’s waar code rood geldt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in